Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Českobudějovická hvězdárna zve na výstavu Kleťský zvířetník
Jana Tichá Vytisknout článek

Českobudějovická hvězdárna zve na výstavu Kleťský zvířetník

Veverka na Kleti. Autor: HaP ČB.
Veverka na Kleti.
Autor: HaP ČB.
Kleťský zvířetník aneb veverky, kuny, myši, strakapoudi, sojky, sovy a motýli na návštěvě u hvězdářů na Observatoři Kleť. Nová výstava na českobudějovické hvězdárně představí osobní pohled na přírodu Blanského lesa.

Práce na kleťské hvězdárně je pozoruhodným propojením nejmodernějších astronomických a IT technologií s pobytem na vrcholu hory Kleť. Zachovaná příroda a vzdálenost od moderní civilizace zajišťuje místním hvězdářům vynikající podmínky pro astronomická pozorování. Jaksi navíc se stali sousedy nejrůznějšího živočišstva. Na Kleti dávají dobrou noc kuny, sovy či netopýři. Budí veverka za oknem. Zmije na schodech nebývá překvapením. Léto zdobí mračna motýlů a světlušek.

Tisková zpráva Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti.

Nová výstava na českobudějovické hvězdárně nemá být učebnicí zoologie ani atlasem zvířat. Hvězdáři se s vámi chtějí podělit o osobní zážitky a milá setkání s jejich chlupatými či opeřenými sousedy a sousedkami, žijícími v CHKO Blanský les a navštěvujícími zahradu Observatoře Kleť.

Fotografie byly pořizovány různými fotoaparáty a objektivy v průběhu několika let. Většina z nich přes okenní sklo. Nebylo přitom ublíženo žádnému zvířeti. Hvězdáři zvířátka nechytají ani nehladí, jenom na ně občas mezi prací mrknou oknem. Kleťskou zvířenu neochočují, občas ona ochočuje je :-) Dotují je ořechy, slunečnicovými semeny, jablky, sušenými švestkami, výjimečně piškoty či vejci. Nepohrdnou čistou vodou k napití. Jsou ostražitá, obezřetná a rychlá, takže pokud přijdete na Kleť, nemusí se vám podařit žádné zahlédnout. Ale zpět k astronomii – kleťská fauna má dokonce několik svých planetek - (5026) Martes, (7334) Sciurus a (7464) Vipera.

Výstavu doplňují geocoiny s motivy zvířat ze soukromé sbírky kuňáková. KLEŤSKÝ ZVÍŘETNÍK můžete spatřit v otevírací době ve výstavní hale Hvězdárny a planetária České Budějovice. Na výstavu je vstup volný. Exteriérovou část výstavy můžete shlédnout u vstupu na zahradu hvězdárny v Háječku kdykoliv, bez časového omezení. Možná se někomu i poštěstí zahlédnout některou z veverek pobývajících v okolí Hvězdárny a planetária. Výstavu připravila Ing. Jana Tichá z Hvězdárny a planetária České Budějovice. Informace o doprovodných akcích pro veřejnost najdete na našich webových stránkách www.hvezdarnaCB.cz.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice je instituce zabývající se astronomickým výzkumem a seznamováním široké veřejnosti s astronomií a jí příbuznými vědami. Hvězdárna Kleť, pobočka českobudějovické hvězdárny, je nejvýše položenou hvězdárnu v Čechách. Dnes je Observatoř Kleť známá u nás a hlavně ve světě výzkumem planetek a komet.

Ing. Jana Tichá
ředitelka HaP
Hvězdárna a planetárium České Budějovice
tel. 386 352 044
e-mail: jticha@klet.cz
www.hvezdarnaCB.cz




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »