Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  DAWN objevila organické látky na povrchu Ceres

DAWN objevila organické látky na povrchu Ceres

Organické látky na povrchu trpasličí planety Ceres
Autor: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Kosmická sonda NASA s názvem Dawn objevila důkazy přítomnosti organických látek na povrchu trpasličí planety Ceres, největšího tělesa v hlavním pásu asteroidů mezi planetami Mars a Jupiter. Vědci využili data z mapovacího spektrometru VIR (Visible and Infra-Red spectrometer), který pracuje v oboru viditelného světla a infračerveného záření. Spektrometr detekoval organické látky uvnitř a v okolí kráteru nazvaného Ernutet na severní polokouli tělesa. Organické molekuly jsou z vědeckého hlediska důležité, protože jsou nezbytnou – i když ne dostačující – součástí života na Zemi.

Přístroj VIR byl schopen detekovat a zmapovat výskyt a rozložení organických látek na povrchu Ceres, protože se mimořádně projevují právě v oboru infračerveného záření.

Objev rozšiřuje rostoucí seznam těles ve Sluneční soustavě, na kterých byly objeveny organické látky. Organický materiál byl nalezen v některých meteoritech, stejně tak je jeho přítomnost vyvozována z teleskopických pozorování některých planetek. Ceres sdílí mnoho společných rysů s meteority bohatými na vodu a organické látky – konkrétně se jedná o skupinu meteoritů označovaných jako uhlíkaté chondrity. Tento objev ještě více podpořil souvislost mezi trpasličí planetou Ceres, touto skupinou meteoritů a jejich mateřskými tělesy.

Toto je první jasný objev organických molekul u tělesa obíhajícího v hlavním pásu planetek,“ říká Maria Cristina De Sanctis, hlavní autorka studie, působící na National Institute of Astrophysics, Řím. Objev byl publikován v časopise Science.

Data obsažená v publikovaném článku podporují představu, že organické látky pocházejí z trpasličí planety Ceres. Uhličitany a jíly dříve identifikované na povrchu asteroidu Ceres poskytly důkazy pro různou chemickou aktivitu za přítomnosti vody a tepla. To zvyšuje pravděpodobnost, že organické látky byly „zpracovány“ v teplém, na vodu bohatém prostředí.

Objev organických látek doplňuje charakteristické vlastnosti trpasličí planety Ceres, které souvisejí s ingrediencemi a podmínkami pro život v dávné minulosti. Při předcházejících výzkumech byly objeveny hydratované minerály, uhličitany, vodní led a čpavkové jíly, které musely být pozměněny působením vody. Uhličitan sodný a soli, jako například ty, které byly objeveny ve světlé oblasti kráteru Occator, byly dopraveny na povrch tělesa prostřednictvím tekutiny.

Tento objev přispívá k našemu pochopení možného původu vody a organických látek na Zemi,“ říká Julie Castillo-Rogez, vědecká pracovnice projektu Dawn, se sídlem na NASA's Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně, Kalifornie.

Organické látky na povrchu trpasličí planety Ceres Autor: NASA/JPL-Caltech/UCLA/ASI/INAF/MPS/DLR/IDA
Organické látky na povrchu trpasličí planety Ceres
Autor: NASA/JPL-Caltech/UCLA/ASI/INAF/MPS/DLR/IDA
Popis k obrázku: Astronomové SwRI (Southwest Research Institute) studovali geologii související s oblastmi na povrchu Ceres, které jsou bohaté na organické látky. Sonda Dawn prozkoumala region v okolí kráteru Ernutet, kde byly objeveny koncentrace organických látek (oblasti jsou označené písmeny „a“ až „f“). Barevné rozlišení ukazuje intenzitu absorpce záření organickými látkami, kde teplé barvy představují nejvyšší koncentraci organických molekul.

Organické látky na povrchu trpasličí planety Ceres jsou převážně situovány v oblasti pokrývající přibližně 1000 kilometrů čtverečních povrchu. Charakteristické rysy organických látek jsou velmi zřetelné na dně kráteru Ernutet, na jeho jižním okraji a v oblasti na vnější straně směrem na jihovýchod. Další velká oblast s dobře definovanými charakteristikami byla nalezena v severozápadní části okraje kráteru a vyvrženého materiálu. Byly zde nalezeny i další menší oblasti bohaté na organický materiál několik kilometrů západně a východně od kráteru. Organický materiál byl rovněž objeven na velmi malých částech povrchu trpasličí planety Ceres v kráteru Inamahari, přibližně 400 kilometrů od již zmiňovaného kráteru Ernutet.

Americká sonda NASA s názvem Dawn byla vypuštěna 27. září 2007. Od července 2011 dlouhodobě zkoumala planetku Vesta, posléze zamířila k největšímu tělesu hlavního pásu planetek – k trpasličí planetě Ceres o průměru 950 kilometrů. Dne 18. listopadu 2015 sestoupila sonda DAWN na nejnižší plánovanou oběžnou dráhu kolem Ceres. Detailní snímky měly rozlišení asi 35 metrů/pixel.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] phys.org
[2] nasa.gov

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: Kosmická sonda dawn, Trpasličí planeta Ceres, Organické látky


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »