Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Tajemství hvězdého trojúhelníku odhaleno

Tajemství hvězdého trojúhelníku odhaleno

Medailisté - zleva: Tomáš Vítek, Natálie Maleňáková a David Kamenský
Autor: Simona Beerová

Devatenáct badatelů se od 8. do 10. května sjelo do Opavy prozkoumat hvězdný trojúhelník, dešifrovat vesmírnou morseovku, připravit se na návrat vzorků z Jupiterova měsíce Europa a vyřešit další úkoly ústředního kola kategorie CD Astronomické olympiády. Ve finále zvítězila studentka Natálie Maleňáková ze Slovanského gymnázia v Olomouci, která si hravě poradila i s pozorováním oblohy za ztížených podmínek blížící se okluzní fronty.

Slavnostní večeře ve fakultním Gastrocentru v areálu na Hradecké ulici. Autor: Simona Beerová
Slavnostní večeře ve fakultním Gastrocentru v areálu na Hradecké ulici.
Autor: Simona Beerová
Soutěžní klání začalo již ve středu večer, kdy se účastníci podrobili praktické zkoušce ze znalosti souhvězdí na pláni mezi Kylešovicemi a Chvalíkovicemi jižně od Opavy. Stihli jsme to o fous, krátce po půlnoci přišel déšť a provázel nás po celý čtvrtek. To už ale dalšímu průběhu soutěže příliš nevadilo, na programu byla totiž teoretická část. Jakou rychlostí by vstoupila do zemské atmosféry schránka se vzorky vyslaná z Jupiterova měsíce Europa? Jaké by byly parametry trojúhelníku hraničně pozorovatelných hvězd? Po obědě přišly na řadu praktické znalosti oblohy, objektů i astronomických přístrojů. V pátek dopoledne zpracovávali finalisté data z pozorování exoplanety a západu Slunce na neznámém místě na Zemi.

Vítězové finále

V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti proděkana RNDr. Tomáše Gráfa, Ph.D. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:

  1. Natálie Maleňáková, Slovanské gymnázium, Olomouc, tř. Jiřího z Poděbrad 13
  2. Tomáš Vítek, Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Břeclav, sady 28. října 1
  3. David Kamenský, Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Břeclav, sady 28. října 1

16. ročník vyvrcholí v Planetum

Pět desítek nejlepších řešitelů ze základních škol a víceletých gymnázií se sjede v pátek 17. května 2019 do Planetum, největšího planetária v České republice a jednoho z největších planetárií na světě. V rámci doprovodného programu navštíví Štefánikovu hvězdárnu a observatoř Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2018/19 probíhá její 16. ročník. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Ceny pro vítěze Autor: Simona Beerová
Ceny pro vítěze
Autor: Simona Beerová
Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Záštitu nad finále převzala děkanka FPF SU, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. Účastníci finále a vítězové obdrželi ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, magistrátu města Opavy a firmy Model. Ústřední kolo kategorie CD by se neobešlo bez pečlivého organizačního zajištění týmem Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské Univerzity v Opavě. Úlohy finále připravili Jakub Vošmera, Jiří Vala, Jaromír Mielec, Pavel Kůs, Tomáš Gráf a Jan Kožuško. Zadání recenzovali Michal Švanda a Jan Kožuško. Porotci finále byli Tomáš Gráf, Jan Kožuško, Jáchym Bareš, Jaromír Mielec a Jiří Vala.

Partneři finále

Kontatky a další informace

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Proděkan Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Tel.: 734 268 124

Dr.-Ing. Jan Kožuško
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: kozusko@astro.cz
Tel.: 776 200 522

Ing. Jaroslav Froulík
MŠMT, Odbor pro mládež
Email: Jaroslav.Froulik@msmt.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] Filosoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě
[3] Stránka s informacemi k finále kategorie CD



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »