Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická olympiáda zná postupující do mezinárodního kola v kategorii AB

Astronomická olympiáda zná postupující do mezinárodního kola v kategorii AB

Astronomická olympiáda Autor: ČAS
Astronomická olympiáda
Autor: ČAS
Ve dnech 20. a 21. března se uskutečnilo v areálu VŠB-Technické univerzity Ostrava první ze čtyř celostátních kol 11. ročníku Astronomické olympiády. Do ostravského finále kategorie AB (studenti 3. a 4. ročníků středních škol) se ze 427 řešitelů školních kol kvalifikovalo přes krajské kolo celkem 16 studentů z celé České republiky.

Tisková zpráva České astronomické společnosti ze dne 4. dubna 2014.

Studenti řešili astronomické úlohy ve dvou několikahodinových blocích. První proběhl ve čtvrtek odpoledne a druhý v pátek dopoledne. V rámci doprovodného programu byla na čtvrtek připravena společná večeře v kavárně Maleda v prostorách budovy Centra podpory inovací VŠB-TU Ostrava a v pátek odpoledne pak velmi zajímavá exkurze do Energetického centra Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) VŠB-TU Ostrava.

Na prvních třech příčkách se umístili:

  1. Martin Raszyk - Gymnázium, Mírová 1442, Karviná - Nové Město
  2. Ondřej Theiner - Gymnázium Jírovcova, České Budějovice
  3. Petr Horvát - Gymnázium, nám. Osvobození 20, Zábřeh

Finále AO kategorie AB Ostrava 2014 Autor: ČAS
Finále AO kategorie AB Ostrava 2014
Autor: ČAS
Slavnostní vyhlášení výsledků se odehrálo také v pátek odpoledne, všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Tři nejúspěšnější pak také věcné ceny.

Zvláštní pamětní diplom a „Vesmírné puzzle“ obdržel Ondřej Theiner, protože se jako první soutěžící v celé historii Astronomické olympiády zúčastnil celkem 8x finále této soutěže (postupně vždy dvakrát ve všech kategoriích).

Finále AO kategorie AB Ostrava 2014 Autor: ČAS
Finále AO kategorie AB Ostrava 2014
Autor: ČAS
Prvních pět finalistů bude reprezentovat Českou republiku na 8. IOAA (Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice) pořádané letos v srpnu v Rumunsku. Český tým se účastní pravidelně od roku 2010 a dosud přivezl 10 medailí, z toho 4 zlaté.

Na tomto finále Astronomické olympiády a doprovodném programu se dále podílely tyto organizace a instituce: Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, Hornicko-geologická fakulta VŠB-TU, nakladatelství Aldebaran, VŠB-TU Ostrava a občanské sdružení Proxima. Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost ve čtyřech věkových kategoriích, dvě z nich tradičně zajišťuje Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě. Finále nejstarší kategorie se pravidelně koná v březnu, aby se do něj mohli zapojit i studenti maturitních ročníků. Účastníci v nižších kategoriích se svých finálových klání dočkají v květnu (kategorie CD opět v Ostravě, EF a GH v Brně).

Soutěž je zařazena a podporována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A. Nemalé časové náklady, které Česká astronomická společnost a další spolupracující subjekty na Astronomickou olympiádu vydávají, jsou investovány velmi dobře. Trvalá podpora žáků a studentů se zájmem o astronomii, vědu, souvislosti a s chutí a ochotou udělat něco navíc, než co jim škola nezbytně předepisuje, je skvělou devízou.

Fotodokumentace je dostupná na Picasa galerii.
Více informací o Astronomické olympiádě a její historii lze najít na http://olympiada.astro.cz.

Autoři tiskové zprávy jsou Dr. Tomáš Gráf a Ing. Jan Kožuško.

Tisková zpráva ke stažení:
[1] formát DOC
[2] formát PDF




O autorovi

Tomáš Gráf

Tomáš Gráf

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. (* 1964, Těškovice, ČR) je český astronom, popularizátor astronomie a vysokoškolský pedagog. Vystudoval odbornou fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a tamtéž získal Ph.D. v oboru teoretická fyzika a astrofyzika.

V období od roku 1988 do roku 2015 pracoval v Planetáriu Ostrava (VŠB – Technická univerzita), v letech 1992 až 2014 jako vedoucí této instituce.

Mimo jiné je autorem popularizační knížky "Se zakloněnou hlavou pozorujeme hvězdy" nebo překladu publikace "Karkoschkův astronomický atlas hvězdné oblohy" z němčiny. Podílel se na vzniku 12 pilotních dílů seriálu "Hlubinami vesmíru" (TV Noe) a pro ČRo Ostrava připravuje od roku 2005 každý týden „Astronomické okénko“.

V rámci ČAS se dlouhodobě věnuje organizaci Astronomické olympiády. V roce 2007 inicioval její rozšíření o středoškolské kategorie, od roku 2010 je členem Ústřední komise této prestižní soutěže a více než desetkrát vedl český tým na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (IOAA).

Od roku 2015 působí na Slezské univerzitě v Opavě, kde vyučuje předměty Proseminář z astronomie, Základy astronomie a astrofyziky, Praktická astronomie a několik předmětů z oblasti komunikace vědy pro studenty studijních programů Multimediální techniky (zde je i garantem studijního programu) a Astrofyzika. Má na starosti observatoř WHOO! a digitální sférickou projekci Unisféra. Na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě zároveň zastává od roku 2017 funkci proděkana pro strategie a rozvoj.

Štítky: Astronomická olympiáda


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »