Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Astronomické zajímavosti 16. týdne

Astronomické zajímavosti 16. týdne

Středa 15. dubna ve 22:30 SELČ
Středa 15. dubna ve 22:30 SELČ
- od 13. do 19. dubna 2009

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 15. dubna 2009 ve 22:30 letního času. Zobrazeny jsou hvězdy do 5 mag, planety a Měsíc. Zdroj: SkyMap Online

Slunce vstupuje 20. dubna v 0 h 44 min do znamení Býka.
Měsíc je 16. dubna v 11 h v odzemí (vzdálenost 404 tisíc km), 17. dubna v 15 h 36 min v poslední čtvrti. V tomto týdnu se na obloze pohybuje souhvězdími Štíra, Hadonoše, Střelce a Kozoroha. Počátkem týdne jej spatříme poblíž hvězdy Antares, nejjasnější stálice v souhvězdí Štíra, o víkendu ráno vpravo od jasného Jupitera.
Planety viditelné okem: Mars je nepozorovatelný. Na večerní obloze je nízko nad západoseverozápadem viditelný Merkur. Pozorovací podmínky se postupně zlepšují, koncem týdne zapadá krátce před desátou hodinou večer. Celou noc s výjimkou rána je viditelný Saturn. Pohybuje se v souhvězdí Lva. Na ranní obloze svítí dvojice jasných planet, Venuše (nad východem, v souhvězdí Ryb) a Jupiter (nad jihovýchodem, v souhvězdí Kozoroha). Nejjasnější měsíce Jupitera pojmenované Io, Europa, Ganymed a Kallisto objevil v lednu 1610 Galileo Galilei. Spatříme je již v triedru, mapku polohy těchto satelitů vzhledem ke kotoučku Jupitera pro jednotlivé dny zašleme zájemcům na požádání.
Astronomické zajímavosti: Nejlépe na ranní obloze je v silnějším triedru pozorovatelná kometa C/2009 F6 (Yi-SWAN), objevená koncem března letošního roku. Pohybuje se v jižní části souhvězdí Kasiopeji, počátkem příštího týdne přejde do Persea. Její jasnost stoupá.

Očekávané události v kosmonautice:
15 dubna - z čínského kosmodromu Xichang má odstartovat raketa CZ-3A s navigační družicí Beidou M-2. Družice je součástí čínského navigačního systému Compass.
19. dubna - z mezinárodního námořního kosmodromu Sea Launch má odstartovat raketa Zenit-3SL s italskou vojenskou telekomunikační družicí Sicral-1B (Sistema de Italiana Communicazione Riservente Allarmi).
19. dubna - z indického kosmodromu Sriharikota má odstartovat raketa PSLV s družicemi RISAT-1 (Radar Imaging Satellite) a Anusat (Anna University Microsatellite).
Astronomická výročí:
14. dubna 1629 (380 let) - narodil se Christiaan Huygens, holandský matematik, fyzik a astronom. V březnu 1655 objevil Saturnův měsíc Titan, v roce 1659 popsal skutečný tvar prstenců této planety. Zabýval se také konstrukcí a výrobou dalekohledů, sestrojil první kyvadlové hodiny.


Mapka oblohy
Atlas oblohy




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »