Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Deep Impact je připraven k převozu na Cape Canaveral

Deep Impact je připraven k převozu na Cape Canaveral

hf_comet_impact_1125_01.jpg
Inženýři společnosti Ball Aerospace & Technologies Corporation jsou připraveni přepravit sondu Deep Impact na Cape Canaveral ještě tento měsíc. U sondy byly dokončeny závěrečné fáze klimatických zkoušek, poslední krok před startem mise letos v prosinci. Sonda ale už před tím podstoupila rozsáhlé testy tepelné a vakuové, zkoušky na elektromagnetickou vodivost, odolnost proti elektromagnetické interferenci, vibrační a akustické testování.

Sonda Deep Impact patří k sondám objevitelským. Výprava bude mít za úkol zkoumat materiál nacházející se pod povrchem komety Tempel 1. Za tím účelem bude na palubě sondy uložen projektil o hmotnosti 350 kg, vybavený kamerou, který sonda pro průletu v blízkosti komety vystřelí tak, aby projektil dopadl na povrch komety rychlostí přibližně 36 000 km/hod. Tím vznikne kráter o rozloze asi tak fotbalového hřiště a hloubce několika desítek metrů.

Dopadem se část materiálu komety vypaří a část bude vyvržena pryč od komety. Na tento oblak se zaměří jak kamera s vysokým rozlišením a infračervený spektrometr na palubě sondy, tak také pozemské dalekohledy. Jejich cílem bude studium čerstvých ledových trosek. Sonda provede tedy něco jako, v přeneseném slova smyslu "archeologický vykop" a vůbec poprvé odhalí lidskému zraku původní materiál z nitra komety. Srážka projektilu s kometou však nebude tak silná aby jakýmkoliv významným způsobem změnila dráhu komety.

Celková cena výpravy by měla činit 279 miliónů dolarů. Setkání s kometou je plánováno na Den nezávislosti, 4.července 2005. Kometa Tempel 1 byla objevena v roce 1867 a kolem Slunce oběhne jednou za 5,5 roku.

Jako zajímavost nese sonda malé CD se jmény lidí, kteří se na něj zapisovali po internetu od května 2003 do ledna 2004.

Podle: Space.com
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »