Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Nástupce Spiritu a Opportunity z Pittsburghu

Nástupce Spiritu a Opportunity z Pittsburghu

Vědci z laboratoře robotiky na universitě Carnegie Mellon v Pittsburghu, představí 12.srpna svého robota pojmenovaného ZOE. Ten má hledat a identifikovat život v nepřátelském prostředí. Tým vědců nyní pracuje na druhé etapě tříletého programu, který má budoucím robotům na Marsu pomáhat hledat život. Projekt je součástí NASA astrobiologického a technologického programu pro zkoumání planet ASTEP.

V první fázi výzkumu byl vyvinut robot Hyperion, napájený slunečními články. Ten byl loni testován v poušti Atacama v Chile pro určení optimálního designu, softwaru a pohyblivosti robota. ZOE je výsledkem této optimalizace. Je určen k tomu, aby v roce 2005 dva měsíce samostatně putoval asi 50 km pouští Atacama a hledal a identifikoval v ní život.

Letos, v roce 2004, se do pouště vydají sami vědci, aby zdokumentovali data pro pozdější srovnání identifikační schopnosti lidí a robotů nalézt ve shodném nepřátelském prostředí známky života. Testovány mají být přístroje, které příští rok ponese na své cestě ZOE. Letos však budou umístěny "pouze" na podvozku terénního auta. Zjišťovat se bude přítomnost molekul prozrazujících život.

V rámci samostatného grantu se ještě vyvíjí značkovací fluorescenční barviva a automatické mikroskopy, pomocí kterých bude moci robot lokalizovat různé formy života.

ZOE je vyvíjen tak, aby každý den mohl ujet až 2 kilometry rychlostí do 1 metru za sekundu, na rozdíl od dnešních marsovských sond, které denně ujedou maximálně 70 m maximální rychlostí 5 cm za sekundu. ZOE také bude schopen samostatně manévrovat okolo velkých překážek a překonat by měl až 30° sklon.

Více na: Carnegie Mellon Press Release
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »