Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  40. vesmírný týden 2019

40. vesmírný týden 2019

Mapa oblohy 2. října 2019 ve 20:00 SELČ (Stellarium)

Přehled událostí na obloze od 30. 9. do 6. 10. 2019. Měsíc bude v první čtvrti. Večer je nízko nad jihozápadem Jupiter a u jihu Saturn, během noci také Neptun a Uran. Aktivita Slunce je velmi nízká. Kometa Africano se přesouvá Rybami a Vodnářem. Rušné dění u ISS zakončí návrat kosmické lodi Sojuz MS-12 se třemi kosmonauty zpět na Zemi ve čtvrtek. SpaceX prezentovala prototyp Starship. Před 60 lety startovala Luna 3, aby vyfotografovala odvrácenou část Měsíce.

Obloha

Měsíc bude v první čtvrti v sobotu 5. října v 18:47 SELČ. Pěkná konjunkce Měsíce a Jupiteru nás čeká ve čtvrtek 3. října a neméně pěkná konjunkce se Saturnem 5. října.

Planety:
Jupiter (−2,1 mag) je za večerního soumraku už jen velmi nízko nad jihozápadem a Saturn (0,5 mag) je tou dobou nad jižním obzorem. Neptun (7,8 mag) vrcholí nad jihem před půlnocí a je necelý stupeň západně od hvězdy f Aqr. Uran (5,7 mag), který bude v opozici až za měsíc, vrcholí nad jihem kolem 2:30. Najít se dá snadno v Beranu, na tmavé obloze i pouhým okem.

Aktivita Slunce je stále velmi nízká. Za letní období jsme měli na 90 % dnů beze skvrn a tak alespoň potěšilo, že některé nové aktivní oblasti odpovídaly svou magnetickou polaritou novému 25. cyklu, jehož maximum je však ještě nejméně čtyři roky daleko. Jak to vypadá na povrchu Slunce, nám ukazuje aktuální snímek SDO.

Kometa C/2018 W2 (Africano) se už nachází v souhvězdí Ryb, ale koncem týdne už bude ve Vodnáři a 4. října bude poblíž Neptunu.

Kosmonautika

Raketa Sojuz-FG startuje 25. 9. 2019 s lodí Sojuz MS-15 (poslední start tohoto typu rakety) Autor: KC Južnyj / Roskosmos
Raketa Sojuz-FG startuje 25. 9. 2019 s lodí Sojuz MS-15 (poslední start tohoto typu rakety)
Autor: KC Južnyj / Roskosmos
V týdnu se zdařily oba starty k Mezinárodní vesmírné stanici. Nejprve v úterý našeho času to byl start rakety H-IIB s nákladní lodí HTV-8, která se ke stanici připojila v sobotu. Ve středu proběhl úspěšný start rakety Sojuz-FG s kosmickou lodí Sojuz MS-15. Na palubu stanice se v něm dostala trojice ve složení Skripočka, Meir(ová), Al Mansouri. Se stanicí se loď spojila týž den večer. Ve čtvrtek 3. 10. se vrací část 60. expedice ISS na Zemi v Sojuzu MS-12.

Výraznou stopu zanechala v minulém týdnu také SpaceX, protože došlo k dostavbě prototypu rakety/lodi Starship. Firma s ní plánuje testovací let do výšky několika desítek kilometrů s pomocí tří motorů Raptor. Zajímavosti o dalším vývoji tohoto prostředku podal Elon Musk v noci na neděli.

Zatímco ve středu letěla naposledy verze Sojuzu s označením FG, už ve čtvrtek startoval Sojuz 2-1b, který s pomocí stupně Fregat vynesl družici systému Tundra, který je určen k sledování nepřátelských raket.

Výročí

1. října 1814 (205 let) se narodil francouzský astronom Hervé Faye. Jeho jméno nese kometa 4P/Faye. Věnoval se určení period komet, měření paralax hvězd a studiu Slunce.

4. října 1959 (60 let) odstartovala k Měsíci sovětská sonda Luna 3. Proslavila se tím, že jako první pořídila snímky odvrácené strany Měsíce. Sonda musela snímky na palubě nejprve klasickou cestou vyvolat a poté televizní a rádiovou cestou naskenovat a poslat na Zem. Snímky byly sice nevalné kvality, ale pomohly pochopit, že odvrácená strana Měsíce je odlišná od přivrácené. Na snímcích byla objevena pouze dvě malá měsíční moře.

Suborbitální raketoplán SpaceShipOne Autor: http://airandspace.si.edu
Suborbitální raketoplán SpaceShipOne
Autor: http://airandspace.si.edu
4. října 2004 (15 let) pokořil letoun SpaceShipOne společnosti Scaled Composites opakovaně během několika dnů hranici vesmíru. Ta je stanovena ve výšce 100 km a protože se to této soukromé společnosti podařilo jako první, vyhrála tzv. X Prize. V současnosti jsou ve fázi závěrečných testů přípravy letounu SpaceShipTwo.

Výhled na příští týden 

  • Výročí: Keplerova supernova
  • Výročí: Voschod 1

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v září ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Spaceshipone, Luna 3, Hervé Faye, Vesmírný týden


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »