Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Zúčastněte se jubilejní 50. konference o výzkumu proměnných hvězd

Zúčastněte se jubilejní 50. konference o výzkumu proměnných hvězd

IC1396 s výraznou temnou mlhovinou nazýváno „Sloní chobot“.
Autor: Pavel Cagaš a Martin Myslivec

Jubilejní 50. ročník Konference o výzkumu proměnných hvězd se uskuteční od pátku 30. listopadu do neděle 2. prosince 2018 na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Konference je nejvýznamnější proměnářské setkání tradičně pořádané Sekcí proměnných hvězd a exoplanet ČAS, v letošním roce spolupořádaná Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Přednášková místnost na Přírodovědecké fakultě v Kotlářské ulici. Autor: Martin Mašek
Přednášková místnost na Přírodovědecké fakultě v Kotlářské ulici.
Autor: Martin Mašek
V letošním roce se proměnáři z řad profesionálních i amatérských astronomů, studentů astronomie a astrofyziky sejdou již po padesáté! Proto se konference navrací opět do Brna, kterému patří nejbohatší historie výzkumu a pozorování proměnných hvězd v Česku.

Cílem konferencí bylo vždy vytvářet silné vazby mezi profesionálními astronomy a astronomy amatéry působícími na poli výzkumu proměnných hvězd a exoplanet. Každoročně jsou prezentovány zejména přehledové přednášky profesionálů, výzkumné práce studentů astrofyziky o aktuálních tématech na poli proměnných hvězd a své místo dostávají i amatérští astronomové s cennými výsledky svých pozorování, které mnohdy dosahují profesionální úrovně. A není se čemu divit, SPHE se snaží své členy stále vzdělávat a motivovat prostřednictvím úzce spolupracující komunity, pravidelných akcí a zveřejňováním návodů a prezentací.

Místo a čas konání

Masarykova univerzita
Přírodovědecká fakulta
Kotlářská 2
611 37 Brno
 

​Konference se bude konat v Aule Přírodovědecké fakultě v Kotlářské ulici. Termín zahájení konference je v pátek 30. 11. 2018 odpoledne (v případě naplnění programu je možný začátek už ve 13 hodin) a předpokládané ukončení v neděli 2. 12. 2018 odpoledne.

 

AKTIVNÍM ÚČASTNÍKŮM

  • Petr Zasche z MFF přednáší o zajímavých systémech zákrytových dvojhvězd Autor: Martin Mašek
    Petr Zasche z MFF přednáší o zajímavých systémech zákrytových dvojhvězd
    Autor: Martin Mašek
    Aktivní účastníci mohou vystoupit se svými příspěvky ve formě krátkých sdělení (20 minut i s diskuzí), přehledových přednášek (30-45 minut) či plakátových sdělení (vyhrazeno jako posterová sekce, či 3-5 minutové prezentace).
  • Postery mohou mít jakýkoliv tištěný formát.
  • Prezentace k přednáškám jsou preferovány jako PDF, případně PPT a PPTX.
  • Počet příspěvků jednoho přednášejícího není omezen.
  • Přihláška bude přijata i s abstraktem, který může být napsán v jazyce českém, slovenském i anglickém.
  • Přednášky telemostem jsou omezeny z technických důvodů na 3 (v každém dni maximálně jedna).

JAZYK KONFERENCE

Jiří Grygar přednáší o exoplanetách Autor: Martin Mašek
Jiří Grygar přednáší o exoplanetách
Autor: Martin Mašek

Konference bude probíhat z většiny v českém či slovenském jazyce, nicméně stejně jako v minulých letech plánujeme uvést přednášky zahraničních hostů, které probíhají v angličtině. Může tedy být na konferenci vyčleněno i několik anglicky mluvících bloků.

PREZENTAČNÍ TECHNIKA

K dispozici bude projekční plátno a lokální počítač, do kterého budou nahrány prezentace přednášek nejpozději před každou sekcí, případně předem zaslány na email nadseni.promenari@astronomie.cz. Použití vlastního počítače bude možné po oznámení dostatečně předem. K dispozici bude také prezentér, ozvučení skypových přednášek a tabule.

Registrace

Vaše přihlášky zasílejte přes Google formulář NA TÉTO ADRESE.

KONFERENČNÍ POPLATKY

  • Kuloárové diskuze na konferenci Autor: Martin Mašek
    Kuloárové diskuze na konferenci
    Autor: Martin Mašek
    Konferenční poplatky budou hrazeny předem na bankovní účet SPHE ČAS v průběhu října 2018.
  • Zájem o vystavení daňového dokladu avizujte rovnou v přihlášce.
  • V ceně konferenčního poplatku je zahrnut především catering během konference, sobotní oběd, sborník abstraktů a další materiály spojené s konferencí.
  • Účast na společenském večeru je dobrovolná.
  • Aktivním účastníkům, kteří nemají účast na konferenci vedenou jako pracovní cestu hrazenou zaměstnavatelem, bude možno vyplatit cestovní náklady. Zájemci nechť se hlásí u předsedkyně SPHE ČAS Kateřiny Hoňkové v době konání konference.
     
  • 300 Kč členové SPHE ČAS
  • 100 Kč studenti středních škol
  • 450 Kč ostatní / nečlenové SPHE ČAS
  • +250 Kč účast na společenském večeru


STRAVOVÁNÍ

V průběhu konference bude organizátory zajištěno občerstvení ve formě cateringu a sobotní společný oběd. Páteční večeře a nedělní oběd jsou v dobrovolné režii účastníků, ale bývají částečně nahrazeny posílením cateringu.

DOPRAVA

Na místo konference se dostanete z Hlavního nádraží v Brně například tramvají č. 12 na Konečného náměstí a dále 3 minuty chůzí na Kotlářskou 2. Pro přehled uvádíme podrobnější mapku.

UBYTOVÁNÍ

Ubytování si účastníci zajišťují sami. Nabízíme ubytování vyjednanou cenou v hotelu Garni a Unihotelu Kounicova, které bude specifikováno v přihlášce. Více o ubytování zde.

Více informací o konferenci naleznete na stránkách konference. V případě zájmu a otázek se neváhejte ozvat na mail nadseni.promenari@astronomie.cz.

Společná fotografie účastníků 49. konference o výzkumu proměnných hvězd v Brně Autor: Martin Mašek
Společná fotografie účastníků 49. konference o výzkumu proměnných hvězd v Brně
Autor: Martin Mašek

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Konference, Konference SPHE, Proměnná hvězda, Sekce proměnných hvězd a exoplanet


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »