Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Genesis havarovala

Genesis havarovala

genesis_crah.jpg
Sonda Genesis, která měla včera na padáku klesat k místu přistání v Utahu nezvládla přistávací manévr. Televizní kamery vybavené dalekohledy, které měly sondu při návratu sledovat a navést k místu přistání dvě helikoptéry s háky, aby sonda byla zachycena ještě ve vzduchu bohužel žádné padáky nezahlédly.
genesis_crah1.jpg

Videozáznam dopadu sondy (zdroj NASA) ve formátu mov.

Plánovaná akce se až do posledních okamžiků vyvíjela dobře. Sonda ve 13:53 vypustila přistávací pouzdro na perfektní trajektorii, přesně tak, jak měla. Sonda o váze 190 kg se přiblížila až do atmosféry Země a aerodynamicky zabrzdila. Pak, na místo klouzavého letu na padáku, televizní kamery sledovaly už jen neřízený pád sondy, kolébající a převracející se ve vzduchu. Nakonec ničím nebržděné návratové pouzdro sondy tvrdě narazilo na povrch pouště. Jeho rychlost v tom okamžiku byla vyšší než 160 km/h a disk pouzdra se bokem zaryl hluboko do půdy, zhruba do poloviny svého průměru. Probíhající přenos televize NASA už ukazoval jen helikoptéry přistávající nedaleko zničeného pouzdra a tým pobíhající okolo.

Nastala tedy nejhorší ze všech možných variant návratu, kromě toho, že by sonda v atmosféře úplně shořela, nebo se rozpadla na části ještě ve vzduchu. Zdá se, že pouzdro je prasklé a v takovém případě jsou vzorky slunečního větru, s pravděpodobností rovnající se jistotě, nenávratně ztraceny. Alespoň částečné splnění úkolů mise v ceně 264 milionů dolarů by bylo možné očekávat jen v případě, že vnitřní pouzdro zůstalo hermeticky uzavřeno. Jeho obsahem není nic vzácnějšího než cca 10-20 mikrogramů atomů, miliardy miliard částic slunečního větru.

Zhruba od 20:40 našeho času probíhala tisková konference NASA, rovněž přenášená prostřednictvím NASA TV. Další podrobnosti tak budou zpravodajské agentury přinášet průběžně po celou noc.

Oficiální stránky sondy naleznete na stránkáchhttp://www.genesismission.org/a http://www.nasa.gov/genesis/Související články:
GENESIS se nepodařilo zachytit
Genesis se vrací domů
Genesis se vrací
Sonda Genesis se vrací k Zemi
Sonda GENESIS ukončila výzkum
Meziplanetární dálnice zlevní sondy
"Fotoreportáž" z vysílání NASA TV (externí link)

Zdroj : NASA TV, CNN, BBC, AFP, ČTK
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »