Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  V Praze začal významný astronomický kongres

V Praze začal významný astronomický kongres

IXO – International X-ray Observatory
IXO – International X-ray Observatory
Kosmické agentury Evropy, USA a Japonska se spojily v novém velkém společném projektu IXO - International X-ray Observatory, projektu obřího kosmického rentgenového dalekohledu, který výrazně posune naše poznání vesmíru. Špičkoví odborníci 7 zemí se sejdou v Praze a budou diskutovat o nových technologiích pro tento projekt i o české účasti v něm.

Organizátory pracovního setkání jsou Astronomický ústav Akademie věd České republiky, v. v. i. (ASÚ AV ČR) a České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze. Mezinárodní workshop proběhne ve dnech 2. až 6. prosince 2008 v pražské Vile Lanna pod záštitou rektora ČVUT.

Účast potvrdilo celkem 41 pozvaných odborníků z USA, Německa, Itálie, Velké Británie, Japonska, Ruska a České republiky.

Stavba velkého vesmírného rentgenového dalekohledu je technologicky náročný úkol. Vyžaduje spolupráci odborníků z různých oborů v široké mezinárodní spolupráci. Ještě před zahájením stavby optiky dalekohledu je třeba zvládnout některé dosud nevyřešené technické problémy. Odborníci budou na workshopu řešit technologie rentgenové optiky založené na tenkých vrstvách křemíku, pokročilé technologie tvarování skla či metrologické testy a měření. Řada těchto technologií je studována také českými vědci. Rentgenová kosmická optika je vyvíjena v České republice již téměř 40 let a čeští vědci v tomto oboru dosáhli řady mezinárodně uznávaných výsledků.

Organizátoři také pořádají sekci zaměřenou na astrofyzikální aspekty rentgenových teleskopů a satelitů. Zazní zde prezentace nejen předních světových vědců zmíněného oboru, ale i významných vědců České republiky.

Mezinárodní workshop se navíc uskuteční těsně po oficiálním vstupu České republiky do Evropské kosmické agentury (ESA), neboť platným členem ESA se ČR stala 12. listopadu 2008. Členství ČR v ESA umožňuje českým vědeckým institucím plně se podílet na projektu IXO i dalších projektech ESA.

O nových možnostech, dosažených výsledcích i novinkách budou diskutovat vědci významných institucí z USA - (NASA, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, University of Colorado, University of Iowa), Německa (Max-Planck-Institut, Dr. Remeis Sternwarte Bamberg), Itálie (Osservatorio Astronomico di Brera), Japonska (Tokyo Metropolitan University), UK (University of Leicester) a České republiky (ASÚ AV ČR, ČVUT, VŠCHT, Rigaku Innovative Technologiies Europe s.r.o., ON Semiconductor). Podrobnosti a příslušné kontakty jsou k dispozici na webových stránkách http://axro.org.

Kontakty:

Doc. RNDr. René Hudec
Vedoucí skupiny Astrofyziky vysokých energií
Stelární oddělení
Astronomický ústav AV ČR, v.v.i.
Fričova 298
Ondřejov
Tel.: +420 323 620 128
E-mail: rhudec@asu.cas.cz




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »