Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Sledujte přípravu posledního startu raketoplánu Endeavour
Vít Straka Vytisknout článek

Sledujte přípravu posledního startu raketoplánu Endeavour

Endeavour na startovací rampě. Autor: NASA
Endeavour na startovací rampě.
Autor: NASA
Na startovací rampě floridského kosmodromu na mysu Canaveral stojí raketoplán Endeavour, který se má vydat na svou poslední a celkově předposlední misi programu raketoplánů. Na jeho palubě do vesmíru vzlétne i český Krteček. Sledujte s námi závěrečné dny příprav ke startu. V tomto článku budeme přinášet pravidelně novinky.

Start je nyní v plánu v pondělí 16. května ve 14:56 SELČ

Pondělí 16. května 8:20

Na Floridě se již tankuje ke startu

Tankování oranžové externí nádrže raketoplánu Endeavour pohonnými hmotami začalo přesně podle plánu v 5:36 ráno našeho času, proces trvá asi tři hodiny. Palivo z nádrže ET spalují hlavní motory raketoplánu SSME, které se zažehnou šest vteřin před startem a vypínají se asi osm a půl minuty po něm. Motory spalují tekutý vodík a kyslík, kterých se do nádrže ET natankuje asi 730 tun v hmotnostním poměru vodík:kyslík 5,5:1 (asi 541 tisíc litrů kyslíku o teplotě minus 147 °C a asi 1 457 000 litrů vodíku o teplotě minus 217 °C). Nádrž je vysoká 47 metrů a široká asi 8,5 metru. Zajímavostí je, že tento exemplář nádrže (ET-122) byl roku 2005 poškozen hurikánem Katrina a prohlášen za letu neschopný. S přidáním dvou misí raketoplánů se však stal potřebným a tak byl opraven.

Technici na rampě se nepotýkají s žádnými potížemi, které by ohrozily start a předpověď počasí stále slibuje 70procentní šanci dobrého počasí.


Neděle 15. května 17:30

Včera se v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě sešel tým manažerů mise, probral dosavadní průběh příprav ke startu a dal jednoznačnou zelenou dalšímu pokračování. Na následné tiskové konferenci prohlásil letový ředitel Mike Leinbach, že přípravy jdou extrémně dobře a vše je připraveno ke startu.

Raketoplán je na startovací rampě zakrytý rotační servisní strukturou. Autor: NASA
Raketoplán je na startovací rampě zakrytý rotační servisní strukturou.
Autor: NASA
Co se týče dnešního dění na startovací rampě, týmy techniků by měly aktivovat a otestovat komunikační systémy a kanály raketoplánu, aktivovat jeho palivové články (viz včera), měly by pokračovat inspekce externí nádrže a vybavování kokpitu pro posádku. Dnes asi okolo 18. hodiny našeho času by měl začít půlhodinový proces odsouvání rotační servisní struktury RSS od raketoplánu. RSS je k letounu přisunuta po jeho převozu na startovací rampu a odsouvá se až den před startem. Slouží jednak k přístupu k raketoplánu v době jeho příprav na startovací rampě a navíc jej chrání před nepřízní počasí.

Předpověď počasí pro startovní den zůstává beze změny, tj. šance dobrých podmínek je stále 70%.


Sobota 14. května 18:00

Přípravy k pondělnímu startu na Floridě pokračují. V noci na dnešek technici pro jistotu vyklidili startovací rampu a provedli zkoušky řídících jednotek pyrotechnických systémů raketoplánu (pyrotechnické komponenty zajišťují například oddělení startující sestavy od "podstavce" startovací rampy v okamžiku startu nebo nouzové otevření poklopu v případě, že by posádka musela při startu opustit neovladatelný raketoplán). Nyní na kosmodromu probíhá několikahodinový proces tankování tekutého vodíku a kyslíku do nádrží tří palivových článků, které během mise užitím elektrolýzy získávají mícháním reaktantů elektrický proud pro systémy letounu. Vedlejším produktem je pitná voda pro jeho posádku. Po naplnění nádrží bude od raketoplánu odpojeno přívodní potrubí.

Dnes je také ještě v plánu inspekce hlavních motorů raketoplánu (SSME) a jejich řídících jednotek, inspekce potrubí z externí nádrže a příprava kamery, která bude během startu na vrcholku externí nádrže monitorovat případné odpadávání fragmentů a stav tepelného štítu letounu. Personál rampy by také měl do kokpitu přinášet výbavu pro posádku.

Mimo startovací rampu se dnes uděje také zajímavá věc: předstartovní setkání manažerů, kteří by měli dát finální povolení k pokračování příprav na pondělní start.


Pátek 13. května 17:30

Oficiální odpočet ke startu se opět rozbíhá

Dnes NASA již podruhé spustila oficiální odpočet ke startu raketoplánu Endeavour, poprvé to bylo v úterý 26. dubna (viz zápis z dotyčného dne), plánovaný start se však tehdy nepovedl a následovaly dva týdny oprav závady. Oficiální odpočet se obvykle spouští tři dny před startem a jde o provedení posledních důležitých příprav v určených časových úsecích.

Oficiální odpočet byl spuštěn dnes ve 13 hodin našeho času (7 hodin ráno místního času na Floridě). Současná situace je dobrá, technici, pracující na startovací rampě, se nepotýkají s žádnými potížemi, počasí dává pondělnímu startu šanci 70%. Je zde šance snížené viditelnosti kvůli oblačnosti a větru v oblasti runwaye SLF, kde by raketoplán mohl nouzově dosednout v případě potíží při startu. Přes vnitrozemí USA v současné době postupuje studená fronta, která by měla zasáhnout i kosmodrom a přinést bouřky, v době startu však již má být pryč. V Evropě jsou tři letiště pro účel nouzového přistání (dvě ve Španělsku a jedno ve Francii), z nichž pouze jedno hlásí na pondělí špatné počasí.

Ještě dnes čeká techniky na startovací rampě úklid uvnitř kokpitu raketoplánu, kontrola letového softwaru a nahrávání záložního softwaru do počítačů raketoplánu, prověrky navigačních systémů letounu a příprava na tankování reaktantů do jeho palivových článků.


Čtvrtek 12. května 16:00

Posádka raketoplánu je zpět na kosmodromu

Posádka po příletu na Floridu. Autor: TV NASA
Posádka po příletu na Floridu.
Autor: TV NASA
Na přistávací dráhu Shuttle Landing Facility v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě, která je určená pro přistávání raketoplánů v závěrech misí, dnes asi v 15 hodin našeho času (v 9 ráno místního) dosedlo letadlo a z něj vystoupilo šest astronautů, kteří by měli v pondělí 16. května vzlétnout do kosmu jako poslední posádka raketoplánu Endeavour.

Na přistávací dráze je čekal letový ředitel Mike Leinbach, který posádku informoval o tom, že raketoplán je v dobrém stavu a připravený vyrazit.

Každý člen posádky následně pronesl pár slov pro přítomná media. Pilot mise STS-134 Greg Johnson řekl: "Nemůžu si přát lepší způsob trávení mých narozenin než letět sem s naší posádkou a připravovat se na start v Endeavouru příští týden." Johnson dnes slaví své 49. narozeniny.

Po odkladu startu na konci dubna odletěla posádka zpět do Houstonu, kde astronauté pokračovali v tréninku k misi. Posádka v těchto dnech také mění svůj denní režim, protože čas startu, důležitý milník, od kterého se poté odvíjejí časy všech důležitých událostí mise, je dán zákony nebeské mechaniky.


Úterý 10. května 15:45

Datum startu potvrzeno, příčina selhání ohřívačů stále záhadou

NASA v pondělí oznámila nové oficiální datum startu raketoplánu Endeavour: dřívější nejoptimističtější datum bylo potvrzeno a Endeavour se má vznést k nebi v pondělí 16. května ve 14:56 našeho času.

Interiér boxu ALCA po sejmutí krytu. Autor: space-multimedia.nl.eu.org
Interiér boxu ALCA po sejmutí krytu.
Autor: space-multimedia.nl.eu.org
Aby předešli opakování selhání ohřívačů hydraulické kapaliny, které si vynutilo odvolání startu 29. dubna, technici vyměnili řídící elektronický box ALCA-2, v němž došlo ke zkratu, jenž přerušil zásobování ohřívačů proudem, a výměny se dočkalo také asi šest metrů kabeláže a termostat v dotyčné hydraulické jednotce APU-1. Přestože přesná příčina zkratu v boxu ALCA dosud nebyla odhalena, technici jsou si jistí, že díky výměně veškerých dotyčných komponent kromě samotných ohřívačů se situace již opakovat nebude. V neděli se uskutečnil test, při kterém byly uvedeny do provozu všechny komponenty, týkající se funkce ohřívačů hydrauliky a vše fungovalo přesně tak jak má.

Technici navíc pokračují ve zkoumání boxu ALCA, poškozeného zkratem, který minulý týden vyjmuli z raketoplánu, možná, že příčinu zkratu přece jen naleznou uvnitř boxu.

Nyní technici již pracují na uzavírání zadní sekce Endeavouru, ve které pracovali na opravách. Ve čtvrtek 12. května by se měla na Floridu vrátit posádka raketoplánu z Houstonu, o den později se opět rozběhne oficiální odpočet ke startu.

Odkladem startu se mise raketoplánu dostala do konfliktu s odletem lodi Sojuz TMA-20, která má 24. května ráno dopravit zpět na Zemi polovinu dlouhodobé posádky stanice (vrací se velitel Expedice 27 Dmitrij Kondraťjev a letoví inženýři Catherine Colemanová a Paolo Nespoli). Odlet Sojuzu není možné odkládat, protože již skoro půl roku trpí extrémními podmínkami otevřeného kosmu. Konflikt přítomnost raketoplánu x odlet Sojuzu může znamenat problém, v tomto případě však bude Sojuz odlétat z dostatečně vzdáleného portu a nehrozí kontaminace raketoplánu plyny z trysek Sojuzu. Komplikací však bude fakt, že Sojuz se od stanice odpojí v době, kdy bude posádka raketoplánu spát, takže synchronizace denních režimů posádek raketoplánu a stanice bude tak trochu výzvou.


Sobota 7. května 11:45
V pátek se na Floridě sešli manažeři a dohodli se na odkladu startu raketoplánu Endeavour na "ne dříve než" 16. května. Podrobnosti přineseme brzy.


Středa 4. května
Důvodem selhání ohřívačů hydraulické kapaliny, které si vynutilo zrušení pátečního startu, byl zkrat v řídící elektronice. Technici na kosmodromu pracují na odstranění závady. Start je momentálně stanoven na "ne dříve než" 10. května, zveřejnění bližších informací se očekává po jednání manažerů v pátek 6. května. Více v článku.


Neděle 1. května
Páteční start raketoplánu Endeavour byl odvolán kvůli selhání ohřívačů kapaliny v jedné ze tří hydraulických jednotek letounu. Start je stanoven na "ne dříve než" 8. května s možností dalšího odkladu, raketoplán přitom čeká pouze krátké startovací okno. Podrobnosti připravujeme.


Čtvrtek 28. dubna 19:30
Do startu raketoplánu Endeavour zbývá jediný den a přípravy raketoplánu stále pokračují hladce, technici se nepotýkají s potížemi. V noci na čtvrtek proběhly závěrečné testy tří hlavních motorů SSME raketoplánu a jejich řídících systémů. Dnes jsou na programu aktivace a prověrky navigačních a komunikačních systémů raketoplánu, přesun posledních věcí do kokpitu, plnění vodní nádrže, jejíž obsah bude těsně po startu zalévat startovací rampu, aby snížil zvukové vibrace a instalace filmu do kamer poblíž rampy.

Vrtulníky hasí požár, šipka ukazuje startovací rampu. Autor: spaceflightnow.com
Vrtulníky hasí požár, šipka ukazuje startovací rampu.
Autor: spaceflightnow.com
V noci na pátek 29. dubna našeho času bude od raketoplánu odsunuta rotační servisní struktura, která jej jednak chrání před nepřízní počasí a jednak umožňuje technikům přístup k letounu. Její odsun však může být zkomplikován bouřkami, které by se mohly nad kosmodromem vyskytovat kvůli přechodu studené fronty. Je zde časová rezerva asi čtyři hodiny, o které může být odsunutí struktury odloženo bez dopadu na operace v den startu.

Šance dobrého počasí v čase startu se trochu snížila a to na 70 %. Zůstává zde hrozba silného větru, který by byl problémem hlavně v případě nouzového přistání raketoplánu zpět poblíž místa startu, a také se objevila možnost výskytu nízké oblačnosti vzhledem k přechodu studené fronty.

Včera krátce po poledni místního času na Floridě se jen necelých pět kilometrů od startovací rampy rozhořel lesní požár, žhavý popel zasypával cestu, po které jsou přesouvány raketoplány z haly VAB na startovací rampu. Dveře haly VAB byly pro jistotu uzavřeny. Požár se brzy podařilo pomocí hašení z helikoptér dostat pod kontrolu, přípravy raketoplánu nebyly nijak ovlivněny.


Středa 27. dubna 18:15 - Manažeři dávají zelenou startu
Dnes ráno místního času na Floridě se v Kennedyho kosmickém středisku sešel tým manažerů programu raketoplánů a dal jednohlasné "go" pro start v pátek 29. dubna ve 21:47 SELČ. Tým techniků na startovací rampě se kromě malých výjimek nepotýká s potížemi. Jedním bodem jednání byla externí nádrž ET-122, jež bude použita při tomto startu. Již v roce 2005 utrpěla poškození při hurikánu Katrina, následně byla vyřazena z letové přípravy. Po modifikacích a opravách byla opět prohlášena za letu schopnou a nyní bude použita při poslední misi Endeavouru. Koncem března byla taktéž lehce poškozena větrnou smrští, jež se přehnala přes kosmodrom, nicméně připravena ke startu je stejně jako pomocné motory SRB a raketoplán.

Start lodi Progress z Bajkonuru. Autor: NASA
Start lodi Progress z Bajkonuru.
Autor: NASA
Předpověď počasí zůstává nezměněna, ve čtvrtek 28. dubna odpoledne a večer se má přes kosmodrom přehnat studená fronta s možností silných bouřek, které mohou zkomplikovat předstartovní přípravy, v čase startu o den později by však již fronta měla být pryč a jedinou starost dělá meteorologům možnost silného větru.

Personál kosmodromu v blízké době zaměstná také přílet prezidenta Baracka Obamy, který bude sledovat start raketoplánu.

Dnes asi okolo 17:30 SELČ bylo zahájeno tankování tekutého kyslíku a vodíku do nádrží pro tři palivové články raketoplánu. Ty jsou umístěny pod nákladovým prostorem a během mise používají kyslík a vodík k výrobě elektřiny a pitné vody pro posádku. Dnes byly také provedeny testy řídících systémů pyrotechniky raketoplánu, kvůli kterým veškerý personál opustil rampu.

Dnes v 15:05 našeho času z Bajkonuru odstartovala loď Progress M-10M s dvěma a půl tunami nákladu a zásob pro stanici ISS. Loď se k ní má připojit za dva dny, jen několik hodin před startem raketoplánu. Úspěšné připojení Progressu je důležitým předpokladem pro závěrečné povolení ke startu Endeavouru.


Proslov velitele Kellyho. Autor: TV NASA
Proslov velitele Kellyho.
Autor: TV NASA
Úterý 26. dubna 20:40 - Posádka raketoplánu je již na kosmodromu!
Krátce před 19. hodinou našeho času přistály v Kennedyho kosmickém středisku na stejnou runway, na které raketoplán Endeavour ukončí v polovině května svou poslední misi, čtyři stroje T-38 s šesti astronauty, kteří za tři dny nasednou do kokpitu raketoplánu. Po přistání následoval krátký proslov velitele posádky Marka Kellyho.

"Jsme velmi rádi, že tu dnes jsme," řekl Kelly. "Měli jsme šanci vidět raketoplán, když jsme před chvílí poprvé přeletěli kosmodrom a pak startovací rampu. Je příjemné vidět Endeavour připravený znova letět."

Posádka pózuje fotografům. Autor: TV NASA
Posádka pózuje fotografům.
Autor: TV NASA
Poté Kelly představil posádku a mimo jiné mluvil i o své manželce, kongresmance Gabrielle Giffordsové, postřelené v lednu v Tucsonu, která se již zotavila natolik, že jí lékaři povolili letět na Floridu na manželův start.


Úterý 26. dubna 16:40 - Dnes začíná oficiální odpočet
Dnes je na floridském kosmodromu velký den. Ve 14:00 místního času (20:00 našeho) má začít oficiální odpočet ke startu raketoplánu Endeavour (v pátek 29. dubna ve 21:47 SELČ) ve stavu T minus 43 hodin (to samozřejmě není skutečný čas, zbývající do startu, oficiální odpočet je několikrát na různou dobu zastaven, aby mohli technici provádět přípravy anebo měli čas zvládnout případné problémy). Situace na kosmodromu je dobrá, vše probíhá dle plánu a technici na rampě se nepotýkají s žádnými potížemi. Dnes by měli uzavřít dveře nákladového prostoru, které se znova otevřou až na oběžné dráze, náklad raketoplánu je taktéž připraven vyrazit.

Počasí dává šanci 80 procent na dobré podmínky v čase startu. Den před startem by se měla přes kosmodrom přehnat studená fronta, která by mohla způsobit bouřky a zkomplikovat předstartovní přípravy, v čase startu by však již měla být pryč. Jediný faktor, který by mohl start překazit, je silný vítr. Pokud by došlo k odkladu startu o den, je šance dobrého počasí již jen 70 procent, v případě odkladu o 48 hodin se pravděpodobnost opět zvyšuje.

Šestičlenná posádka Endeavouru je nyní právě na cestě z Houstonu do Kennedyho kosmického střediska, kde by měla přistát dnes okolo 18:15 našeho času.


Sobota 23. dubna 17:05
Raketoplán Endeavour stojí na startovací rampě 39A Kennedyho kosmického střediska na Floridě již od 10. března a prochází přípravou ke startu. Ta přirozeně v současné době již začíná vrcholit. V pátek 22. dubna technici prováděli závěrečné testy systémů zadní pohonné sekce raketoplánu (zadní sekce obsahuje většinu pohonné kapacity letounu, tzn. tři hlavní motory SSME, používané při startu, dva motory OMS, určené k větším manévrům na oběžné dráze a dva svazky manévrovacích trysek RCS). Předtím, ve čtvrtek 21. dubna, bylo dokončeno tlakování pohonných systémů a v noci na pátek došlo k uzavření a utěsnění zadní pohonné sekce speciálními dveřmi na každé straně raketoplánu.

Víkend by měli mít technici volnější, než v pondělí zahájí přípravu ke spuštění oficiálního odpočtu. Posádka v pátek 22. dubna simulací startu dokončila svůj trénink k misi, který trval rok a půl (byl protažen několika odklady) a v pátek večer vstoupila do lékařské izolace. Ta má za cíl minimalizaci rizika onemocnění astronautů před startem nějakou virózou a zároveň má zabránit zavlečení bacilů na palubu kosmické stanice, jejíž posádka pracuje měsíce v umělé atmosféře. Na Floridu má posádka raketoplánu odletět 26. dubna.

Odlétající loď Progress. Autor: NASA
Odlétající loď Progress.
Autor: NASA
V pátek 22. dubna se od stanice ISS odpojila automatická zásobovací loď Progress M-09M, která byla od konce ledna připojena k modulu Pirs. Její nástupce, Progress M-10M, má být vypuštěn z Bajkonuru ve středu 27. dubna a ke stanici se má připojit 29. dubna v 16:29 našeho času, tedy jen pár hodin před plánovaným startem raketoplánu. Přitom úspěšné připojení Progressu je podmínkou pro start Endeavouru. Loď Progress navíc není v tomto případě možné ponechat na parkovací dráze, protože poveze důležité biologické vzorky pro experimenty na stanici, které nesnesou delší pobyt na palubě lodi, která nemá dostatečně výkonné chladící systémy.

Posádka kosmické stanice v posledních dnech natočila dvě "videoexkurze" po interiéru stanice pro shlédnutí posádkou raketoplánu, které astronautům může pomoct v orientaci po příletu na stanici. První exkurzi, natočenou astronautkou Cady Colemanovou, si můžete pustit zde.

Start raketoplánu Endeavour je naplánován na pátek 29. dubna ve 21:47 SELČ.

Raketoplánem poletí i Krtek

Letovým specialistou číslo 3 a vedoucím spacewalkerem mise STS-134 bude americký astronaut Andrew Feustel, české veřejnosti jistě dobře znám z roku 2009, kdy se zúčastnil poslední mise k Hubbleovu teleskopu a protože jeho tchýně pochází ze Znojma, vzal s sebou na oběžnou dráhu výtisk knihy Písně kosmické. Ten několik měsíců po svém letu přivezl do České republiky a absolvoval zde velkolepé přednáškové turné.

O svém zařazení do posádky letu STS-134 se dozvěděl právě při svém pobytu v České republice.

Astronaut A. Feustel a Krteček. Autor: dokosmuskrtkem.cz
Astronaut A. Feustel a Krteček.
Autor: dokosmuskrtkem.cz
Jako vyjádření svých vazeb k naší zemi se rozhodl, že s sebou vezme český předmět i podruhé. Nakonec byla vybrána známá pohádková postava Zdeňka Milera Krteček. Krtek byl zvolen především kvůli jeho dlouhodobé oblíbenosti mezi českými dětmi, což má pomoci v propagaci kosmonautiky mezi mladou generací. Odlehčený, nehořlavý, speciálně pro kosmický let vyrobený maňásek Krtka poletí na ISS a zpět v osobním balíčku astronauta.

Pro více informací o účasti Krtečka navštivte stránky Velvyslanectví USA v Praze dokosmuskrtkem.cz.

Zdroje a odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »