Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Rusko chystá misi k Phobosu

Rusko chystá misi k Phobosu

Ruský kosmický program neuskuteční žádnou misi k Měsíci nebo planetám před rokem 2009. Může za to nedostatek peněz. Řekl to ve čtvrtek Eric Galimov, planetolog a ředitel Institutu geochemie a analytické chemie V.I.Vernandského při Ruské akademii věd. Bezpilotní mise by měla zamířit k Marsu a přistát na jeho měsíci Phobos. Mise k pozemskému Měsíci je v blízké budoucnosti nepravděpodobná, doplnil své prohlášení.

"Původně jsme pomýšleli na vypuštění návratové mise k Měsíci, už v roce 1997, " řekl Galimov pro AFP v Udaipuru, v severní Indii u příležitosti semináře o zkoumání Měsíce. "Vláda ale rozhodla, že lze vyslat jen jedinou misi. Proto jsme se rozhodli pro Phobos v roce 2005, ale nyní má program zpoždění a rok 2009 se jeví jako pravděpodobné datum. Přímým důvodem je nedostatek finančních prostředků a nepřímým důvodem je obecný nedostatek zájmu o vývoj vědy u nás."

Rusko bylo prvním národem, který vypustil v roce 1959 těleso na oběžnou dráhu okolo Měsíce, ale od roku 1996 nevypustilo žádnou samostatnou planetární misi, ve srovnání s 21 misemi Spojených států a pěti misemi Evropské kosmické agentury.

"Naše země prošla obtížnou dobou politického, sociálního a ekonomického přechodu. Výběr priorit je diskutabilní a věda nebyla první prioritou. Co se týče vědců, máme ještě problém jak je dobře zaplatit. To je také důvodem, proč máme potíže s mladou vědeckou generací. Podpora vlády je směšně nízká, "dodal ještě Galimov.

Galimov také řekl, že Rusko může v blízké budoucnosti nabízet své znalosti z kosmického výzkumu dalším národům jako třeba Indii, která zvažuje vypuštění sondy k Měsíci. K tomu má Rusko zkušenosti a mezinárodní spolupráce by mohla snížit náklady a redukovat čas.

Zdroj: AFP
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »