Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Huygens prošel předposledním letovým testem

Huygens prošel předposledním letovým testem

huygens-titan-entry-illustration-bg.jpg
Přistávací sonda Huygens, která nyní obíhá okolo Saturnu na palubě sondy Cassini, je v pořádku. Minulý týden, v úterý 14. září úspěšně prošla svojí patnáctou kontrolou v průběhu letu. Tato letová kontrolní procedura byla předposlední před plánovaným oddělením obou sond v prosinci tohoto roku. Proto byly, na rozdíl od předchozích letových kontrol, zahrnuty i některé další specifické aktivity nutné pro přípravu k oddělení obou sond.

Hlavní rozdíl byl v detailní kontrole jednotky hlavního časovače - Master Timer Unit (MTU). Jedná se o důležitý prvek řízení sondy, protože Huygens po oddělení obou sond poletí samostatně směrem k Titanu celé tři týdny. Jeho systémy při tom budou vypnuté kvůli úspoře elektrické energie.

MTU je třikrát zálohovaný "budík", jehož nejdůležitější prací bude zapnout všechny přístroje sondy Huygens jen několik hodin před jejím vstupem do atmosféry Titanu.

Kontrola také zahrnovala další aktivity vyžadované pro konfiguraci sondy Huygens před oddělením. Celá kontrolní procedura byla uskutečněna "na živo", když její výsledky byly vysílány k Zemi v reálném čase, pomineme-li zpoždění 80 minut, za které signál dorazí od Saturnu k Zemi.Předběžný rozbor přijatých dat uvnitř 12 hodinového testu MTU ukazuje, že test byl úspěšný a všechny přístroje pracují tak, jak se očekává.

Zdroj: SaturnDaily.com
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »