Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Start X-43A odložen

Start X-43A odložen

Třetí rychlostní pokus letounu X-43A byl pro drobné závady na přístrojového vybavení letounu odložen. Další let by měl být vykonán zítra. Za nejvýhodnější okamžik startu se pokládá doba mezi 2 - 4 p.m., PST, tedy okolo půlnoci našeho času 17. listopadu.

Rekordní let by měl proběhnout ve výšce 33.500 metrů, kam tři a půl metrový letoun vystoupá na špičce upravené rakety Pegasus. Ta odstartuje z podvěsu bombardéru B-52 ve výšce okolo 12.200 metrů. Při prvním letu musela být urychlovací raketa Pegasus i s letounem X-43A zničena, protože se odchýlila od stanoveného kursu. Při druhém letu dosáhl X-43A rekordní rychlosti 7.435 km/h a při plánovaném třetím letu by rychlost měla přesáhnout 10.000 km/h.

Až do startu jsou všechny tepelně namáhané hrany letounu důsledně chráněny speciálními kryty. Ochrana tepelně namáhaných částí není totiž řešena výhradně použitím odolného žáruvzdorného materiálu, ale hlavně speciálním nátěrem, který se skládá z mnoha jednotlivých vrstev. Tento nátěr je samostatným výzkumným úkolem v rámci celého projektu. Letoun, který neváží ani 1.300 kg, nemá žádné přistávací zařízení a není jej tedy možné po letu rozebrat a prozkoumat. Proto musí všechny testy proběhnout naprosto bezchybně a to jak během motorového letu, tak během následného plachtění k mořské hladině.

Náporový motor je jednou z možností jak pohánět budoucí dopravní prostředky, které by mohly dosáhnou až na samotný okraj kosmického prostoru nebo vykonávat mezikontinentální balistický let a přitom startovat a přistávat jako klasická letadla.

Podle: SpaceDaily
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »