Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Otevřené setkání členů Sluneční sekce ČAS 2018

Otevřené setkání členů Sluneční sekce ČAS 2018

Siločáry magnetických polí Slunce
Autor: NASA/Solar Dynamics Observatory

V sobotu 17. listopadu 2018 od 10 hodin sluneční sekce ČAS pořádá již tradiční setkání svých členů, na němž, kromě výměny zkušeností členů zabývajících se pozorováním Slunce a sluneční fyzikou jako takovou, bude hlavní náplní několik přednášek známých osobností. Z toho důvodu toto setkání není určeno jen členům sluneční sekce, ale srdečně zváni jsou všichni, kdo mají zájem o Slunce a vše, co se na něm děje, a nebo třeba se jen  chtějí o něm dovědět něco zajímavého.

Seminář se uskuteční na hvězdárně v Teplicích, Písečný vrch 2517 (GPS: 50.6383N, 13.8467E).

Program:

  • 10:00 Zahájení, přivítání účastníků (E. Marková, předsedkyně Sluneční sekce ČAS)
  • 10:05 Vystoupení zástupce (ředitele) hvězdárny Teplice
  • 10:10 Geometrie prostoru deformovaného Sluncem (M. Křížek)
  • 10:30 Evropský sluneční dalekohled EST (M. Sobotka)
  • 11:00 Současný stav slunečních pozorování na Almě (M. Bárta)
  • 11:30 Nejnovější výsledky pozorování oscilací v protuberancích na ondřejovském spektrografu HSFA-2 (M. Zapior)
  • 11:50 Civilizační dopady erupční aktivity Slunce (M. Švanda)
  • 12:30 přestávka na oběd
  • 13:30 prohlídka hvězdárny
  • 14:20  Nový pohled na sluneční erupce – 3D rekonexe (J. Dudik)
  • 14:50 Měřeni spektrálního toku optického kontinua z aktivní oblasti na Slunci (P. Kotrč, R. Křížová a V. Březová)
  • 15:10 Synoptické pozorování Slunce v Ondřejově (M. Exnerová, V. Feik)
  • 15:30 Pozorování Slunce na Hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích (A. Uhlíř, P. Komárek)
  • 15:40 Sluneční analema ve výuce astronomie (M. Zapior)
  • 16:00 Zakončení setkání

 

Svůj zájem o účast včetně způsobu dopravy prosím vyplňte na přiložené návratce. Návratku zašlete prosím co nejdříve, nejdéle pak do 10. 11. 2018 a to buď mailem na adresu eva.radec@seznam.cz a v kopii na adresu ivanamacourkova@centrum.cz  nebo poštou na adresu Eva Marková, Radeč 39, 542 32 Úpice.

Na akci bude pro účastníky zdarma k dispozici běžné občerstvení (káva, čaj, voda, sušenky). Možnost oběda je buď z vlastních zásob nebo v restauraci vzdálené cca 1,5 km, což vzhledem k nabitému programu bude problém.

Dopravní informace:

Pokud pojedete do Teplic autem, neparkujte prosím u hvězdárny, kam je i zakázaný vjezd. Velké veřejné (doporučené) parkoviště je  u hotelu Panorama (bod č. 1 na mapě), pokud je náhodou plné, tak je možné nechat auto kdekoliv po straně v ulici U Panoramy, případně se dá ještě zaparkovat o kousek blíže na kraji lesa pod kopcem Doubravka (bod č. 2 na mapě). Od parkoviště na hvězdárnu je to cca 500 metrů pěšky (https://mapy.cz/s/39cDN). Výjimečně mohou přijet až k hvězdárně pouze ti, kteří nejsou schopní ujít 500 metrů  a ti, kteří povezou náklad.

 




O autorovi

Eva Marková

Vystudovala  MFF UK, obor fyzika, specializace Astronomie a astrofyzika. Od r. 1976 pracovala na Hvězdárně v Úpici, kde se v r. 1986 stala ředitelkou. Po celou dobu svého působení na hvězdárně se kromě popularizace astronomie a práce s mládeží zabývala studiem sluneční aktivity a vztahů Slunce - Země. Nedílnou a velmi důležitou součástí této  odborné činnosti bylo též studium sluneční koróny při úplných zatměních Slunce. Proto  v r. 1990 počala organizovat expedice za pozorováním tohoto jevu. Celkem  zorganizovala 12 expedic, osobně  se zúčastnila jedenácti, z toho 9 bylo úspěšných.

Do České astronomické společnosti  vstoupila v r. 1976. Od svého vstupu až dosud je členkou Východočeské (dříve Úpické a ještě dříve Hradecké) pobočky a Sluneční sekce, kde řadu let vykonává funkci předsedy. Několik let  též pracovala ve Výkonném výboru ČAS. V letech 2004 – 2010  byla předsedkyní ČAS. Kromě ČAS je členkou několika dalších vědeckých společností, jako je Česká bioklimatologická společnost a Jednota českých matematiků a fyziků.

Jejími koníčky jsou astronomie, sport, cestování.

Štítky: Slunce


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »