Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Denní bolid ze středy 29. srpna 2012 - výzva veřejnosti

Denní bolid ze středy 29. srpna 2012 - výzva veřejnosti

Denní bolid Morávka z roku 2000
Denní bolid Morávka z roku 2000
Ve středu 29. 8. 2012 přibližně v 18:09 SELČ, tedy za plného denního světla, proletěl velmi jasný meteor, tzv. denní bolid, nad severní částí území České republiky. Podle několika náhodných svědků tohoto úkazu, kteří nám podali o něm zprávu, jev trval několik sekund a byl pozorován severním až severovýchodním směrem od Prahy. Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově vyzývá k zaslání pozorování.

Bolidová síť Astronomického ústavu AV ČR snímá oblohu pouze v noci, a tak tento vzácný úkaz nemůžeme mít zachycen vlastními přístroji. Nicméně z některých podobných předchozích případů víme, že je pravděpodobné, že by tento jev mohl být náhodně zaznamenán různými typy kamer či automatických fotografických systémů. Kontaktovali jsme několik správců bezpečnostních kamer kvůli možnému záznamu jevu, bohužel zatím bezúspěšně.

Žádáme proto o pomoc kohokoli, kdo vlastní podobný zobrazovací systém (kameru, fotoaparát) nebo má přístup k záznamům z bezpečnostních kamer, aby prohlédl záznamy z daného časového úseku, tj. přibližně desetiminutový interval mezi 18:05 a 18:15 SELČ. Jakýkoli instrumentální záznam může mít velký vědecký význam a mohl by pomoci určit, zda došlo k pádu meteoritů či zda tento malý úlomek meziplanetární hmoty, tzv. meteoroid, zcela shořel v atmosféře. Rovněž tak nás zajímají i vizuální pozorování tohoto vzácného přírodního úkazu.

Vaše případná pozorování nám můžete sdělit pomocí formuláře na stránce http://www.asu.cas.cz/hlaseni-bolidu a nebo nás můžete kontaktovat přímo na emailové adresy: spurny@asu.cas.cz a shrbeny@asu.cas.cz.




O autorovi

Štítky: Pozorování , Bolid


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »