Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozorování Slunce na vlakovém nádraží

Pozorování Slunce na vlakovém nádraží

Pozorování Slunce přenosnými dalekohledy
Pozorování Slunce přenosnými dalekohledy
Budete-li v sobotu 29. září 2012 cestovat přes Valašské Meziříčí, můžete se zúčastnit oslav 120. výročí zprovoznění železniční trati z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm. Vlastním programem přispěje rovněž Hvězdárna Valašské Meziříčí, která ve spolupráci s Valašskou astronomickou společností zajistí na stanovišti u vlakového nádraží pro zájemce pozorování Slunce přenosnými dalekohledy.

Na jubilující trať budou v tento den vypraveny dva páry historických vlaků, ve Valašském Meziříčí se předvedou současné i historické stroje různých železničních firem. Návštěvníci mohou využít netradiční atraktivní jízdu motorovým vozem po celé stanici a depu kolejových vozidel.

Kromě velkých lokomotiv se předvede i lokomotiva a vůz Rajnochovické lesní železnice a menší a ještě menší železnice: například parní lokomotiva, v níž stačí k přikládání polévková lžíce, nebo lokomotiva, kterou musí strojvedoucí doprovázet podél koleje svižným krokem či během.

Hvězdárna Valašské Meziříčí bude v tento den mimořádně otevřena, zájemci se mohou seznámit s jejím vybavením, navštívit historický objekt Ballnerovy hvězdárny z roku 1929 a rovněž pomocí dalekohledů pozorovat Slunce. Protože je hvězdárna vzdálena od vlakového nádraží asi půl hodiny pomalé chůze do kopce, bude přepravu zájemců zajišťovat zdarma historický autobus.

Za jízdenku na hvězdárnu

V rámci oslav 120. výročí železniční trati Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm se můžete svézt historickým vlakem, který bude vyjíždět z Valašského Meziříčí v 8:30 a ve 12:30 s příjezdem do Rožnova pod Radhoštěm v 9:08, resp. ve 13:10 hodin. Zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí bude historická souprava odjíždět v 9:25, resp. ve 14:30 hodin.

Držitelé zvláštních jízdenek opravňujících k jízdě historickým vlakem je mohou využít rovněž k "jízdě" na hvězdárnu. Jejich majitelé budou mít v sobotu 29. září 2012 vstup zdarma do všech objektů Hvězdárny Valašské Meziříčí, kde se mohou zúčastnit prohlídky zařízení, pozorování Slunce dalekohledem a dalších programů. Ostatní návštěvníci zaplatí obvyklé vstupné: dospělí 40 Kč, mládež 30 Kč, děti do 6 let zdarma.

Srdečně zveme všechny milovníky cestování vlakem a zájemce o astronomii.

Podrobnější informace na stránkách Hvězdárny Valašské Meziříčí.




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: Slunce, Pozorování 


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »