Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Eos Chasma - zajímavá oblast Valles Marinersis

Eos Chasma - zajímavá oblast Valles Marinersis

eos-chasma.jpg
Nově zveřejněný snímek Marsova povrchu, pořízený stereo kamerou s vysokým rozlišením (HRSC), umístěné na palubě Mars express, sondy Evropské kosmické agentury, ukazuje pohled na jižní část Valles Marineris, pojmenovanou Eos Chasma. Snímky, ze kterých je výsledný obraz složen, byly pořízeny během 533 oběhu sondy okolo Marsu, v červnu 2004. Střed obrazu je na 322° východní délky a 11° jižní šířky. Rozlišení obrazu je přibližně 80 metrů na pixel.

Mezi obklopujícími rovinami se nachází údolí s poměrně hladkým dnem, přičemž výškový rozdíl mezi dnem a okolním terénem činí až 5000 metrů.

Na rovině, jižně od Eos Chasma, je několik kráterů vzniklých dopadem meteoritu. Jejich průměr je kolem 20 kilometrů. V okolí těchto kráterů se nachází několik, jako by odvodňovacích příkopů.

Na východní straně této roviny se nachází izolovaný region s rozpraskaným povrchem. Směr sklonu příkopů v této oblasti roviny není jednoznačný, kanály směřují jak k severovýchodnímu, tak jihovýchodnímu okraji plošiny. Nejvýraznější jsou ale kanály v jihozápadní části roviny, které směřují k severozápadu.

Severní část údolí Eos Chasma má dno pokryto hranatými kopci dosahujícími výšek téměř 1000 metrů. Jižní část údolí, na rozdíl od této rozeklané severní části, je téměř hladká, se zřetelnými vtokovými strukturami.

V některých oblastech jižního svahu, je možné pozorovat přinejmenším dvě úrovně teras. Také se zdá, že se v jižní části údolí vyskytuje zamlžení, které by mohlo prezentovat přítomnost aerosolů z mikroskopického prachu nebo malých kapiček.

Zdroj: European Space Agency
Převzato od Hvězdárny Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »