Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hurikán Sandy i úžasné fyzikální divadlo v Brně

Hurikán Sandy i úžasné fyzikální divadlo v Brně

Hurikán Sandy. Autor: NASA.
Hurikán Sandy.
Autor: NASA.
Úžasná fyzika na vlastní oči prostřednictvím strhující experimentální show nebo kuchařka na tvorbu ničemných hurikánů jako současný Sandy - zdaleka nejen na to se můžete těšit v listopadu na Hvězdárně a planetáriu Brno.

V listopadu začneme v prvním týdnu (ne)tradičně - Týdnem vědy a techniky. Teprve od úterý 13. listopadu následuje klasický přednáškový cyklus. Listopadový cyklus přednášek probíhá jako vždy v úterý od 18 hodin. Přednášky se konají buď ve velkém planetáriu nebo v přednáškovém sále. Rezervaci nebo předprodej vtupenek lze uskutečnit na této adrese. V říjnu se můžete těšit na tyto přednášky:

5. - 9. listopadu 2012

Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Vždy v 17.00 hod

5. 11. Ing. Eliška Maršálková, Ph.D., Energie řas a sinic
6. 11. RNDr. Bohumil Frantál, Energie, krajina, udržitelnost
8. 11. Mgr. Petra Celá, Jak vzniká obličej a co způsobuje poruchy jeho vývoje?
9. 11. Mgr. Alexandr Ač, Ph.D., Jsou změny klimatu pro rostliny příliš rychlé?


13. listopadu 2012

Úžasné divadlo fyziky
V rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd České republiky

Fyzikální experimenty v sále velkého planetária.


20. listopadu 2012

RNDr. Milan Šálek, Ph. D.
Vedoucí regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Brně

Jak se dělá počasí

Přednáška se bude věnovat především zákulisí tvorby předpovědi počasí, měření atmosféry a metodám meteorologické prognózy. Ukážeme si tzv. metody dálkové detekce, tj. hlavně informace o měření meteorologických družic, radarů či systémů detekce blesků. Na závěr budou uvedeny zajímavosti z oblasti nebezpečných meteorologických jevů, zejména některé skutečnosti o vývoji tornád nebo hurikánů.


27. listopadu 2012

prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc.
Astronomický ústav AV ČR, ESO council

5 z 50: Česká republika a Evropská jižní observatoř

Téměř deset let trvající příprava vedla k založení Evropské jižní observatoře v říjnu 1962. V 60. a 70. letech minulého století byly evropské dalekohledy budovány na hoře La Silla v jižní části pouště Atacama v Chile, v 80. a 90. letech pak severněji na hoře Paranal. Jako třetí místo v Chile byla zvolena planina Chajnantor v nadmořské výšce 5000 metrů, kde je dokončován interferometr ALMA. Pro Českou republiku nabízí vstup do Evropské jižní observatoře možnosti pro rozvoj astronomie i pro vývoj vysoce pokročilých optických a mechanických zařízeni, zejména pro Evropský extrémně velký dalekohled.


Přišli jste o přednášku? Najděte si nás na Youtube...

Všem zájemcům, kteří se nějaké přednášky nemohou zůčastnit, doporučujeme náš Youtube kanál brnoobservatory, na kterém najdete jak záznamy z uskutečněných přednášek a některých audiovizuálních představení, tak i krátké pořady pro veřejnost. Archiv a záznamy přednášek najdete rovněž na stránkách hvězdárny, kde si můžete videa či audiozáznamy z přednášek stáhnout.




O autorovi

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno, Přednáška 


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »