Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Spirit objevuje Kolumbijské kopce

Spirit objevuje Kolumbijské kopce

Po dlouhé cestě přes Gusevův kráter, terénní vozidlo Spirit přijelo koncem minulého měsíce na úpatí Kolumbijských kopců. Vědci věří, že tyto kopce jsou starší než rovina, která je obklopuje. Steve Squyres, vedoucí této mise, poskytl pro Astrobiology Magazine, exkluzivní rozhovor, ze kterého vybíráme pasáž o hledání cesty vzhůru na Kolumbijské kopce.

"Nemáme žádnou představu jak se tyto kopce vytvořily. Tyto jsou neuvěřitelně staré. Mohou mít jednoduchou geologii, ovšem může to být také právě naopak. Mohou být velmi komplexním útvarem. Problém je, že jsou pro nás velmi velké a nelze je celé prozkoumat.

Jsou příkré a mají nebezpečné svahy, jsou prostě obrovské pro vozidlo rozměrů jako je to naše. Nemáme s čím srovnávat. Není žádný manuál, který by říkal, že můžete jet tam a tam a pak udělat to a to. A tak se zatím chystáme jen se dívat do kopce a rozhlížet se kolem, abychom našli zajímavá místa, jako jsou například výchozy geologických vrstev a teprve pak se na ně zajet podívat.

Teď nás ale trápí jiná věc, kterou musíme mít neustále na paměti. Touto věcí je, že elektrické napájení vozidla je opravdu, ale opravdu na hraně funkčnosti. Na slunečních článcích je hodně prachu a navíc jsme pěkně daleko na jihu, když Slunce nám každý den utíká dál a dál k severu. Tím výkon článků dále klesá.

Steve Squyres
Na stavu elektrického napájení pak závisí, kudy se do kopců vydáme. Jestli vyrazíme k severu, bude to s napájením o hodně lepší. Jestli ale pojedeme k jihu, může to být o hodně horší. Také máme na výběr jak vyjet do kopce. Přímá cesta, to je 50 metrů vzhůru, bez starostí, žádný problém, ale kopec má svah směrem na jih.

Alternativně, máme možnost nepřímé cesty. Je 3x delší, ale kopec má svah obrácený k severu po celou dobu cesty. Možná, že bychom na tom, touto cestou byli lépe, protože to článkům přidá více slunečního svitu a tím i energie.

Tak vyřešení problému, jak se pustit do nějakého druhu útoku na kopce není jednoznačné. Nejlepší cesta jak jít na věc nemusí být zřejmá na první pohled.

Šplhal jsem do kopců a často jsem hledal vhodnou cestu. Mnoho těchto aspektů je mě důvěrně známých. Chceme najít svah, který není nad naše schopnosti. Ale nikdy před tím jsem si při tom nemusel dělat starosti s nakloněním slunečních článků směrem ke Slunci. Je to opravdu zajímavé cvičení."

Zdroj: Astrobiology Magazine
Převzato od Hvězdárny Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »