Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  InSight detekoval dopad meteoroidu na povrch planety Mars
Adam Denko Vytisknout článek

InSight detekoval dopad meteoroidu na povrch planety Mars

Kolem okraje kráteru na Marsu vidíme bloky ledu velké jako menší skály nebo větší balvany. Zachytila jej kamera HiRISE sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Kráter vznikl 24. 12. 2021 dopadem meteoroidu do oblasti Amazonis Planitia.
Autor: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Sonda InSight zkoumá Mars a jeho vnitřní strukturu od roku 2018. Přistála v oblasti Elysium Planitia, což je místo poblíž rovníku Rudé planety se skvělými podmínkami pro provádění experimentů a měření. Snaží se odpovědět na otázky týkající se vzniku kamenných planet naší Sluneční soustavy a jejich vývoje do podoby, jak je známe dnes. Nejdůležitějším přístrojem, který robot dopravil na povrch Marsu, je seismometr, který měří marsotřesení a další otřesy způsobené jinými vlivy. Na Vánoce v roce 2021 dostali vědci pěkný dárek. Seismometr sondy InSight totiž zachytil poměrně výrazné otřesy, které pocházely ze silného nárazu meteoroidu do Marsu.

Předpokládá se, že meteoroid dosahoval velikosti 5-12 metrů. Pokud by těleso podobné velikosti vstoupilo do atmosféry planety Země, tak by se rozpadlo a většina by shořela působením velkého tření o atmosféru. Plynný obal Marsu je ale oproti Zemi mnohem řidší, proto průlet meteoroid přežil a při velké rychlosti narazil do místa blízko rovníku Rudé planety. Náraz po sobě zanechal 150 metrů dlouhý a 21 metrů hluboký kráter, jak ukazují fotografie z planetární sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) na oběžné dráze Marsu.

Kráter po dopadu meteoroidu byl nalezen na černobílém snímku přístroje Context Camera (přístroj snímá širší oblasti povrchu černobíle a úzký pás barevně). Ukazuje, jak vypadala oblast v Amazonis Planitia před dopadem a po dopadu. Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Kráter po dopadu meteoroidu byl nalezen na černobílém snímku přístroje Context Camera (přístroj snímá širší oblasti povrchu černobíle a úzký pás barevně). Ukazuje, jak vypadala oblast v Amazonis Planitia před dopadem a po dopadu.
Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Materiál z kráteru byl srážkou vyvrhnut až 37 kilometrů od místa dopadu. Kolem kráteru se také nalezlo poměrně velké množství ledu, které vědce překvapilo, jelikož se kráter nachází blízko rovníku, kde jsou výrazně vyšší teploty než na pólech. Tento poznatek může být užitečný při možné kolonizaci Marsu lidskou rasou.

Bohužel, sondu InSight nedávno zasáhla písečná bouře, která pokryla její solární panely vrstvou prachu a tím značně snížila jejich výkon. Podle NASA stacionárnímu robotovi už zbývá pouze šest týdnů času, potom mu energie dojde a NASA úspěšnou misi ukončí.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] NASA.gov



O autorovi

Adam Denko

Adam Denko

Adam Denko se narodil v roce 2007 v Praze a nyní studuje na osmiletém gymnáziu v Berouně. Volný čas tráví především astronomií a astrofotografií, která ho upoutala již ve 13 letech. Za každé jasné noci sbírá fotony ze vzdálených kosmických objektů. Snímky následně vkládá na webové stránky, čímž ostatním ukazuje, jak fascinující vesmír vskutku je. Svůj oblíbený vědní obor se snaží popularizovat pomocí sociálních sítí a psaním článků na web a Instagram ČAS. Je zakladatelem Discord serveru AstroConnect, jenž si klade za cíl propojit mladé zájemce o astronomii z České a Slovenské republiky. Laureát Ceny Jindřicha Zemana za astrofotografii 2022 junior.
 

Štítky: Mars, Dopady meteoroidů, InSight


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »