Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  14. vesmírný týden 2011

14. vesmírný týden 2011

Mapa oblohy pro 14. týden 2011, zdroj: Stellarium
Mapa oblohy pro 14. týden 2011, zdroj: Stellarium
Přehled událostí pro týden od 4. do 10. 4. 2011.

Měsíc v podobě srpku září ve večerních hodinách. Z planet je nejlépe pozorovatelný Saturn. Pokračují ranní přelety ISS.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 6. dubna 2011 ve 21:00 SELC

Obloha:

Mladý Měsíc se vynoří na večerní obloze. V pondělí bude jeho stáří 28 hodin po novu. Nacházet se bude přibližně v pozici, kde byl před týdnem Merkur, tedy téměř nad západním obzorem. Od úterý by měl být dobře viditelný okem. První čtvrť nastává až v pondělí 11. dubna.

Planety viditelné okem: Saturn (0,4 mag) v souhvězdí Panny je viditelný celou noc. V úterý 5. dubna je v opozici se Zemí (8,61 AU od Země). Prstence jsou trochu sevřenější. Můžete zkoušet pozorovat bouři na jeho severní polokouli (mírně světlejší oblast v podobě pásu) - především v časech uvedených na AF.
Jupiter (-2,1 mag) je vidět v korónografu SOHO.
Venuše (-4,0 mag) je vidět pouze za pokročilého svítání nízko nad východojihovýchodem.

Aktivita Slunce je nižší. Velké skvrny postupně zmizely, menších je však stále dost.

Viditelnost ISS a NanoSail-D je v tomto týdnu ideální v ranních hodinách. Klikněte si v tabulce na nejbližší místo (řazeno od západu na východ. Odkazy vedou na Heavens-above.com).

Stanice ISS   NanoSail-D
Karlovy Vary Plzeň   Karlovy Vary Plzeň
Most Ústí nad Labem   Most Ústí nad Labem
České Budějovice Tábor   České Budějovice Tábor
Liberec Kolín   Liberec Kolín
Jihlava Pardubice   Jihlava Pardubice
Hradec Králové Brno   Hradec Králové Brno
Prostějov Olomouc   Prostějov Olomouc
Zlín Opava   Zlín Opava
Ostrava Frýdek-Místek   Ostrava Frýdek-Místek

Kosmonautika:

  • Start rakety Ariane 5-ECA 30. března byl v poslední chvíli přerušen. Hlavní motor již běžel a zahalil raketu do oblaku kouře, ale postranní motory na tuhé palivo se nespustily. Raketa zůstala na rampě. Náklad je v pořádku, ale zabere to nejméně několik dní, než bude známa přesná příčina problémů, které způsobily, že nebylo postranním motorům povoleno se spustit. Video (Youtube).
  • 30. března zanikla v hustých vrstvách atmosféry japonská nákladní loď HTV, která odletěla od Mezinárodní stanice ISS 28. března.
  • 1. dubna bylo dokončeno vyjmutí hlavních motorů (SSME) z raketoplánu Discovery, který nedávno ukončil poslední let do vesmíru.
  • MESSENGER již pořizuje snímky z oběžné dráhy Merkuru.
  • 4. dubna má z kosmodromu Bajkonur odstartovat raketa Sojuz-FG s kosmickou lodí Sojuz TMA-21 s tříčlennou posádkou Samokuťjajev, Borisenko, Garan.

Výročí

  • 5. dubna 1991 (20 let) odstartovala v raketoplánu Atlantis vesmírná observatoř Compton. Pozorovala vesmír v oboru gama záření, tedy vysokoenergetické části elektromagnetických vln.
  • 6. dubna 2006 (5 let) protnula sonda New Horizons dráhu Marsu a trvalo jí to pouze 78 dní (obvyklá doba letu k Marsu je 6 měsíců). Sonda je na cestě k Plutu a dál a nyní je za dráhou Uranu.
  • 7. dubna 2001 odstartovala k Marsu dnes jeho nejdéle sloužící oběžnice - Mars Odyssey. V současnosti sleduje klima a povrch planety a předává údaje z vozítka Opportunity.

Mapa oblohy na duben s vybranými úkazy ke stažení v PDF
Mapa oblohy online a ještě jedna Hvězdná mapa online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, Mars Odyssey, Compton gamma ray observatory


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »