Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Kurt Gödel, Einsteinův přítel z Brna, se dočkal webových stránek

Kurt Gödel, Einsteinův přítel z Brna, se dočkal webových stránek

Hvězdárna a planetárium Brno dlouhodobě připomíná významné obyvatele města Brna, kteří ovlivnili náš pohled na svět. Ať už se jedná o Ernsta Macha, Aloise Carla, Gregora Mendela, Viktora Kaplana, Vladimíra Remka, Christiana Mayera nebo Kurta Gödela. Poslední jmenovaný se u příležitosti 43. výročí úmrtí (14. ledna 1978) dočkal infostránek www.kurtgodelbrno.cz

„V srpnu 2019 se nám podařilo odhalit uličku Kurta Gödela, která sousedí s jeho domem. V lednu 2020 jsme spolupořádali mezinárodní konferenci Tribute to Kurt Gödel a v červnu pokřtili mapu Kurt@Brno#vy, která je zdarma dostupná na vybraných místech Brna. Pokračováním je nový web na adrese www.kurtgodelbrno.cz,“ uvedl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Na adrese www.kurtgodelbrno.cz nyní najdete základní životopisné informace, interaktivní mapu jeho brněnských stop, stejně jako mapu Kurt@Brno#vy ke stažení. Návštěvník se dozví například, kde logik, matematik, fyzik a filosof vyrůstal a kam chodil do školy, ale také, které vzdělávací instituce se k jeho dílu hlásí. Součástí je také časová osa, která i díky unikátním fotografiím odhaluje dobrodružný příběh jinak introvertního a paranoidního vědce prožívajícího svou hvězdnou kariéru v americkém Princetonu po boku Alberta Einsteina.

Odkazu slavného matematika se v Brně dlouhodobě věnuje Společnost Kurta Gödela. Ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno má v plánu se podílet i na dalších projektech spojených s jeho jménem.

„V roce 2021 chceme opět asistovat při předání ceny Kurta Gödela, k jeho dubnovým narozeninám pak přeložit právě spuštěný web do anglického jazyka a rádi bychom také podpořili odhalení sochařského díla připomínajícího jeho dílo,“ dodal Jiří Dušek. 

131665.jpg

V Brně zapomenut, ve světě uznáván 

Kurt Gödel je především největším logikem všech dob po Aristotelovi, který zásadně prohloubil spojení logiky se základy matematiky. „Ajťáci“ o něm hovoří i jako o otci programovacího jazyka. Pro tento obor má obdobný význam jako Mendelovy zákony pro genetiku.

Narodil se v roce 1906 Brně, vrchol jeho kariéry i života se ale odehrál v americkém Princetonu po boku svého přítele Alberta Einsteina. Jeho teorii relativity Gödel obohatil nalezením nových řešení rovnic, které mimo jiné umožňují uvažovat o časových smyčkách (návratu do vlastní minulosti). Dvě Gödelovy slavné věty o neúplnosti z roku 1931 odpovídají na otázky vztahu mezi pravdivostí a důkazem; ukazují, že matematické teorie nemohou mechanizovatelným způsobem zachytit všechny skutečnosti, týkající se matematických systémů.

O propagaci významného brněnského rodáka se stará společnými silami Hvězdárna a planetárium Brno a brněnská Společnost Kurta Gödela, za přispění Encyklopedie města Brna. Autory textů jsou Helena Durnová, Jan Novotný, Jan Pavlík, Jiří Raclavský, Blažena Švandová, za spolupráce Veroniky Slámové a Jiřího Duška. Návrh www stránek Cognito.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »