Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomické medailové žně pokračují v Jižní Koreji

Astronomické medailové žně pokračují v Jižní Koreji

Finalisté 17. mezinárodní astronomické olympiády v Koreji. Autor: ČAS.
Finalisté 17. mezinárodní astronomické olympiády v Koreji.
Autor: ČAS.
Český tým přivezl ze XVII. Mezinárodní astronomické olympiády v Gwangju (Jižní Korea, 16. – 24. října) 5 medailí – jednu stříbrnou a čtyři bronzové. Rok 2012 je tak dosud „nejúrodnějším“ na medaile pro mladé české astronomy a astrofyziky.

Tisková zpráva České astronomické společnosti z 30. října 2012.

Úvodní fotografie: Český tým na XVII. IAO (zleva: Tomáš Prosecký, Denis Lisztwan, Denis Müller, Martin Raszyk, Viktor Němeček, Tomáš Locker, Lukáš Supik a Lenka Soumarová).

Nejlépe se z českého týmu umístil Martin Raszyk z Gymnázia v Karviné, který získal stříbrnou medaili a v celkovém pořadí se umístil na 8. místě. Lukáš Supik z Gymnázia v Třinci, Denis Lisztwan z Gymnázia v Českém Těšíně, Viktor Němeček z Gymnázia v Jihlavě a Tomáš Locker z Gymnázia F. M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou získali bronzové medaile. Denis Müller z Gymnázia Budějovická v Praze (a také absolvent astronomického kroužku a posluchač kurzu na Štefánikově hvězdárně v Praze) přiváží čestné uznání, ale podařilo se mu výborně uspět v pozorovacím kole, kde dosáhl nejlepšího výsledku ze všech účastníků. Delegaci vedli RNDr. Tomáš Prosecký a Mgr. Lenka Soumarová ze Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně. Hostitelem soutěže byla Korejská astronomická společnost, Korejský institut pro astronomii a kosmický výzkum, Národní univerzity v Soulu, Pusanu, Kangwon, Kyungpook a Chosun.

Mezinárodní astronomické olympiády se Česká republika účastní pravidelně od roku 2007 a naši soutěžící zatím vždy přivezli medaile. Mezi nejúspěšnější se řadí rok 2009 a letošní rok, kdy jsme získali 5 medailí. Od roku 2010 vysíláme český tým také na Mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice, která je určena především pro starší studenty. I zde český tým letos v srpnu v brazilském Rio de Janeiro výrazně zabodoval – získal 5 medailí a v celkovém pořadí států skončil na druhém místě (viz tisková zpráva ČAS z 15. 8. 2012).

V příštím roce se obě soutěže vrátí na „starý kontinent“. XVIII. ročník IAO se bude konat v litevském Vilniusu a 7. ročník IOAA v řeckém Volosu. Na obě soutěže plánujeme vyslat český tým, aby své síly na mezinárodním poli mohli v roce 2013 poměřit další nadaní čeští žáci a studenti.

Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Johanna Palisy (VŠB Ostrava) za podpory MŠMT a dalších subjektů. Ve školním roce 2012/2013 probíhá již 10. ročník a do školního kola se stále mohou zapojit žáci druhého stupně základních škol a studenti všech ročníků středních škol. Úspěšní řešitelé postupují do krajského kola a nejlepší se utkají na jaře 2013 v celostátním finále. Více informací naleznete na olympiada.astro.cz.

Kontakt a informace (např. pro rozhovory):

Web Astronomické olympiády: olympiada.astro.cz
Ústřední komise Astronomické olympiády: olympiada@astro.cz
Gymnázium Český Těšín: www.gmct.cz
Gymnázium Karviná: www.gym-karvina.cz
Gymnázium Jihlava: www.gymnazium.ji.cz
Gymnázium Třinec: www.gymtri.cz
Gymnázium F. M. Pelcla, Rychnov nad Kněžnou: www.grk.cz
Gymnázium Budějovická, Praha: www.gybu.cz

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Odbor pro mládež: Jaroslav.Froulik@msmt.cz
Tiskový tajemník České astronomické společnosti: Pavel Suchan - suchan@astro.cz, 737 322 185

Více o XVII. Mezinárodní astronomické olympiádě (XVII. IAO) najdete na www.iao2012.org.
Více o 6. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (6. IOAA) najdete na www.ioaa2012.ufrj.br.




O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda, Tisková zpráva


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »