Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Sonda Parker Solar Probe dokončila 16. průlet v blízkosti Slunce

Sonda Parker Solar Probe dokončila 16. průlet v blízkosti Slunce

Parker Solar Probe
Autor: NASA

27. června 2023 dosáhla sonda americké NASA Parker Solar Probe dalšího milníku. Dokončila 16. blízké přiblížení ke slunečnímu povrchu. Tentokrát byla nejblíže 22. června na vzdálenost asi 8,5 milionů kilometrů. V době maximálního přiblížení byla tedy nad povrchem Slunce ve vzdálenosti jen asi šesti průměrů naší hvězdy a letěla rychlostí 163 km/s! Těmito pekelnými podmínkami však prolétla bezpečně, neboť ji chrání tepelný štít a po průletu se tedy ozvala a pracuje normálně.

V následujícím období se bude přibližovat k Venuši, kolem které proletí 21. srpna 2023. Tým z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) řídící sondu tedy provedl 7. června drobnou korekci dráhy s ohledem na toto přiblížení k Venuši, což byl poslední takový korekční manévr od března 2022. Půjde o šesté z celkem sedmi přiblížení k této planetě v průběhu primární části mise. Díky těsnému průletu kolem Venuše se dráha sondy ještě více „utáhne“ a dojde k ještě těsnějšímu průletu kolem Slunce v budoucnu (až na vzdálenost 7,2 milionů kilometrů). Máme štěstí, že tyto průlety nastávají zrovna v době narůstající sluneční aktivity.

Kromě Parkerovy sondy studuje nyní Slunce zblízka také evropská mise Solar Orbiter. Jejím cílem je především pořizovat dosud nejdetailnější snímky Slunce (díky většímu přiblížení než kterákoliv ze stávajících observatoří ve vesmíru – až na 42 milionů km). Dále provádí studium slunečního větru a především polárních oblastí, na které se v budoucnu zaměří, protože její dráha bude vůči Slunci skloněná více než kdykoliv předtím u jakékoliv sondy, která byla schopna snímkovat Slunce (až 33° nad rovinou ekliptiky). V historii létala nad polárními oblastmi Slunce jen sonda Ulysses. Ta jej ale nesnímkovala, měřila pouze vlastnosti plazmatu.

Solar Orbiter Autor: ESA
Solar Orbiter
Autor: ESA



Převzato: Kosmonautix.cz



O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Solar Orbiter, Parker Solar Probe


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »