Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Kráter Hale v Argyre basin

Kráter Hale v Argyre basin

hale_crater_persp.jpg
Další pěkné počítačem zpracované obrazy povrchu Marsu uvolnila ESA. Pořízeny byly stereokamerou s vysokým rozlišením (HRSC) na palubě sondy Mars Express. Jde o detaily části kráteru Hale v oblasti Argyre basin na jižní polokouli Marsu.

hale_crater_map.jpg
Snímky ukazují oblast blízko severního lemu kotliny Argyre o na souřadnicích 36° jižní šířky a 324° východní délky. Rozlišení originálních snímků je asi 40 metrů na pixel. Záběry byly pořízeny v červnu 2004, při 533 oběhu sondy okolo Marsu. Nepatrné periodické změny barvy a jasu u částí obrazu signalizují prostorové vlny v řídkých mracích marsovské atmosféry.

hale_crater_lg.jpg
Kráter Hale, s jeho terasovitě uspořádanými stěnami, centrálním vrcholkem a částmi vnitřního prstence, je v horní (východní) části obrazu. Celá oblast Argyre byla silně erodována nánosy způsobenými právě tímto impaktem a následující procesy. Na jižním okraji kráteru Hale, se část svahu sesula dovnitř kráteru. V dolní (západní) části obrazu, lze na detailním záběru rozlišit síť kanálů, které možná byly způsobeny tekoucí vodou.

Experiment HRSC vede Prof. Dr. Gerhard Neukum z Freie Universitaet Berlin, který také kameru navrhl. Spolupracující vědecký tým sestává ze 45 dalších spolupracovníků v 32 institucích 10 národů. Kamera byla vyvinuta v německém leteckém centru (DLR) a postavena byla ve spolupráci s průmyslovými partnery EADS Astrium, Lewicki Microelectronic GmbH a Jena - Optronik GmbH.

Rozlišení obrazu bylo sníženo pro použití na internetu, proto si tyto a další snímky ve vysokém rozlišení můžete prohlédnout na stránkách ESA.
Tamtéž najdete i další počítačem zpracované perspektivní pohledy, vzniklé na základě digitálního modelu terénu vytvořeného ze stereokanálů HRSC.

Zdroj: ESA
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »