Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Chandra fotografovala Paterčata

Chandra fotografovala Paterčata

rentgenový snímek clusteru Patereata
rentgenový snímek clusteru Patereata
Rentgenová observatoř Chandra pořídila tento záhadný obraz hvězdokupy pojmenované Paterčata (Quintuplet). Hvězdokupa se nachází blízko středu naší Mléčné dráhy a ve skutečnosti obsahuje stovky mladých hvězd, které však jsou ukryty za silnou clonou prachu. Zastínění je tak dokonalé, že astronomové o tomto místě vesmíru nevěděli nic, až do roku 1990, kdy bylo vyfotografováno infračerveným teleskopem, který může prohlédnout i skrze prach.

Nedávno uveřejněný obraz pořízený rentgenovou observatoří Chandra tedy představuje první odhalení rentgenových zdrojů v Paterčatech. Ta jsou extrémně hustou a mladou hvězdokupou ležící ve směru ke galaktickému středu. Protože však prach v těchto oblastech galaxie dokonale blokuje viditelné světlo, nebyla tato hvězdokupa dlouho objevena. Poprvé byla pozorována teprve infračerveným teleskopem. Pojmenována je po pětici nejjasnějších hvězd viditelných právě na infračervených vlnových délkách. Paterčata jsou známa tím, že obsahují stovky velmi mladých a velmi horkých hvězd. Několik z nich jsou navíc i velmi hmotné hvězdy, které rychle ztrácí plyny ze své atmosféry formou vysokorychlostních hvězdných větrů.

Jasné body a shluky na snímku nejsou infračerveným obrazem samostatných hvězd, ale jedná se o rentgenové záření koncentrací srážejících se plynů o teplotě až 50 milionů stupňů. Takové teploty vznikají při střetu vysokorychlostních větrů od hmotných hvězd, ze kterých byly vytrženy jejich těsně obíhajícími souputníky. O tom, že se jedná právě o srážku plynů, svědčí i rozptýlené rentgenové zářeni pozorované mezi vlastními hvězdami Paterčat. Také odhalení rádiových vln vysílaných horkými plyny z tohoto regionu dává další důkaz, že se jedná právě o teplo kolidujících plynných hmot.

Zdroj: Chandra News Release
Převzato od Hvězdárny Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »