Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výdaje na astronomii v UK čelí rozpočtovému dilematu

Výdaje na astronomii v UK čelí rozpočtovému dilematu

Velká Británie čelí, jako ostatně kde který stát, dilematu, zda a v jaké výši financovat další rozvojové programy spojené s kosmem. Například by musela utratit každoročně nejméně 25 milionů liber, aby se udržela na předním místě v programech přistání na Marsu s návratem geologických vzorků zpět na Zemi. A takovou částku by pravděpodobně mohli uvolnit jen na základě škrtů v jiných oblastech, například v programu stavby velkých teleskopů.

Peníze na vědecký výzkum jsou vzácné zdroje, bez ohledu na to co děláte. Je obtížné stanovit priority", řekl profesor Ian Halliday, šéf státní exekutivy přes jadernou fyziku a astronomický výzkum, u příležitosti Mezinárodní letecké přehlídky 2004, ve Farnborough.

Po utracení 45 milionů liber za neúspěšnou misi Beagle 2, nyní žádá ESA rozhodnutí, zda UK uhradí letošní zvýšený příspěvek 5 milionů liber a pak 25 milionů každý rok v rámci programu Aurora. Ale ať se rozhodne tak, či onak, ani zvýšené výdaje na vědu, přislíbené v rámci desetileté strategie vlády, nepokryjí všechny požadavky financující agentury.

Například britští částicoví fyzikové by rádi hráli podstatnější roli v další generaci výstavby lineárního částicového urychlovače. Také astronomové by rádi měli klíčovou roli při stavbě 100 m teleskopu, který by mohl přímo pozorovat planety vzdálených hvězd. A také požadavky na britský příspěvek do ESA určitě porostou.

Nepřipomíná vám to něco co důvěrně znáte? Že by podobnost čistě náhodná? Zdá se, že věda má všude chléb o dvou kůrkách. Jen někde je ten bochník o něco větší.

Zdroj: BBC
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »