Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pozvánka - Současná česká astrofotografie

Pozvánka - Současná česká astrofotografie

IC - 1805
Autor: Jan Veleba

Zajímají vás fotografie z různých oblastí astronomické fotografie v podání českých autorů? Pak navštivte výstavu Současná česká astrofotografie, kterou pořádají Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AVČR a Astronomický ústav AVČR! Vernisáž výstavy proběhne 22. 6. v 15.30 v aule Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AVČR v Praze!

Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AVČR a Astronomický ústav AVČR si vás dovolují pozvat na výstavu Současná česká astrofotografie, jejíž vernisáž proběhne 22. 6. 2022 v 15.30 v aule Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie Věd České republiky v Praze. Úvodní slovo bude mít i předsedkyně AVČR prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc. Tato výstava bude pak v těchto prostorech dostupná každý pracovní den v čase 8.00 - 17.00 až do 30. 9. 2022! 

Výstava obsahuje fotografie současných českých astrofotografů věnujících se různým tématům. Mezi autory najdete například Miloslava Druckmüllera, Petra Horálka, Zdeňka Bardona, Jana Velebu a další.

Současná astronomická fotografie Autor: Pavel Váňa
Současná astronomická fotografie
Autor: Pavel Váňa

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Webové stránky Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského
[2] Webové stránky Astronomického ústavu



O autorovi

Pavel Váňa

Pavel Váňa

Mgr. Pavel Váňa se narodil v roce 1997 v Uherském Hradišti. Jeho cesta k astronomii začala zkoumáním noční oblohy triedrem. V roce 2013 začal pracovat na Hvězdárně a planetáriu Brno jako demonstrátor a od téhož roku se každoročně zúčastňuje Astronomické expedice, kterou od roku 2024 vede jako hlavní vedoucí. Studuje částicovou a jadernou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Od roku 2021 je předsedou Amatérské prohlídky oblohy.

Štítky: Astrofotografie , Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, Astronomický ústav AV ČR, Fotografická výstava


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »