Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Jednání s Ministrem životního prostředí přináší naději na zlepšení stavu v České republice

Jednání s Ministrem životního prostředí přináší naději na zlepšení stavu v České republice

Foto ze společného tiskového výstupu: zleva Martin Petrásek, Jiří Grygar, Richard Brabec a Pavel Suchan.
Autor: Archív MŽP

Dnešní jednání zástupců České astronomické společnosti, ochrany přírody a komunální sféry s ministrem Richardem Brabcem bylo velmi věcné a přineslo posun v problematice světelného znečištění. Byl domluven vznik mezirezortní skupiny, která shrne současný stav světelného znečištění u nás a rozvrství problémy do gescí jednotlivých ministerstev. Tento mezirezortní materiál by měl předložit ministr životního prostředí do vlády do konce tohoto pololetí. Děkujeme panu ministrovi za jeho přístup k ochraně nočního životního prostředí!

Astronomové upozorňují na problematiku tzv. světelného znečištění již řadu let, ovšem stále jsme v bodě nula, pokud jde o nějaké řešení. Takto hovořil v ranním Studiu 6 České televize tiskový tajemník Astronomicého ústavu Pavel Suchan. V posledních letech se s nástupem LED osvětlení objevuje nový fenomén, kterým je nadměrné osvětlování, používání nevhodné chromatičnosti (barvy) veřejného osvětlení a jak ukázala kauza s polskými skleníky, neexistuje vlastně žádná legislativní ochrana, pokud nám nevhodné osvětlení způsobuje problémy se spánkem, nebo nás oslňuje, případně nám krade i ty poslední zbytky hvězdné oblohy. Jak se vyjádřil druhý host ranního pořadu, vynikající český astrofotograf Pavel Pech, tady už nejde o aktivity pár bláznů, co chtějí vidět hvězdy, ale o alarmující nevědomost, že světelný smog je vážný problém.

Z jednání s Ministrem životního prostředí 5. ledna 2016
Z jednání s Ministrem životního prostředí 5. ledna 2016

V důsledku této neutěšené situace je dobře, že se na půdě ministerstva podařilo tuto problematiku opět otevřít a pokud se jednotlivým ministerstvům podaří předložit kvalitní návrhy, jak zlepšit stávající situaci, bude to možná první nadějný příslib pro lepší noční životní prostředí v Evropě. Jak bylo naznačeno v úvodu, bude to vyžadovat zapojení více ministerstev najednou, tak aby každé zahrnulo řešení té části problematiky světelného smogu, která zasahuje do jeho působnosti.

Problematiku krátce shrnula také reportáž na závěr Událostí ČT.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Ministr, Jednání, Brabec, Světelné znečištění


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »