Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Čína plánuje pětidenní kosmický let s posádkou

Čína plánuje pětidenní kosmický let s posádkou

ap_blast_china.jpg
Druhý čínský let do kosmu s lidskou posádkou, který ponese dva astronauty a bude obíhat Zemi pět dnů, odstartuje již příští rok. Čínské úřady to oficiálně oznámily u příležitosti leteckého dne v provincii Guangzhou.

Vědci podílející se na přípravě mise sdělili, že nyní pracují na optimalizaci výkonu, bezpečnosti a spolehlivosti další verze kosmické lodi, pojmenované Shenzhou VI. První čínský let s lidskou posádkou se uskutečnil v lodi Shenzhou V loni v říjnu. Do kosmu tehdy letěl jen jeden astronaut, vojenský pilot Yang Liwei, který se vrátil zpět na Zemi již po 21 hodinách letu.

Aby vyrobili kosmickou loď schopnou obíhat okolo Země po delší časové období, pokoušejí se nyní čínští vědci snížit váhu a zvýšit výkon palubních přístrojů. Musí rovněž vyřešit zdroj zaručené dodávky energie a další problémy související k se zajištěním a podporou života posádky během kosmického letu.

V úředním prohlášení se objevila informace, že poprvé astronauti budou žít a pracovat v orbitálním modulu, kde budou vykonávat i vědecké experimenty. O jaké vědecké experimenty se bude jednat však specifikováno nebylo.

Loď Shenzhou VI má být vypuštěna na oběžnou dráhu pomocí rakety Long march (Dlouhý pochod) 2F. Skládat se bude z modulů pro start, pobyt na oběžné dráze a pro návrat.

V příštích dvou letech Čína plánuje také vypustit na oběžnou dráhu okolo Měsíce družici Chang'e-1. Tato družice, je součástí plánovaného třístupňového programu, ve kterém by mělo následovat v roce 2010 bezpilotní přistání na Měsíci a v roce 2020 let na Měsíc s návratem zpět na Zemi.

Podle: BBC News
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »