Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Za prstýnkem Slunce na sedmý světadíl

Za prstýnkem Slunce na sedmý světadíl

Začátek prstenového zatmění Slunce 1. září 2016 na Madagaskaru.
Autor: Stanislav Daniš

Rozhodnutí padlo v listopadu 2015. „Příští rok vyrazím za prstencovým zatměním Slunce,“ říkal jsem si rozhodně a šlo o to prstencové 1. září 2016. Pás annularity přecházel centrální Afrikou, Madagaskarem a jižním okrajem ostrova Réunion. Já zvolil exotický Madagaskar, lidově známý jako „sedmý světadíl“.

Místo  pozorování je na obrázku výše vyznačeno značkou a doplněno údaji o průběhu zatmění. Autor: Fred Espenak/NASA.
Místo pozorování je na obrázku výše vyznačeno značkou a doplněno údaji o průběhu zatmění.
Autor: Fred Espenak/NASA.
Místo pozorování jsem zvolil dle stránek Jaye Andersona Madagaskar, a to s ohledem na vyšší pravděpodobnost jasného počasí. Centrální linie annularity (pásu viditelnosti prstencovéhoo zatmění) procházela národním parkem Ankarafanstika, takže v případě neúspěchu při pozorování se nabízely další zajímavé objekty k pozorování: skvosty místní přírody, jako lemuři, gekoni, chameleoni atd...

V národních parcích na Madagaskaru je povinností mít místního průvodce, který vás provede po nějakém z nabízených okruhů, leč nejspíše by nebyl ochoten zůstat na jednom místě s jedním člověkem po celou dobu úkazu. Předpokládal jsem, že v okolí administrativních budov parku (je tam kemp i restaurace) bude malý plácek, odkud by se dalo zatmění pozorovat. Tak do parku přijíždím s denním předstihem, abych si  prohlédl zdejší flóru a faunu, a na místě pak již zůstávám do kýženého úkazu.

Leguán madagaskarský připraven pozorovat zatmění Slunce 1. září 2016. Autor: Stanislav Daniš.
Leguán madagaskarský připraven pozorovat zatmění Slunce 1. září 2016.
Autor: Stanislav Daniš.
První zářijové ráno - tedy v den zatmění - je jasné. Na stromech nedaleko chatky, kde nocuji, si dávají snídani sifaky. Nechávám se jimi inspirovat a po snídani už jdu na malý plácek za návštěvnické centrum připravit techniku. Cestuje se mnou malá montáž Vixen Photoguider, zrcadlový teleobjektiv MTO 1000 s extenderem Canon 1.4x II a Canon 5D Mk II. Při ohniskové vzdálenosti 1400 mm bude mít obraz Slunce na čipu průměr asi 13 mm. Na objektivu je filtr z fotografické sluneční fólie Baader Solar Astro Safety film, ND 3.8. Poloha stanoviště je S 16o 18' 44.7'' E 46o48'59.1'' a odpovídá přibližně poloze na mapce výše. Nesmírně se těším.

Fototechniku doplňuje ještě  meteostanice vlastní kontrukce na bázi Arduina. Měří teplotu, tlak (čidlo BMP 180) a úroveň osvětlení (TSL2591) a informace ukládá i s časovým údajem na paměťovou kartu. Zajímá mě totiž, nakolik i prstencové (tedy ne totální) zakrytí slunečního disku ovlivní teplotu vzduchu.

K prvnímu kontaktu dochází v 10:52 místního času. Měsíc pomalu ukrajuje víc a víc ze slunečního kotouče a... objevují se mraky. Nejdříve sporadicky, ale pak bohužel, aby byl dodržen zákon schválnosti, se mění oblačnost v souvislou. Ta se přihání asi 13 minut před druhým kontaktem, tedy před začátkem prstencvoého zatmění, a setrvává skoro 50 minut. Naštěstí tu a tam Slunce prozáří skrze mraky a lze fotografovat bez filtru. Ještě před maximální fází pozoruji částečné zatmění přes slamák – velké množství skulinek vytváří řadu dírkových komor.

Spoustu slunečních srpečků promítnutých přes slamák na zem při zatmění Slunce 1. září 2016 na Madagaskaru. Autor: Stanislav Daniš.
Spoustu slunečních srpečků promítnutých přes slamák na zem při zatmění Slunce 1. září 2016 na Madagaskaru.
Autor: Stanislav Daniš.

Prstencové zatmění je tu! Není to ale snadné snímat; s použitým teleobjektivem není fotoaparát schopen korektně měřit expozici a tak ji odhaduji  pomocí živého náhledu. Mám na to vždy jen pár vteřin, než je Slunce opět zakryto mraky. Přesto se mi ale nakonec daří pár pěkných záběrů získat. Na jednom z nich (v úvodu) je patrná i sluneční chromosféra! Spolu se mnou pozoruje zatmění i skupinka místních obyvatel (pro něž jsem vyrobil brýle pro pozorování) i malý leguán madagaskarský. Tak daleko jsem veřejné pozorování ještě nedělal. Zážitek tedy k nezaplacení!

Maximum prstenového zatmění Slunce 1. září 2016 na Madagaskaru. Autor: Stanislav Daniš.
Maximum prstenového zatmění Slunce 1. září 2016 na Madagaskaru.
Autor: Stanislav Daniš.

Pozorování prstencového zatmění 1. září 2016 na Madagaskaru. Malá krabička před montáží s bílým válečkem (pouzdro od kinofilmu) je meteostanice. Láhev vody je použita jako dodatečné protizávaží. Autor: Stanislav Daniš.
Pozorování prstencového zatmění 1. září 2016 na Madagaskaru. Malá krabička před montáží s bílým válečkem (pouzdro od kinofilmu) je meteostanice. Láhev vody je použita jako dodatečné protizávaží.
Autor: Stanislav Daniš.

Snímky nímky dokládají pokles intenzity slunečního světla při prstencovém zatmění Slunce 1. září 2016. Byly pořízeny na začátku úkazu a v čase maxima se stejnými expozičními hodnotami (ISO 100, f11, t=1/125s). V expozičních hodnotách vychází rozdíl asi 6 EV, tj. v době maximální fáze zatmění bylo asi 64 krát méně světla. Autor: Stanislav Daniš.
Snímky nímky dokládají pokles intenzity slunečního světla při prstencovém zatmění Slunce 1. září 2016. Byly pořízeny na začátku úkazu a v čase maxima se stejnými expozičními hodnotami (ISO 100, f11, t=1/125s). V expozičních hodnotách vychází rozdíl asi 6 EV, tj. v době maximální fáze zatmění bylo asi 64 krát méně světla.
Autor: Stanislav Daniš.

V grafu jsou zaneseny údaje z meteostanice snímající teplotu při prstencovém zatmění Slunce 1. září 2016 na Madagaskaru. Teplota i úroveň osvětlení kolísají vlivem přecházející oblačnosti i stínů od okolo procházejících návštěvníků. Minimum osvětlení nastalo ve 12:42 místního času, teplota ještě pár minut klesala. Čidlo teploty leželo na zemi, proto jsou hodnoty vysoké oproti teplotě vzduchu a vykazují setrvačnost. Autor: Stanislav Daniš.
V grafu jsou zaneseny údaje z meteostanice snímající teplotu při prstencovém zatmění Slunce 1. září 2016 na Madagaskaru. Teplota i úroveň osvětlení kolísají vlivem přecházející oblačnosti i stínů od okolo procházejících návštěvníků. Minimum osvětlení nastalo ve 12:42 místního času, teplota ještě pár minut klesala. Čidlo teploty leželo na zemi, proto jsou hodnoty vysoké oproti teplotě vzduchu a vykazují setrvačnost.
Autor: Stanislav Daniš.

Zatmění, „zlatý hřeb“ expedice/dovolené na sedmý světadíl, skončilo. Sice jej trochu zhatila oblačnost,ale  i tak bylo pozorování ubývajícího slunečního kotouče zajímavé. Avšak Madagaskar nabízí ještě jednu astronomickou komoditu, která je stále vzácnější. A tou je TMA. Hned první noc jsem s pusou otevřenou obdivoval souhvězdí Střelce skoro v nadhlavníku a nápadné obláčky Magellanových oblaků. Je velká škoda, že  nelze po vzoru kocourkovských takovou tmou naplnit pytle  a odvézt si ji  s sebou domů...

Snímek Mléčné dráhy směrem ke Střelci vznikl složením 10 dvou-minutových expozic na upravený Canon 5D Mk II a Samyang 24 mm, clona 2,8, ISO 800 na severu Madagaskaru (Antsiranana, dříve Diego Suarez) a odečtením temných snímků. Autor: Stanislav Daniš.
Snímek Mléčné dráhy směrem ke Střelci vznikl složením 10 dvou-minutových expozic na upravený Canon 5D Mk II a Samyang 24 mm, clona 2,8, ISO 800 na severu Madagaskaru (Antsiranana, dříve Diego Suarez) a odečtením temných snímků.
Autor: Stanislav Daniš.

Z cesty za letošním zatměním Slunce jsem se nedávno vrátil, a už se chystám za dalším. Tentokrát za tím světem očekávaným ve Spojených státech Amerických v srpnu přístího roku. Třeba se v pásu totality setkáme...

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Prstencové zatmění Slunce v Africe
[2] Zatmění Slunce a Měsíce na stránkách Astro.cz
[3] Fotografie prstencového zatmění 2016 od Stanislava Daniše



O autorovi

Stanislav Daniš

Stanislav Daniš

Narodil se v roce 1970 v Karlových Varech, kde od základní školy navštěvoval lidovou Hvězdárnu Františka Krejčího. Zde propadl kouzlu popularizace vědy, zejména fyziky a astronomie. V Roudnici nad Labem, kde nyní bydlí, pořádá pravidelné přednášky, veřejná pozorování i Noci vědců. Amatérsky se věnuje astrofotografii, buduje hvězdárnu a cestuje nejen za astronomickými úkazy. V současné době pracuje na Matematicko-fyzikální fakultě UK, kde zkoumá strukturu látek rentgenovými paprsky.

Štítky: Prstencové zatmění Slunce, Zatmění Slunce 2016, Expedice, Zatmění Slunce, Madagascar


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »