Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vesmírná videa: prosinec 2012

Vesmírná videa: prosinec 2012

PF 2013 Autor: Petr Horálek
PF 2013
Autor: Petr Horálek
Prosinec se nesl v duchu konce světa. Právě proto jsme se rozhodli se tomuto tématu v našem dnešním vydání vesmírných videí vyhnout úplně. Místo toho pro vás máme pohledy na Zemi v noci, zajímavé komety, jako průzkumníky magnetického pole Slunce, či pěkné letošní geminidy. Vžijeme se do řidiče vozítka na Marsu, pošleme vám jednu pěknou PFku a nakonec nebude chybět i nějaký ten humor, když máme ten konec roku.

Nové pohledy na osvětlenou Zemi

NASA zveřejnila výsledky snímání z další družice, která se zaměřila na naši planetu v noci. Opět jsou to na oko pěkné záběry, které člověka zároveň děsí, pokud si uvědomí, jaké útrapy mu to samé světlo způsobuje, když se chce podívat na opravdu tmavé nebe. A tak zůstává největším přínosem pro astronoma, že si může nové snímky stáhnout do Google Earth a ověřit si, zda ta místa, kam jezdí, jsou opravdu dost tmavá. Je potěšitelné, že všechny lokality, které považujeme za tmavé, jsou opravdu vhodné i dle snímků z družice. Vždy je ale dobré ještě zahrnout vliv terénu, který zvýhodňuje kopce před rovinami. Fakt také je, že se dobře prokázal škodlivý vliv některých měst, u nás typicky Mladé Boleslavi, kde si Škoda auto svítí, jak se jí zachce.

Komety zviditelňují magnetické pole Slunce

Zajímavá studie ESA poukazuje na fakt, že jakmile kometa prolétá blízko slunečnímu povrchu, může její ohon ukázat zajímavé detaily slunečního magnetického pole. A to jednak ve větší vzdálenosti, kde její ohon vlaje ve slunečním větru, tak i těsně nad povrchem, kde vzniklé ohony ukazují přímo směr magnetických siločar. Výhodným se pro nás stal loňský průlet komety Lovejoy těsně kolem Slunce. Její nečekané zmrtvýchvstání se podepsalo i pod vědeckou hodnotu průletu takovýchto kamikadze komet, zvaných též "sungrazers". Zajímavé je, že v listopadu příštího roku by měla těsně nad povrchem Slunce proletět jiná kometa, kterou dobře znáte. Označena je C/2012 S1 (ISON) a máme určitou naději, že by mohlo jít o kometu století, nebo velkou denní kometu, pokud se bude zjasňovat, jak si nyní představujeme a jak je naším přáním. Tato kometa se prosmýkne kolem Slunce 28. listopadu 2013 a v té době je bude snímat celá armáda družic. Máme se snad zase na co těšit.

Geminidy 2012

Letošní Geminidy měly vynikající podmínky viditelnosti a pokud zrovna nerušila oblačnost, bylo se opravdu nač dívat. Geminid padá celkem dost, v posledních letech je to nejaktivnější roj a meteory jsou i středně rychlé, takže si je krásně užijeme. Často se jedná i o jasné kousky. Velice dobře to zachytil svou kamerou umístěnou v Plzni pozorovatel Jiří Polák. Výsledkem je video, které ukazuje 8 jasných Geminid a jeden meteor sporadický.

V pozici řidiče vozítka na Marsu

Jistě víte, že Mars je od Země opravdu daleko. Nezřídka více než 100 miliónů kilomětrů. To ovšem také znamená, že přímá komunikace s vozítky na Marsu není možná. Nemůžete hnout joystickem a čekat, že za 30 minut se pohne kolo vozítka a pak čekat dalších 30 minut, zda do něčeho nenarazilo. Vše je potřeba dopředu plánovat. Jízda vozítka tedy začíná již v noci předem, podle toho, jaké snímky pořídilo v dnu předchozím. Poté má vozítko několik možností. Buď jet přímo k vytyčenému cíli, nebo dostane úkol dojet k nějakému bodu a cestou se má samo rozhodovat a vybírat nejlepší cestu. Většinou se kombinují oba postupy. Vozítko dostane úkol dojet k nějakému místu a poté pomocí autonavigace pokračovat a zastavit až v případě, že je terén podezřele nebezpečný.

Originální PFka Petra Horálka

Autora níže uvedeného časosběrného videa nemusíme čtenářům astro.cz představovat. Petr je ale také jen člověk, který chce lidem udělat radost svými úchvatnými snímky krajiny. Navíc kdo mohl tušit, že mezitím sbírá i time-lapse videa a že z nich sestaví jedno z těch nejpovedenějších s astronomickou tématikou, jaká na našem území vznikla? Právem si zaslouží zde jeho PFka být, ačkoli původně měla být zřejmě určena jen pro kamarády. To by ale byla škoda a tak za možnost uveřejnění děkujeme a přejeme Petrovi hodně elánu v další práci pro web astro.cz.

Kolik hvězd je ve sluneční soustavě?

Pokud umíte anglicky, bude pro vás velmi zábavné následující video ESA, které vzniklo na ulicích (snad Bruselu). Odpovědi jsou stejně humorné, jako ty z pořadu Nikdo není dokonalý. S potěšením můžeme konstatovat, že občas to i někdo věděl.

NASA Johnson Style

Možná ne každý bude souhlasit, pokud zařazujeme i některá videa z oblasti humoru. Současný svět je do jisté míry zvláštní. Například písničky, které se nakrátko stávají hity, aby vzápětí mizely. Ve spojení s portálem Youtube je to ovšem ještě zajímavější. A tak je to například s klipem Gangam Style, který měl na konci roku 2012 přes miliardu shlédnutí. Jednoduchý text, chytlavá melodie a sociální sítě z něj udělaly hit. Přiblblý tanec je všudypřítomný a baví mladé, baví jím sportovci a baví nás jím dokonce i studenti z Johnsonova střediska NASA. Musíme vlastně připustit, pokud nejsme úplnými suchary, že toto video je vážně dobrá parodie na originální videoklip.

Loučíme se s vámi v roce 2012. Děkujeme za přízeň. Odkazy na videa pro vás připravuji ve spolupráci s kamarády z Klubu astronomů Liberecka, pobočky ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Geminidy, Sungrazers, Země v noci, Vesmírná videa


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »