Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Umělá inteligence směřuje do kosmu

Umělá inteligence směřuje do kosmu

hal.jpg
Software z NASA Ames umožní bezobslužné testování systémů přímo v kosmu. Softwarového doktora, sofistikovaný program se zabudovanou umělou inteligencí, pojmenovali Livingstone a ke družici E0-1, kroužící na oběžné dráze okolo Země, poslali k otestování již jeho druhou verzi (LV2).

Vědci z NASA nedávno úspěšně vyslali software vybavený umělou inteligenci (AI) k družici na oběžné dráze, aby otestovali schopnost tohoto software najít a analyzovat chyby v systémech kosmického plavidla, tedy operaci běžně docela problematickou i na Zemi, natož v kosmu.

Program samostatně prověřil, zjistil a diagnostikoval nasimulované selhání přístrojů a systémů družice Earth Observing One (E0-1). Ta byla vypuštěna na oběžnou dráhu v listopadu 2000, jako letový test nových technologií a technik uvažovaných NASA pro redukci nákladů na zkoumání Země, Marsu a měsíců. Nový software má mít schopnost samostatně odstraňovat závady robotických systémů fungujících daleko od Země.

Program Livingstone tak dává sondám šanci na zotavení systémů po vzniku chyby a má tím chránit investice NASA v kosmu i umožnit splnění plánovaných cílů kosmických misí. Livingstone 2 monitoruje činnost ostatního software a hardware sondy a porovnává je s počítačovým modelem jak by měly systémy pracovat. Pokud se chování systému liší od modelu, pak LV2 "logicky uvažuje", hledá příčinu tohoto rozdílu a sděluje letové kontrole návrh toho, co by mohlo být špatně.

Vědci navrhli LV2 jako softwarový, logicky uvažující modul nezávislý na počítačovém modelu konkrétního kosmického plavidla. Pro použití na další družici, tak mohou inženýři použít velkou část systémového modelu vytvořeného pro předchozí kosmické plavidlo. Model může být zákaznicky přizpůsoben pro soubor hledaných a identifikovaných rozdílů, protože mnoho kosmických plavidel běžně užívá shodné součástky, jako armatury, vypínače a senzory, které mají stejné nebo podobné vzory chování. Experimenty s LV2 na družici E0- 1 byly úspěšné.

Vývojáři programu cítí, že softwarový diagnostický nástroj by mohl být použit k nalezení chyb v robotech nebo samohybných sondách zkoumajících Mars nebo další planety. Lidské posádky také budou potřebovat automatické nástroje typu software Livingstone k tomu aby identifikoval problémy kosmických plavidel co nejdříve a udělat okamžité opravy.

Vědci předpovídají, že software Livingstone a jeho následníci najdou rozšířené použití v NASA, v leteckém průmyslu i v dalších podnicích, kde se neustále zvyšuje vybavení i složitost použitého software. I když zatím určitě nebude soutěžit s lidmi podobně jako HAL 9000 ze známého románu Arthura C. Clarka - 2001, vesmírná odysea, určitě bude pomáhat.

Informace o družici EO-1 najdete na: http://eo1.gsfc.nasa.gov/

Informace o software Livingstone najdete na: http://ic.arc.nasa.gov/story.php?sid=193

Zdroj : NASA/AMES
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »