Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozvánka - Mikroexpedice Amatérské prohlídky oblohy

Pozvánka - Mikroexpedice Amatérské prohlídky oblohy

Mikroexpedice Amatérské prohlídky oblohy
Autor: Pavel Karas

Chcete zažít Astronomickou expedici na vlastní kůži? Nesplňujete věkový limit 15–26 let, který požadujeme pro přijetí na Astronomickou expedici? Nevadí, pak je pro vás Mikroexpedice Amatérské prohlídky oblohy! 0. ročník se bude konat 19. – 21. 5. 2023 v obci Sítiny nedaleko Chocně!

Znáte Astronomickou expedici, kterou každý rok pořádá Amatérská prohlídka oblohy (APO)? Tato akce pro mládež ve věku 15–26 let probíhá již 65. rokem a my ji chceme letos pořádat ve víkendové podobě pro všechny zájemce o astronomii nehledě na jejich věk. Mikroexpedice se bude konat na pozemku v obci Sítiny nedaleko Chocně, kde letos bude již potřetí probíhat Astronomická expedice.

Půjde tedy o pozorovací víkend, který bude napěchovaný přednáškami renomovaných odborníků a v pátek a v sobotu večer bude za příznivého počasí probíhat pozorování noční oblohy s technikou, kterou si sami přivezete a kterou poskytne APO. Po celou dobu bude zajištěno stravování. Nocleh je možný ve stanu, který si sami přivezete, na zahradě pozemku nebo například na matraci a ve spacáku kdekoliv v budově.

Cesta do Sítin

Do Sítin se dá nejlépe dostat autem, přičemž parkovat se dá přímo u pozemku. Nejlepší spojení do Sítin je pak vlakem do Chocně, odkud se dá pokračovat autobusem nebo přímo domluvit s někým, kdo pojede autem, na nějakém vyzvednutí. Z Chocně jsou Sítiny už pak jen cca 5 minut autem. Při plánování trasy doporučujeme využít službu Mapy.cz nebo Google Mapy.

Stravování

Stravování zajistí profesionální kuchař. V den příjezdu nás bude čekat večeře a půlnočka. V případě nepříznivého počasí pro pozorování si opečeme ještě špekáček u táboráku. V sobotu nás bude čekat snídaně, oběd, večeře a opět půlnočka. V neděli pak snídaně a oběd. Na místě bude možné si uvařit kávu nebo čaj, připravit vodu či vodu se sirupem. Pro stravování si doporučujeme přivézt vlastní ešus nebo talířek s příborem a hrnek na pití, avšak nějaké omezené množství nádobí se na místě najde! 

Nocleh

Nocleh je možný ve vlastním stanu na pozemku nebo po domluvě na matraci uvnitř budovy, kde bude probíhat i další program. V případě velkého zájmu o nocleh uvnitř se budeme muset nějak spravedlivě rozdělit.

Program

Během Mikroexpedice se můžete těšit na několik přednášek. Přednášet budou například Jan Veleba, Roman Ponča, Marek Kolasa, Robert Kratochvíl a další. Kromě přednášek bude spousta prostoru pro diskuze mezi účastníky a různé workshopy (zatím je v plánu drobný workshop krajinářské astrofotografie). V případě příznivého počasí bude večer probíhat pozorování noční oblohy všemi dostupnými přístroji, pokročilejší se mohou vrhnout na fotografování. V případě nepříznivého počasí si můžeme sednout k ohni a opéct špekáček, případně vymyslíme nějakou náhradní přednášku. Program si můžete prohlédnout prostřednictvím tohoto odkazu.

Cena

Každý účastník mikroexpedice zaplatí účastnický poplatek 1000 Kč, členové APO (ČAS) a studenti pouze 800 Kč (poplatek je určen na stravu, nájem a honorář pro přednášející).

Na Mikroexpedici se můžete hlásit do 17. května 2023 nejlépe pomocí přihlašovacího formuláře nebo zasláním emailu na apo@astronomie.cz

Pokud se nakonec rozhodnete nepřijet, tak pokud se odhlásíte do 12. 5. 2023, tak máte nárok na vrácení 100 % účastnického poplatku, po tomto datu vrátíme pouze 50 % z účastnického poplatku.

Účastnický poplatek posílejte prosím předem nejpozději do 17. 5. 2023 na účet 2700452453/2010 (do zprávy pro příjemce nutno napsat „Mikro APO23"  a své jméno a příjmení). Platby na místě nebudou možné!

V případě zájmu o další informace nás kontaktujte na e-mailu apo@astronomie.cz.

Pro aktuální informace sledujte naši facebookovou stránku a stránky České astronomické společnosti.

 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] https://www.facebook.com/AstronomieCZ
[2] https://www.astro.cz/kalendar-akci/0-mikroexpedice-amaterske-prohlidky-oblohy.html



O autorovi

Pavel Váňa

Pavel Váňa

Mgr. Pavel Váňa se narodil v roce 1997 v Uherském Hradišti. Jeho cesta k astronomii začala zkoumáním noční oblohy triedrem. V roce 2013 začal pracovat na Hvězdárně a planetáriu Brno jako demonstrátor a od téhož roku se každoročně zúčastňuje Astronomické expedice, kterou od roku 2024 vede jako hlavní vedoucí. Studuje částicovou a jadernou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Od roku 2021 je předsedou Amatérské prohlídky oblohy.

Štítky: Mikroexpedice APO, APO


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »