Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Pozorujte setkání Venuše a Merkuru

Pozorujte setkání Venuše a Merkuru

Venuše 17. 5. 2020
Autor: Jiří Šíp

Venuše je stále výraznou večerní hvězdou, ale to se brzy změní s tím, jak zmizí v záři Slunce. Mezitím se s ní přišel rozloučit na večerní oblohu také Merkur. I jeho jasnost je poměrně vysoká a obě planety jsou za dobrých podmínek viditelné po 21. hodině pouhým okem. Na Venuši se ale vyplatí vzít dalekohled a vychutnat její velký a úzký srpek.

Konjunkci obou planet očekáváme 22. května. Raději ale nečekejte a podívejte se, dokud to počasí dovolí. Kromě krátkého večerního okna, kdy nám za optimálních podmínek stačí pohled okem, může být zajímavé i pozorování kolem západu Slunce, kdy bývá klidný vzduch a planety jsou o něco výše. Další možností je, při dodržení odstínění Slunce, pozorování na denní obloze. Dokonce vám to můžeme v případě ideálně modré oblohy doporučit 22. května, kdy kolem poledne budou obě planety vysoko nad jihovýchodem a úhlová vzdálenost mezi nimi bude menší než jeden stupeň. S ohledem na pěknou fázi Venuše to může být i zajímavé pro fotografy. 

129588.jpg Autor: Antonín Hušek

Autor: Antonín Hušek

Venuše a Merkur 18. května 2020 Autor: Martin Gembec
Venuše a Merkur 18. května 2020
Autor: Martin Gembec




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Konjunkce, Merkur, Venuše


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »