Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Cassini naveden na dráhu k Titanu

Cassini naveden na dráhu k Titanu

Cassini_5.jpg
Kosmická sonda Cassini/Huygens úspěšně dokončila 51 minut trvající zážeh motoru, který ji má navést na novou oběžnou dráhu okolo Saturnu. Manévr byl nezbytný k udržení kosmické lodi mimo prstence a pro první opravdu blízký přelet okolo Saturnova měsíce Titanu, letos 26.října.

Vzdálenost oběžné dráhy sondy od středu Saturnu je nyní asi 9 milionů kilometrů a její relativní rychlost vzhledem k Saturnu byla před zážehem motoru okolo 325 metrů za sekundu. Jen pro srovnání, absolutní rychlost sondy 30.června, v době příletu na oběžnou dráhu okolo Saturnu, byla asi 30.000 metrů za sekundu.

Dnešní manévr byl třetím nejdelším zážehem motoru sondy Cassini a posledním plánovaným. Délka zážehu motoru při brzdění pro navedení na oběžnou dráhu okolo Saturnu byla 97 minut a korekční manévr v kosmickém prostoru, v prosinci 1998, byl dlouhý 88 minut.

Po dnešní úpravě dráhy se 26.října sonda přiblíží k Titanu mnohem blíž než při posledním průletu. Tentokrát poletí sonda okolo měsíce ve vzdálenosti jen 1.200 kilometrů a jak se vyjádřil letový inženýr sondy Joel Signorelli, "namočíme si prst u nohy do jeho atmosféry". První blízký průlet okolo tohoto měsíce se odbyl hned 2.července, vzdálenost sondy od povrchu však byla celých 340.000 kilometrů.

Během příštích čtyřech let, Cassini vykoná až 45 nízkých přeletů okolo Titanu. Nejblíže k povrchu měsíce se sonda ocitne ve vzdálenosti jen 950 kilometrů. V lednu 2005 pak evropské přistávací pouzdro Huygens sestoupí až na povrch tohoto měsíce.

Zdroj: JPL
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »