Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  DigiFest 2018 klepe na dveře

DigiFest 2018 klepe na dveře

Přijďte na přehlídku nejnovějších a nejzajímavějších filmů pro digitální planetária, které byly natočeny v posledním roce. Již po třetí se v brněnském planetáriu koná DigiFest – o víkendu 9. a 10. června.

Na počátku 21. století zažíváme úžasné objevy v blízkém i vzdáleném vesmíru, které mají přesah do mnoha přírodovědných oborů. Jsme ale také svědky globálních změn – přírodních i civilizačních. Právě proto musí planetária celého světa poukazovat na sílu vědy, díky které je náš život příjemný. Petr Vokřál, primátor statutárního města Brna

Jistě se shodneme, že digitální planetárium je úžasné médium – diváci přírodopisné filmy sledují v netradičním formátu, doslova jsou obklopeni obrazem a zvukem. Letošní přehlídka, v pracovní dny pro odborníky, o víkendu pro veřejnost přináší novinky z celého světa. K vidění budou nejnovější pořady z Japonska, Spojených států, Chile, Polska, Německa i Ruska. Řada dalších vznikala v mezinárodní koprodukci. Ty nejlepší pořady přitom můžeme promítnout pouze o víkendu 9. a 10. června. Nikdy jindy. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Do přehlídky bylo dosud přihlášeno 37 filmů z 19 států světa (Polsko, Rusko, Japonsko, USA, Francie, Německo, Ukrajina, Chile, Austrálie, Argentina, Nový Zéland, Řecko, Kanada, Čína, Portugalsko, Anglie, Španělsko, Mexiko, Česko). Pokud byste je chtěli vidět všechny, pak se připravte na 14 hodin nepřetržitého promítání! Celkový objem dat na našich datových úložištích přitom dosáhne 30 terabytů. Což je asi 7000 dévédéček!

Všechny promítnuté filmy se utkají hned o tři ceny – odborné veřejnosti, mezinárodní poroty a ředitele Hvězdárny a planetária Brno. Mezinárodní porotu letos představuje Thomas Kraupe – ředitel Planetária Hamburg, nejnavštěvovanějšího planetária v Německu a vlastně i v Evropě, Yuri Kostenko, výkonný ředitel ukrajinské společnosti vyvíjející software a hardware pro digitální planetária, a Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.

Záštitu nad přehlídkou Fulldome Festival Brno i DigiFest převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, primátor statutárního města Brna Petr Vokřál a hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Tři vítězné pořady, spolu s dalšími filmy vybranými pracovníky Hvězdárny a planetária Brno, budou ke zhlédnutí v rámci přehlídky DigiFest 2018. Konkrétně se jedná o pořady

sobota 9. června

14.00 Lucia, the secret of the shooting stars

15.00 Expedition Reef

16.00 Passport to the Universe

17.00 HORIZON: Beyond the Edge of the Visible Universe

18.00 Explore

19.00 trojice vítězných filmů přehlídky Fulldome Festival Brno 2018

neděle 10. června

14.00 Our Violent Planet

15.00 Tales of a Time Traveler

16.00 Dimensions – Once Upon Our Reality

17.00 Magnetism: Defending our Planet Defining our Cosmos

18.00 trojice vítězných filmů přehlídky Fulldome Festival Brno 2018

Filmy budou uvedeny v původním znění v anglickém jazyce. Vstup na každou z projekcí je 50 Kč. Vstupenky lze získat na www.hvezdarna.cz/program

Své místo v sále digitária Hvězdárny a planetária Brno každopádně chytněte více než včas!

Tahle příležitost se totiž skutečně nezopakuje!

Unikátní přehlídka Fulldome Festival Brno

Myšlenka je vcelku jednoduchá – město Brno se vždy prezentovalo jako kulturní a nyní i vědecká metropole, a proto bychom jej rádi obohatili o pravidelný mezinárodní festival filmů do digitálních planetárií. Žádné přednášky, workshopy, odborný program! Jen a pouze projekce nejnovějších pořadů pro digitální planetária. Podmínkou je, že film musí mít uzavřený příběh (až na výjimky nepromítáme školní práce ani videoart), vzdělávací charakter a datum prvního uvedení ne více než 18 měsíců před festivalem.

O tom, že má taková úvaha smysl, svědčí vysoká návštěvnost i pozitivní ohlasy od prvního ročníku. Přehlídka Fulldome Festival Brno – tehdy ještě s přídomkem „středoevropská“ – začala v roce 2014. Autorská představení tehdy pocházela z Austrálie, Japonska, Thajska, Ruska, Ukrajiny, Polska, Německa, Francie a Spojených států amerických. Napříč naší planetou cestovali i producenti jednotlivých pořadů.

Totéž se podařilo zorganizovat i v dalších letech, navíc na odbornou část navázala i veřejná přehlídka DigiFest, na které se promítá výběr těch nejlepších. Představení, které si odnese cenu ředitele Hvězdárny a planetária Brno přitom bývá zařazeno do repertoáru brněnského digitária.

Generálním partnerem Fulldome Festival Brno 2018 je společnost Front Pictures Inc. a RSA Cosmos. Partnery festivalu Evans & Shuterland, GOTO, mapcards.net, Nowatron Elektronik, Planetarium of the University of Santiago de Chile, SkySkan a Spitz. Akci finančně podporuje statutární město Brno. Akci dále podporuje International Planetarium Society a marketingová a destinační společnost SNIP&Co. Fulldome Festival Brno i DigiFest jsou součástí přehlídky STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »