Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Zlatá medaile Masarykovy univerzity udělena Jiřímu Grygarovi

Zlatá medaile Masarykovy univerzity udělena Jiřímu Grygarovi

Jiří Grygar oceněn Zlatou medailí Masarykovy univerzity v Brně.
Autor: ÚTFA PřF MUNI.

Ve středu 26. října 2016 proběhlo slavnostní předání zlaté medaile Masarykovy univerzity doktoru Jiřímu Grygarovi za celoživotní práci nejen v oblasti vědy, ale také její popularizace. Doktor Grygar převzal medaili z rukou rektora Masarykovy univerzity docenta Mikuláše Beka, a jak později uvedl, jedná se pro něj o jedno z nejmilejších ocenění, jaké v životě dostal. Doktor Grygar při své děkovné řeči zavzpomínal i na svá studia fyziky na Masarykově univerzitě, především pak na setkání s docentem Lubošem Perkem a profesorem Martinem Černohorským, který mimo jiné seděl mezi diváky.

U vzpomínání nezůstal pouze doktor Grygar. Rektor Masarykovy univerzity při svém proslovu prozradil, že možnost předat toto vysoké ocenění nejznámějšímu popularizátorovi astrofyziky České republiky je splněním jednoho z jeho dětských snů. „Knihy a pořady doktora Grygara patřily k mé povinné četbě a poslechu během mého mládí, proto děkuji Přírodovědecké fakultě za návrh udělit zlatou medaili právě doktoru Grygarovi,“ uvedl na adresu oceněného rektor Bek.

Přednáška Jiřího Grygara při převzetí Zlaté medaile Masarykovy univerzity v Brně. Autor: ÚTFA PřF MUNI.
Přednáška Jiřího Grygara při převzetí Zlaté medaile Masarykovy univerzity v Brně.
Autor: ÚTFA PřF MUNI.

Předání proběhlo v rámci mimořádné popularizační přednášky v Univerzitním kině Scala, které se zaplnilo nejen významnými brněnskými fyziky, ale také posluchači Univerzity třetího věku, pro které byla tato přednáška bonusem k již probíhajícímu cyklu astronomických přednášek „Blíže ke hvězdám“. Doktor Grygar se ve své přednášce věnoval roli výběrového efektu v astronomii a vyhlídkám, které pro nás astrofyzika v následujících letech chystá. Upozornil na zvyšující se tempo astrofyzikálních objevů a na závěr, k radosti všech přítomných astrofyziků, dodal: „Povolání astronoma patří k nejlákavějším a nejperspektivnějším lidským činnostem v blízké i vzdálené budoucnosti.“

Zlatá medaile je jedno z nejvyšších ocenění Masarykovy univerzity, které se uděluje významným představitelům vědy, kulturního a veřejného života, a to jako výraz ocenění mimořádných zásluh o rozvoj vědy, kultury a umění a rozvoj MU. Zlatou medaili získali již dříve i Grygarovi učitelé docent Perek a profesor Černohorský.

Video: Předání zlaté medaile MU Jiřímu Grygarovi
(autor: ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně)

Kontakt a další informace

Mgr. Lenka Zychová
Ústav Teoretické fyziky a Astrofyziky PřF MU v Brně - tiskový tajemník
Mail: zychova@physics.muni.cz



Převzato: ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně



O autorovi

Lenka Zychová

Lenka Zychová

Lenka Zychová (*1986, Ostrava) je astronomka a popularizátorka astronomie. Věnuje se doktorskému studiu astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Svůj výzkum zasvětila mezihvězdné látce, konkrétně bublinám v mezihvězdném prostředí, ve kterém ji trpělivě pomáhá vedoucí Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu AV ČR. Dále je také tiskovým tajemníkem Ústavu teoretické fyziky a Astrofyziky PřF MU v Brně. Další informace a kontakt naleznete na jejím webu Astronomickeprednasky.cz.

Štítky: ÚTFA PřF Masarykovy univerzity v Brně, Jiří Grygar, Ocenění


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »