Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Tajemství hvězdého trojúhelníku odhaleno

Tajemství hvězdého trojúhelníku odhaleno

Medailisté - zleva: Tomáš Vítek, Natálie Maleňáková a David Kamenský
Autor: Simona Beerová

Devatenáct badatelů se od 8. do 10. května sjelo do Opavy prozkoumat hvězdný trojúhelník, dešifrovat vesmírnou morseovku, připravit se na návrat vzorků z Jupiterova měsíce Europa a vyřešit další úkoly ústředního kola kategorie CD Astronomické olympiády. Ve finále zvítězila studentka Natálie Maleňáková ze Slovanského gymnázia v Olomouci, která si hravě poradila i s pozorováním oblohy za ztížených podmínek blížící se okluzní fronty.

Slavnostní večeře ve fakultním Gastrocentru v areálu na Hradecké ulici. Autor: Simona Beerová
Slavnostní večeře ve fakultním Gastrocentru v areálu na Hradecké ulici.
Autor: Simona Beerová
Soutěžní klání začalo již ve středu večer, kdy se účastníci podrobili praktické zkoušce ze znalosti souhvězdí na pláni mezi Kylešovicemi a Chvalíkovicemi jižně od Opavy. Stihli jsme to o fous, krátce po půlnoci přišel déšť a provázel nás po celý čtvrtek. To už ale dalšímu průběhu soutěže příliš nevadilo, na programu byla totiž teoretická část. Jakou rychlostí by vstoupila do zemské atmosféry schránka se vzorky vyslaná z Jupiterova měsíce Europa? Jaké by byly parametry trojúhelníku hraničně pozorovatelných hvězd? Po obědě přišly na řadu praktické znalosti oblohy, objektů i astronomických přístrojů. V pátek dopoledne zpracovávali finalisté data z pozorování exoplanety a západu Slunce na neznámém místě na Zemi.

Vítězové finále

V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti proděkana RNDr. Tomáše Gráfa, Ph.D. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:

  1. Natálie Maleňáková, Slovanské gymnázium, Olomouc, tř. Jiřího z Poděbrad 13
  2. Tomáš Vítek, Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Břeclav, sady 28. října 1
  3. David Kamenský, Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Břeclav, sady 28. října 1

16. ročník vyvrcholí v Planetum

Pět desítek nejlepších řešitelů ze základních škol a víceletých gymnázií se sjede v pátek 17. května 2019 do Planetum, největšího planetária v České republice a jednoho z největších planetárií na světě. V rámci doprovodného programu navštíví Štefánikovu hvězdárnu a observatoř Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2018/19 probíhá její 16. ročník. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Ceny pro vítěze Autor: Simona Beerová
Ceny pro vítěze
Autor: Simona Beerová
Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Záštitu nad finále převzala děkanka FPF SU, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. Účastníci finále a vítězové obdrželi ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, magistrátu města Opavy a firmy Model. Ústřední kolo kategorie CD by se neobešlo bez pečlivého organizačního zajištění týmem Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské Univerzity v Opavě. Úlohy finále připravili Jakub Vošmera, Jiří Vala, Jaromír Mielec, Pavel Kůs, Tomáš Gráf a Jan Kožuško. Zadání recenzovali Michal Švanda a Jan Kožuško. Porotci finále byli Tomáš Gráf, Jan Kožuško, Jáchym Bareš, Jaromír Mielec a Jiří Vala.

Partneři finále

Kontatky a další informace

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Proděkan Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Tel.: 734 268 124

Dr.-Ing. Jan Kožuško
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: kozusko@astro.cz
Tel.: 776 200 522

Ing. Jaroslav Froulík
MŠMT, Odbor pro mládež
Email: Jaroslav.Froulik@msmt.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] Filosoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě
[3] Stránka s informacemi k finále kategorie CD



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »