Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Svět planetek na Kleti
Jana Tichá Vytisknout článek

Svět planetek na Kleti

Hvězdárna Kleť zve o letošních letních prázdninách do Světa planetek. Jmenuje se tak právě připravená nová výstava.

Zajímá vás hledání dosud neznámých planetek, asteroidy křižující dráhu Země, tajuplná obří tělesa v ledových končinách sluneční soustavy, planetky z dálky i planetky zblízka očima kosmických sond, pozoruhodné objevy nového kleťského projektu KLENOT či jména, která jihočeští astronomové vybírají stovkám svých objevů?

Výstava SVĚT PLANETEK je vlastně obrazovou encyklopedií výzkumu planetek složenou z nejnovějších poznatků astronomů celého světa včetně dlouhodobého výzkumného programu Observatoře Kleť v jeho domovském prostředí. Výstava zpestří a rozšíří tradiční exkurze pro veřejnost na Kleti v letní sezóně.

Astronomové z Kleti vybírali z těch nejkvalitnějších zdrojů - unikátní pozemské fotografické a elektronické CCD snímky planetek byly pořízeny dalekohledy na Kleti. Snímky z kosmického prostoru pocházejí z kosmických sond NASA a Hubblova kosmického dalekohledu. Výstava v moderním grafickém řešení spojuje vědecké poznatky získané prostřednictvím nejmodernější techniky s pohledem na záhady i krásy vesmíru.

Termín výstavy je červenec a srpen 2004 v rámci exkurzí pro veřejnost na Kleti. Otevřeno bude každý den kromě pondělí. Jednotlivé prohlídky začínají od 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30 hodin. Exkurze navíc k  výstavě SVĚT PLANETEK jako už tradičně zahrnou ukázky astrofotografií dalších objektů noční oblohy včetně Galerie komet a za jasného počasí pozorování Slunce se slunečními skvrnami dalekohledem. Celou exkurzí provázejí odborní pracovníci a spolupracovníci hvězdárny, pro zahraniční návštěvníky i cizojazyčně.

Výstava SVĚT PLANETEK byla připravena v rámci Grantového programu na podporu rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji pro rok 2004.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »