Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  O jarňákách z Kraví hory až na okraj viditelného vesmíru!

O jarňákách z Kraví hory až na okraj viditelného vesmíru!

Kam přesně? Na brněnskou hvězdárnu! Ve které dny? O březnových prázdninách! Proč? Protože brněnská hvězdárna opět nabízí chytrou zábavu pro všechny kosmoplavce. 

„Jako každý rok připravujeme na jarní prázdniny mimořádné projekce – a další aktivity – jak pro ty nejmenší, tak i ty nejstarší, pro laiky i poučené,“ komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Obzvlášť doporučuji velmi úspěšné představení Pejsek a kočička letí ke hvězdám, které kombinuje živé loutkoherce s předem připravenými animacemi na naší obří projekční ploše. Uniknout by nemělo ani speciální vysílání s Českým rozhlasem Brno na téma MENDEL.“

O jarních prázdninách můžete do digitária přijít na některé z úžasných představení: Se zvířátky o vesmíru a Pejsek a kočička letí ke hvězdám jsou vhodné pro nejmenší kosmoplavce. Pořad Kouzelný glóbus 3D je zase ideální pro starší sourozence a jejich rodiče. Hvězdný cirkus 3D napoví, odkud se vzal náš svět, naopak Vesmírné oázy 3D pro teenagery a dospělé se vydávají po stopách životodárné tekutiny napříč Sluneční soustavou. Do každého z těchto pořadů vložili pracovníci Hvězdárny a planetária Brno maximum: umu i dostupných prostředků.

„Skvělý nápad, vynikající provedení! Herečky Eva Lesáková a Helena Pešková Dvořáková ovládají hru s loutkami, báječně mluví i zpívají. Umějí udržet pozornost diváků. Jejich smysl pro rytmus představení a synchronizace s předtočenými záběry jsou obdivuhodné. Výtečná je scénografie Jaroslava Milfajta a animace Petra Houška. Scénář, režie a hudba pejska a kočičky letících ke hvězdám jsou mistrovským dílem slovutného brněnského tvůrce z Ořechova Vlastimila Pešky,“ uvedl Jaroslav Tuček v Divadelních novinách.

Gregor Johann Mendel byl nejen pěstitel hrášku a zakladatel genetiky, ale také vynikající přírodovědec, který se věnoval mimo jiné i astronomii. Jakému oboru? Na co při svých výzkumech narazil? Víte, že se Mendel dokonce dostal do vesmíru? O tom všem si budeme povídat s výjimečnými hosty v sobotu 12. března. Nejdříve mezi 10. a 12. hodinou na vlnách Českého rozhlasu Brno, odpoledne od 14 hodin pak také v brněnském digitáriu a v prostředí sociálních sítí. Takže přijďte osobně, nalaďte si rádio nebo klikněte na youtube.hvezdarna.cz

Součástí Mendelovských oslav je výstava komiksu od výtvarníků Venduly Chalánkové a Jána Obyšovského, který zachycuje příběh významného vědce od narození až do jeho smrti. Výstavu najdete před Českým rozhlasem Brno od 4. do 14. března. Oba autoři se také podíleli na animovaném filmu Mendel a tajemství hrachu, který bude mít premiéru na světové výstavě EXPO začátkem března v anglickém jazyce a právě 12. března v českém jazyce.

136170.jpg

Kromě toho si Hvězdárnu a planetárium Brno naladíte i v prostředí internetu: Jsou tady nedělní Sedmikrásky on-line, pokus o spojení astronomie a gastronomie ASTROgastro, seriál Svedu vědu a samozřejmě záznamy odborných přednášek. Stačí kliknout na youtube.hvezdarna.cz nebo facebook.hvezdarna.cz

Úplně nejlepší ale bude, když skočíte na čtyřku a necháte se vyvézt na Kraví horu. Ať už je krásně slunečno, zasmušile pošmourno, ladovsky bílo nebo městsky blátivo, na Hvězdárně a planetáriu Brno se vždy snoubí zázraky vědy a techniky, jejichž prostřednictvím se setkáte s vesmírem. 




O autorovi

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »