Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výstava COSMO-ASTRO-GEO-COINS
Jana Tichá Vytisknout článek

Výstava COSMO-ASTRO-GEO-COINS

Hvězdárna a planetárium České Budějovice
Hvězdárna a planetárium České Budějovice
Už jste někdy hledali poklad? A už jste někdy spatřili poklad? Zlatý, stříbrný či bronzový poklad zdobený obrazy nebeských těles, hvězdami v souhvězdích, symboly znamení zvěrokruhu, portréty astronomů a kosmonautů, poklad v podobě měřících přístrojů či malých raketoplánků? Že ne? Tak přijďte do českobudějovického planetária.

Tisková zpráva Hvězdárny a planetária České Budějovice.

Současnou variantou hry na hledání pokladů je geocaching - celosvětová hra využívající navigační GPS zařízení a internet pro hledání ukrytých pokladů. Hráči se pomocí souřadnic dostanou na určité místo, kde se ukrývá krabička (cache=keš). Geo-keše jsou ukryty po celém světě. Většinou jsou umístěny na zajímavých nebo významných místech. Mohou být v místním parku, na konci dlouhého výšlapu do přírody, nebo v rušných ulicích města. Geocaching kombinuje moderní techniku se zážitky v přírodě a jejich vzájemným sdílením. Provozují jej lidé všech věkových kategorií, mládež, dospělí i rodiny s dětmi.

V keších se mohou nacházet tzv. trackovatelné, putovní předměty. K nim patří geocoiny, speciální geocachingové pamětní mince. Každý geocoin má svého majitele a buď putuje z keše do keše nebo jej má majitel ve své sbírce. Geocoiny jsou zdobeny nejrůznějšími motivy a právě geocoinům kosmonautickým, astronomickým a geodetickým je věnována naše výstava. Autory geocoinů zřejmě inspirovala orientace podle hvězd a navigace jako součást vývoje astronomie od pradávna i následný rozmach kosmonautiky v posledních desetiletích.

Kromě geocoinů samých najdete na výstavě úvodní informace o geocachingu. Třeba tak získáte inspiraci jak strávit poslední týdny prázdnin.

Výstavu můžete navštívit v hale Hvězdárny a planetária České Budějovice od 15. srpna do 23. září 2011. V srpnu v pracovních dnech od 9:00 do 15:00 hodin, v září dle otevíracích hodin Hvězdárny a planetária. Na výstavu je vstup zdarma. Zváni jsou kačeři i nekačeři.

Hvězdárna a planetárium
Zátkovo nábřeží 4
České Budějovice
tel. 386 352 044 nebo 380 123 333 (VOIP)
mobil ved. Observatoře Kleť M. Tichý 603 913 985 - od 10.00 hod.
e-mail: klet@klet.cz

Více informací najdete též na:
www.hvezdarnaCB.cz
www.geojih.cz
www.geocaching.com




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »