Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Vědci objevili obrovskou strukturu schovanou za Mléčnou dráhou

Vědci objevili obrovskou strukturu schovanou za Mléčnou dráhou

Jádro Mléčné dráhy

Na noční obloze se nachází místo, které je zcela skryto před našimi zraky. Jedná se o oblast za jádrem Mléčné dráhy, které se v angličtině říká „Zone of avoidance“ (ZOA), což by se dalo do češtiny přeložit jako „Zóna vyhýbání“. A právě v této oblasti kosmu byla nedávno objevena masivní struktura, která se zdá být obrovskou galaktickou kupou.

Mléčná dráha je plná hvězd, plynu, prachu a dalších menších či větších objektů, které svítí v různých oblastech spektra. Kolem jádra Mléčné dráhy je koncentrace těchto objektů podstatně vyšší, a je tak velice těžké zjistit, co se rozprostírá za touto „přirozenou záclonou“.  

Astronomům bylo vždy jasné, že se tam musejí nacházet spousty zajímavých galaxií. Nový objev, který učinil tým vedený astronomkou Danielou Galdeano z Národní univerzity v San Juan v Argentině, však prozrazuje, že by zde mohla být dokonce jedna z největších galaktických kup, které doposud známe.

Tento objev byl učiněn pomocí evropského dalekohledu VISTA umístěném na chilské hoře Cerro Paranal. Tento dalekohled pozoruje již zmíněnou oblast v infračerveném oboru spektra a jeho data jsou následně shromažďována do VVV Survey, veřejného projektu Evropské jižní observatoře (ESO), který má za úkol sledovat vyboulenou oblast kolem jádra naší Galaxie. Aby si vědci nově objevené galaxie prohlédli ještě podrobněji, využili následně přístroj FLAMINGOS-2 na dalekohledu Gemini South v Chile, který umí měřit takzvané rudé posuvy, ze kterých se dá následně vyčíst vzdálenost a rychlost pozorovaného objektu. Výsledky pozorování potvrdily pět galaxií, které se nacházejí ve vzdálenosti asi 3 miliardy světelných let od Země. Vědci si však myslí, že tato skupina je součástí mnohem větší kupy, označované jako VVVGCl-B J181435-381432, která obsahuje minimálně 58 větších hvězdných ostrovů. Tuto domněnku by měla potvrdit (nebo vyvrátit) další pozorování.

Kompozitní snímek ukazující 58 galaxií, které by se měly podle nové studie nacházet ve společné kupě za jádrem Mléčné dráhy
Kompozitní snímek ukazující 58 galaxií, které by se měly podle nové studie nacházet ve společné kupě za jádrem Mléčné dráhy

Studie této oblasti je velice důležitá pro pochopení našeho místa ve vesmíru, a i tento nový objev nám naznačuje, že je v ní stále co objevovat. Kromě skrytých kup galaxií obsahuje „Zóna vyhýbání“ také takzvaný Velký atraktor, což je gravitační anomálie s obrovskou koncentrací hmoty, vzdálená od Země asi 200 milionů světelných let, která stále k sobě přitahuje další galaxie z nadkupy Laniakea, jejíž součástí je i Mléčná dráha.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Oficiální studie
[2] livescience.com



O autorovi

Daniel Kurtin

Daniel Kurtin

Daniel se narodil v roce 2005 v Liberci. Astronomii se věnuje od koronavirové krize v roce 2020, kdy si pořídil svůj první, 3palcový dalekohled. Nedlouho poté se začal věnovat také fotografování, a to hlavně krajinářské astrofotografii. Dnes už vlastní 10palcový Dobson, se kterým rád pozoruje hlavně objekty vzdáleného vesmíru, a fotí se dvěma fotoaparáty. Jeho fotografie se v letech 2021 a 2022 umístily na předních místech v astrofotografické soutěži, pořádané knihovnou v Mokrém. Svůj koníček rád popularizuje psaním článků nebo tvorbou videí. Pomáhá na akcích Klubu astronomů Liberecka a setkat se s ním můžete také v libereckém planetáriu v iQLANDII. Jeho fotografie si můžete prohlédnout například na jeho Instagramu: https://www.instagram.com/astro_danielk.

Štítky: Galaxie, VISTA, Kupa galaxií, Galaxie Mléčná dráha


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »