Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Výsledky soutěže "Sviťme si na cestu... ne na hvězdy" 2009
Josef Jíra Vytisknout článek

Výsledky soutěže "Sviťme si na cestu... ne na hvězdy" 2009

Logo soutěže
Logo soutěže "Sviťme si na cestu..."
Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty vyhlásila druhý ročník fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění. Cílem soutěže byla osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí. Záštitu nad soutěží převzala Česká astronomická společnost.

Soutěž byla určena pro všechny fotografy bez rozdílu. Vedle fotografické soutěže bylo jejím cílem i získání co nejširšího fotografického podkladového materiálu týkajícího se problematiky světelného znečištění, který bude i po skončení soutěže použit pro propagaci nápravy a průběžného zlepšování situace v oblasti světelného znečištění. Soutěže se zúčastnilo 71 autorů s celkovým počtem 388 fotografií. Podrobné informace o dalších oceněných fotografiích naleznete na samostané stránce webu Západočeské pobočky ČAS.

Fotografií do soutěže přišlo opravdu velké množství, proto se porota rozhodla uspořádat ještě jednu soutěžní kategorii, která dostala označení "Cena diváků". Veřejnost má možnost zvolit si ten úplně nejzajímavější a nejzdařilejší snímek soutěže. Proto neváhejte a zapojte se i Vy do hlasování. Absolutní vítěz soutěže bude oceněn triedrem od firmy Supra Praha a jeden z hlasujících obdrží roční předplatné časopisu Astropis. Uzávěrka hlasování je 28.2.2009.

Vítězné snímky

Kategorie 1: Milana Moudrá
Kategorie 1: Milana Moudrá
Kategorie 1
Vítěz kategorie - Jak rozhodně nesvítit
Seriál
Milada Moudrá, Praha
Kategorie 2: Pavel Holub
Kategorie 2: Pavel Holub
Kategorie 2
Vítěz kategorie - Správné světlo
Seriál
Pavel Holub, Praha
Kategorie 3: Kateřina Göttlichová
Kategorie 3: Kateřina Göttlichová
Kategorie 3
Vítěz kategorie - Variace na téma světlo a tma
Seriál
Kateřina Göttlichová, Praha
Kategorie 4: Jan Kondziolka
Kategorie 4: Jan Kondziolka
Kategorie 4
Vítěz kategorie - Reklama na tmu
Prezentace
Jan Kondziolka, Karviná
Prezentace ke stažení
Zvláštní ocenění: Barbora Brunnerová
Zvláštní ocenění: Barbora Brunnerová
Zvláštní cena
Barbora Brunnerová, Kraslice
Zvláštní ocenění: Michal Hubert
Zvláštní ocenění: Michal Hubert
Zvláštní cena
Michal Hubert, Blansko

Předcházející ročník fotografické soutěže k problematice světelného znečištění proběhl již v roce 2006 a jednalo se vůbec o první fotografickou soutěž v České republice věnované této problematice. Byli jsme tehdy velice potěšeni a zavázáni hojnou účastí, která překonala naše očekávání. Ke dni uzávěrky obdržela hodnotící komise celkem 591 fotografií od osmdesáti autorů. Pro někoho je to možná málo, pro druhého je to zase moc. Ale jako spoluautor této soutěže mohu zcela s čistým svědomím říct, že pro mne je to uspokojivé číslo. Nejenom, že se nám podařilo získat do soutěže tak velký počet snímků, ale také se nám podařilo pro vítěze v jednotlivých kategoriích získat i další ceny, za které děkuji našim sponzorům, jmenovitě Ing. Janu Zahajskému z firmy Supra Praha, s.r.o. (www.celestron.cz) a Mgr. Michalu Prouzovi ze Společnosti Astropis (www.astropis.cz). Můj dík samozřejmě patří také všem, kteří se podíleli na organizaci celé soutěže. Bez nich by to určitě nešlo. Dovolil bych si tu jmenovat několik jmen a doufám, že se na mne nebudou ostatní zlobit za jejich neuvedení. Můj dík tedy patří především Pavlu Suchanovi, Michalu Rottenbornovi, Marku Česalovi, Rosťovi Medlínovi a internetovému guru Karlu Mokrému (za www.astro.cz). A samozřejmě porotě!

Josef Jíra, předseda ZpČAS
Převzato z webu Západočeské pobočky ČAS




O autorovi

Josef Jíra

Josef Jíra

Josef Jíra se narodil v Opočně v roce 1977 a k astronomii ho přivedl zájem o přírodní vědy. V dětství navštěvoval hvězdárnu v Rokycanech. Vystudoval obor fyzika – astronomie na PF ZČU v Plzni, účastnil se také odborných stáží na observatoři Hoher List či Schülerlabor Astronomie am Carl-Fuhlrott-Gymnasium Wuppertal. Je aktivním členem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, odborné skupiny pro tmavou oblohu a členem zákrytové sekce. Koordinuje aktivity v Manětínské oblasti tmavé oblohy a popularizuje astronomickou fotografii. V současné době se věnuje historii astronomie v západních Čechách.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »