Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  43. vesmírný týden 2018

43. vesmírný týden 2018

Mapa oblohy 24. října 2018 v 19:00 SELČ. Podklad: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 22. 10. do 28. 10. 2018. Měsíc bude v úplňku. Venuše projde dolní konjunkcí se Sluncem. Východně od Slunce v jeho záři jsou Merkur a Jupiter. Saturn je večer nízko na jihozápadě a Mars v okolí jižního obzoru. Meteory Orionid spatříme možná v noci na pondělí, pak už ruší svit Měsíce. BepiColombo se vydala na cestu k planetě Merkur. V plánu je start rakety Pegasus z podvěsu letounu a první let čínské rakety Zhuque. Před 40 lety odstartovala první československá družice Magion 1.

Obloha

Měsíc bude v úplňku ve středu 24. října v 18:45 SELČ.

Planety:
Venuše (−4,2 mag) bude 26. října v dolní konjunkci se Sluncem. V tomto a následujícím týdnu musíme být velmi obezřetní při jejím pozorování, protože Venuše bude i méně než 6 stupňů od slunečního kotouče a to už vyžaduje pečlivou přípravu na pozorování. Sluneční paprsky by v žádném případě neměly svítit přímo na čočku dalekohledu mířícího na Venuši. Při letošní konfiguraci nám k odstínění nepomůže ani nedaleký dům a tak zbývá jen důmyslná umělá překážka. Možná bude tedy lepší pozorování na dva týdny odložit. Merkur o jasnosti kolem −0,3 mag se nyní vzdaluje od Slunce směrem k východu. Na konci týdne už dosáhne podobné úhlové vzdálenosti (22°), jako Jupiter (−1,8 mag). Obě planety se budou pozorovat obtížně ve dne a ne o moc lépe těsně po západu Slunce. Můžeme tedy říci, že jsou téměř nepozorovatelné. Saturn (0,5 mag) je na tom o něco lépe. Za soumraku je nízko nad jihozápadem, ale jeho pozorování je zatím snadné. Mars (−0,7 mag) se od soumraku nachází nízko nad jihem, později až nad jihozápadem.

Aktivita Slunce je stále velmi nízká a jeho povrch prakticky beze skvrn, o čemž nás přesvědčuje kromě možnosti pohledu dalekohledem i aktuální snímek SDO.

Orionidy
Částice Halleyovy komety nyní bombardují zemskou atmosféru. Náraz takové částice se projeví jako meteor roje Orionid. Jejich maximum připadá na neděli 21. října. K naší škodě trochu ruší Měsíc. Šanci vidět je na tmavé obloze s radiantem vysoko na obloze tu ale ještě je. V pondělí ráno to platí minimálně o poslední noční hodině a trochu to půjde i v úterý těsně kolem svítání. S ohledem na počasí bude k pozorování bude asi nejvhodnější noc na pondělí 21./22. října.

Kosmonautika

S radostí můžeme potvrdit, že mise k Merkuru s názvem BepiColombo je úspěšně na cestě. O start se postarala evropská raketa Ariane 5 v noci na sobotu.

Na vztahy mezi atmosférou a kosmickým počasím by se měla zaměřit družice ICON (Ionospheric Connection Explorer). Její start je v plánu 26. října v 10:05 SELČ pomocí rakety Pegasus XL. Tato raketa startuje z podvěsu letounu.

27. října je v plánu první start čínské rakety Zhuque-1 s družicí Weilai-1 čínské televize.

K planetce Bennu se blíží sonda OSIRIS-REx. Plánované zpomalení proběhlo dle plánu.

Výročí

22. října 2008 (10 let) odstartovala k Měsíci první indická sonda Chandrayaan 1. I přes některé problémy mise proběhla a sonda pracovala u Měsíce po dobu jednoho roku.

24. října 1978 (40 let) odstartovala první československá družice Magion 1. Tato družice zkoumala polární záře a hustotu jednotlivých vysokých vrstev atmosféry. Příjem signálů probíhal v Panské Vsi na Českolipsku. Na projektu se podíleli především Jaroslav Vojta, Pavel Tříska a František Hruška.

24. října 1998 (20 let) odstartovala kosmická sonda Deep Space 1. Během své primární mise otestovala 12 technologických experimentů, jako například iontový pohon, autonomní navigaci a jiné miniaturní přístroje. V rámci prodloužené mise pak navštívila jádro komety Borelly a kromě výzkumu částic odeslala také snímky této komety.

25. října 1968 (50 let) proběhl start nepilotované kosmické lodi Sojuz 2. Po nešťastném letu Sojuzu 1, po kterém zahynul Vladimir Komarov, bylo třeba vyzkoušet všechny systémy nové kosmické lodi.

Výhled na příští týden 

  • Výročí: STS-95, Glenn do vesmíru, nejstarší astronaut
  • Výročí: Mariner 10

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v říjnu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: John Glenn, Chandrayaan-1, Sojuz 2, Deep Space 1, Magion 1, Vesmírný týden


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »