Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Průlet planetky Florence lze fotit i obyčejným kompaktem

Průlet planetky Florence lze fotit i obyčejným kompaktem

Asteroid 2132 Florence
Autor: Bohuslav Pelc

Tak trochu ve stínu úplného zatmění Slunce pozorovatelného v USA 21. srpna probíhá právě teď na obloze úkaz viditelný i od nás: průlet planetky. Okem vidět není, ale už triedr či malý fotoaparát poslouží jako dostatečné nástroje k pozorování.

Nestává často, aby se na obloze mezi hvězdami planetka pohybovala tak rychle a byla při tom tak jasná, že to zaujme i sdělovací prostředky. Hned na úvod je třeba uklidnit, že onen blízký průlet probíhá v bezpečné vzdálenosti přes 7 milionů kilometrů. Ani velikost planetky není závratná – něco mezi 2,5 až 4,9 km. Ano, přestože byla planetka Florence objevena už roku 1981, její rozměr přesněji stanoven není.

Průlet v bezpečné vzdálenosti

Florence se sice řadí mezi tzv. blízkozemní planetky, ale to si nesmíme představovat tak, že by dokázala proletět třeba mezi Zemí a Měsícem, tj. do vzdálenosti cca 380 000 km od nás.  V tomto případě hovoří statistiky jasně:

Těles o velikosti 1 metr prolétá mezi Zemí a Měsícem několik stovek za den. Pětimetrových proletí touto oblastí asi 10 za den, 30metrové přibližně jedno za 5 dnů, 100metrová asi 2 za rok a kilometrová tělesa proletí touto oblastí jen vzácně, tak jednou za sto let“, říká dr. Petr Scheirich z Astronomického ústavu AV ČR.

Úlovek astrofotografů

Přestože je planetka (3122) Florence k Zemi nejblíže dnes, je stále bezpečně daleko. Je to ale skvělá příležitost a dalo by se říci výzva pro všechny astrofotografy. Samozřejmě na tu obrovskou vzdálenost nejsou na planetce vidět žádné detaily. Jeví se jen jako tečka mezi tečkami, hvězdička mezi hvězdami. Co je fascinující, je její pohyb. Mezi české astronomy amatéry, kteří se pokusili planetku vyfotografovat, patří i dr. Lukáš Král, kterého zážitek nadchl:

Je asi 18x dál než Měsíc, přesto je v dalekohledu už po pár desítkách vteřin vidět její pohyb mezi hvězdami. Včera se mi ji u nás v Ivančicích podařilo i vyfotit – kompaktem a z obyčejné statické trojnožky!

Planetka (3122) Florence kompaktním fotoaparátem Autor: Lukáš Král
Planetka (3122) Florence kompaktním fotoaparátem
Autor: Lukáš Král

Přiložená fotografie je složena ze 185 snímků, celková expozice 12 minut. Nejslabší hvězdy na snímku mají 12 mag, planetka má 8,8 mag. Jasná hvězda ve výřezu je ný Aqr. Foťák Sony RX100M2, ISO 12800, f = 37 mm, f/4.9. Datum 31. 8. 2017 00:13–00:28 SELČ.

Lukáš Král přiznává, že je sice jednoduché jasnou planetku spatřit, ale pořízení fotografie tak, aby byla vidět dráha planetky mezi hvězdami, už tak snadné není: „Je to docela alchymie, musí se dělat a odečítat různé korekční snímky, a hlavně to pak softwarově všechno seskládat na sebe tak, aby hvězdy nebyly rozmazané. Naštěstí na všechno existuje SW zdarma – já používám Iris.“

Počasí je v těchto dnes proti astronomickým pozorováním, ale třeba se vám na krátkou dobu vyjasní. Stačí čtvrthodina a můžete získat podobnou sérií snímků jako Lukáš Král. Další možností je sledovat například online přenos z Bareket observatory v Izraeli. Ten nejbližší začíná dnes ve 22 hodin našeho času.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Rozhovor: Petr Scheirich - Pravděpodobnost srážky planetky se Zemí
[2] 35. vesmírný týden 2017
[3] Planetka Florence z Jablonce nad Nisou



O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.

Štítky: Florence


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »