Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  37. rok Amatérské prohlídky oblohy

37. rok Amatérské prohlídky oblohy

Logo Amatérské prohlídky oblohy
Autor: Michal Kroužel

Amatérská prohlídka oblohy (APO) je sekcí České astronomické společnosti od roku 2012, nicméně jako spolek existovala již od roku 1986! Od té doby se APO snaží sdružovat nadšené pozorovatele noční oblohy a vzdělávat také začínající pozorovatele. A jak se to dařilo v roce 2023 a co nás čeká v roce dalším? Pojďme se na to podívat!

Pár slov úvodem...

Málokdo ví, že Amatérská prohlídka oblohy (APO) byla založena již v roce 1986 dvěma přáteli – Karlem Kolomazníkem a Leošem Ondrou. Motivováni byli touhou vytvořit spolehlivého knižního průvodce noční oblohou. Po zjištění, že takoví průvodci již existují, se tito demonstrátoři z brněnské hvězdárny rozhodli pomocí tohoto vznikajícího sdružení sdružovat nadšené pozorovatele noční oblohy. Ti si pak mohli vyměňovat zkušenosti pomocí občasníku Bílý trpaslík, který APO začalo vydávat. Velmi brzy se do sdružení začali přidávat noví členové, mezi nimi například i bývalý předseda APO a současný ředitel brněnské hvězdárny a planetária – Jiří Dušek. 

Činnost APO se postupně rozrůstala a spolu s tím i jeho členská základna. Uděláme teď ale skok pomalu do současnosti. Z poslední dekády byl přelomový rok 2012, kdy se APO stalo součástí České astronomické společnosti. APO každoročně pořádá alespoň jeden seminář pro všechny zájemce ze široké veřejnosti, od roku 2016 pořádá Astronomickou expedici (od roku 2001 bylo nejprve spolupořadatelem) a v roce 2023 poprvé pořádalo pozorovací víkend s názvem Mikroexpedice APO.

APO v roce 2023

V roce 2023 se nám pořádalo zorganizovat hned 2 semináře (jeden byl víkendový), jednu Mikroexpedici a Astronomickou expedici. O Astronomické expedici 2023 si budete moci již brzy přečíst v samostatném článku, který vyjde v seriálu, který se Expedici věnuje. Organizaci seminářů se již řadu let věnuje bývalý předseda APO – Marek Kolasa, za což mu jakožto předseda nesmírně děkuji!

Semináře astro@praha.2023 a astro@Brno.2023

V roce 2023 jsme uspořádali jeden jednodenní seminář, který se konal v planetáriu v Praze a jeden víkendový seminář, který se po delší době konal v prostorách brněnské hvězdárny. Obou seminářů se zúčastnilo kolem 30 účastníků.

V Praze nás navštívili hned oba otcové zakladatelé – Leoš Ondra a Karel Kolomazník. Leoš nám povídal o supernovách a Karel o astrofotografii. O důležitosti vizuálního pozorování Slunce i v 21. století nás informoval Michal Švanda. Více o programu semináře lze nalézt pod tímto odkazem.

Společná fotografie účastníků semináře ASTRO@PRAHA.2023 Autor: Tomáš Kubica
Společná fotografie účastníků semináře ASTRO@PRAHA.2023
Autor: Tomáš Kubica


V Brně nás navštívil bývalý předseda Apačů Jiří Dušek a také otec zakladatel Karel Kolomazník. Do programu se zapojili stálí členové: Lukáš Král s cestováním po Kalifornii, Jan Veleba s příspěvkem „Vítěz, který prohrál“, Marek Kolasa, Karel Kolomazník nás seznámil s možnostmi spolupráce s Hvězdárnou Kolonické sedlo, Jan Kondziolka s povídáním o Beskydské oblasti tmavé oblohy a Roman Ponča s povídáním o lovu polárních září. Nesmíme také zapomenout na zastánce Měsíce – Pavla Gabzdyla, který nás seznámil s padajícím kamením. Vítanou součástí semináře bylo občerstvení a diskuze u kávy. Moc děkujeme Hvězdárně a planetáriu Brno za poskytnutí přístřeší a možnosti navštívit některé pořady. Více informací o programu lze najít pod tímto odkazem.

Přednáška Pavla Gabzdyla na semináři ASTRO@BRNO.2023 Autor: Pavel Váňa
Přednáška Pavla Gabzdyla na semináři ASTRO@BRNO.2023
Autor: Pavel Váňa


V současné době pro vás již připravujeme jarní seminář. Podrobnější informace zveřejníme již v lednu na našich webových stránkách!

Mikroexpedice amatérské prohlídky oblohy

Mikroexpedice APO proběhla ve dnech 19. – 21. 5. v obci Sítiny nedaleko Chocně, kde se koná od roku 2021 každoročně Astronomická expedice. Do Sítin se sjelo na 33 účastníků, kteří si vyslechli hned několik přednášek, diskutovali u táborového ohně a i přes nepřízeň počasí se alespoň pokusili o pozorování noční oblohy. Stravování zajišťoval Vlastimil Vaněk, který nás již pár let rozmazluje i na Astronomické expedici. Účastníci tak mohli nasát opravdu expediční atmosféru i včetně legendární „půlnočky“.

Program pak tvořila přednáška o megakonstelacích od Honzy Veleby, povídání o geologických zajímavostech v okolí Sítin od Elišky Mikyskové. Marek Kolasa nás seznámil s historií APO a Roman Ponča nás poučil o zpracování fotografií z teleskopu JWST. Nedělní program pak uzavřel majitel pozemku Robert Kratochvíl, který radil ohledně výběru dalekohledu.

Mikroexpedice se bude konat i v roce 2024 a podrobnější informace zveřejníme v průběhu ledna na našich stránkách!

Společná fotografie účastníků Mikroexpedice APO 2023 Autor: Pavel Váňa
Společná fotografie účastníků Mikroexpedice APO 2023
Autor: Pavel Váňa

Obnova webových stránek a příprava na oslavy v roce 2026

Postupně se také blížíme ke kompletní obnově našich webových stránek, jejichž ukázku vidíte na přiložené fotografii. Pokud má někdo nějaký srdcový vztah k těm současným stránkám, tak není potřeba se bát, budou přesunuty do archivu a stále budou dostupné. Cílem nových stránek je informovat o námi pořádaných akcích, ale chceme také poskytovat nejzákladnější informace pro nové členy a pro začínající pozorovatele. Výhodou také bude prostor, kde budou moci naši členové zveřejňovat svá pozorování.

Důležitá je ale také příprava na rok 2026, kdy nás čeká nejenom úplné zatmění Slunce pozorovatelné ze Španělska, ale také oslavy 40 let od založení APO. K těmto oslavám bychom rádi vydali nějaké paměti týkající se historie a současnosti Amatérské prohlídky oblohy. Pro tyto potřeby se snažíme shromažďovat různé zkušenosti, historky a zážitky od současných i bývalých členů. Také nás velice zajímají nejrůznější fotografie z akcí spojených z APO. Máte-li tedy něco, tak nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu: apo@astronomie.cz

Ukázka nového webu Amatérské prohlídky oblohy. Autor: Pavel Váňa a Michal Kroužel
Ukázka nového webu Amatérské prohlídky oblohy.
Autor: Pavel Váňa a Michal Kroužel

 
 

 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Webové stránky Amatérské prohlídky oblohy
[2] Facebook Amatérské prohlídky oblohy



O autorovi

Pavel Váňa

Pavel Váňa

Mgr. Pavel Váňa se narodil v roce 1997 v Uherském Hradišti. Jeho cesta k astronomii začala zkoumáním noční oblohy triedrem. V roce 2013 začal pracovat na Hvězdárně a planetáriu Brno jako demonstrátor a od téhož roku se každoročně zúčastňuje Astronomické expedice, kterou od roku 2024 vede jako hlavní vedoucí. Studuje částicovou a jadernou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Od roku 2021 je předsedou Amatérské prohlídky oblohy.

Štítky: Astronomická expedice, Mikroexpedice APO, Seminář APO, APO, Amatérská prohlídka oblohy


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »