Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Zatmění Slunce 4. ledna 2011: Fotografie čtenářů

Zatmění Slunce 4. ledna 2011: Fotografie čtenářů

castecne_zatmeni_slunce_1-2011_001.jpg Autor: Petr Drábek

Autor: Petr Drábek
Čas uplývající od konce krásného lednového zatmění Slunce se už měří ve dnech, nicméně vzpomínky na něj jsou neustále živé a nemálo z vás, čtenářů astro.cz, se s námi o svá pozorování štědře podělilo. Přinášíme slíbenou fotogalerii snímků vytvořenou z fotek došlých do redakce astro.cz. Všem autorům došlých fotografií moc děkujeme! Fotogalerii samozřejmě neustále rozšiřujeme a její konečná podoba závisí jen a jen na finálním počtu fotografických přírustků došlých do redakce. Nezapomeňte také, že se můžete zapojit do celonárodní soutěže!

Aktualizováno: 1. března 2011, 1:03 SEČ.


Aby zmatky nesílily...

Fotogalerie se díky vám, čtenářům, krásně rozrostla o často velmi zajímavé zatměňové momentky. Fotografie, o které se chcete s ostatními čtenáři podělit, dále zasílejte na mail redakce info@astro.cz. Připomínáme, že se se svými snímky můžete zařadit do celonárodní soutěže vyhlášené k tomuto zatmění. Soutěžní snímky však zasílejte na adresu soutez@astropardubice.cz, nikoliv jen na adresu redakce (info@astro.cz)! Snímky zaslané do redakce budou zde jen zveřejněny, avšak do soutěže zařazeny nebudou (pokud v e-mailu nebude zmíněno, že jde o soutežní snímek - pak jej samozřejmě rádi do soutěže přepošleme). Při zasílaní vašich fotografií do soutěže se také řiďte pokyny uvedenými v závěru propozic soutěže, které najdete například ZDE. Děkujeme a všem soutěžícím přejeme hodně stěstí!


Fotogalerie jako film...

Nejspíš vám to vrtá hlavou. Ale možná jste na to již přišli. Přesto však: Podle čeho je galerie řazená? Odpověď je jednoduchá - je to jako ve filmu. Fotografie v galerii jdou za sebou, jde-li to, jako děj filmu. Na samém začátku najdete především mozaikové snímky předznamenávající to, co vás čeká. Pak (či už přitom) se objeví snímky prvního "zákusu" Měsíce do slunečního kotouče a jak postupujete dál, zatmění spěje ke svému maximu. Za druhou půlí galerie již Měsíc zase ustupuje a na samém závěru úžasný úkaz končí. Po jeho konci však ještě následují snímky, které jsou zajímavým připomenutím toho, co právě proběhlo nad hlavou. Netřeba připomínat, že dalšího podobného úkazu budeme svědky už za 4 roky, konkrétně v pátek 20. března 2015. Tehdy Měsíc přejde přes sluneční kotouč opět shora (úplné zatmění spatří lidé na Faerských ostrovech či Špicberkách) a při maximální fázi kolem 10 hodin 46 minut se z oblohy vytratí asi 74 % slunečního kotouče...


Fotogalerie čtenářů

20110104martinpopek_sun0x1z1xam.jpg Autor: Martin Popek

Autor: Martin Popek
j1_(1_z_1)am.jpg Autor: Martin Popek

Autor: Martin Popek
zatmeni_20110104_martinpopek_sunkompozit.jpg Autor: Martin Popek

Autor: Martin Popek
Jméno: Martin Popek
Místo: Javorový vrch (Třinec)
Poznámka: Měli jsme jasné počasí s teplotami od -17° C po 7° C. Pár dalších fotografií mých a kolegy Svatia Gandera najdete také na www.javorovy.com.

Další snímky

[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]



--> SHLÉDNĚTE VIDEO (avi, 1.09 MB) <--

zatmeni_lunt.jpg Autor: SOLAR astronomicke združenie

Autor: SOLAR astronomicke združenie
Jméno: SOLAR astronómicke združenie (zaslali Klára Baloghová a Jaroslav Simon)
Místo: Paljuv (Chorvatsko)
Poznámka: Naša štvorčlenná skupina mala v plane pozorovat čiastočne zatmenie Slnka pri najlepšich podmienkach. Chceli sme pozorovat a robit zaznami s ED a Lunt dalkohladmi. Po prehodnoteni meteorologickej situacie sme sa rozhodli risknut cestu do Chorvatska. Na brehu mora nas čakala jasná obloha od horizontu k horizontu. Už pri východe Slnka sme museli hned použít ochranné filtre na oči, takým ostrím svetlom vychadzalo Slnko. Oplatilo sa nam riskovat, nakolko ukaz sme videli v plnej krase. Dalšie obrazky sú zverejnene na našej stranke: www.solarastronomy.sk.
zatmenie_slnka_2011.jpg Autor: Marco Samuel Fabuš

Autor: Marco Samuel Fabuš
Jméno: Marco Samuel Fabuš
Místo: Borský Svätý Jur (okres Senica, Slovensko)
Poznámka: Fotografie zatmenia ktoré boli fotografované za nádherných podmienok. Použité prístroje: teleskop SkyWatcher Dobson 254/1200 mm, okulár 26 mm, fotoaparát CANON PowerShot A590 IS, čas snímok od 8:39 do 10:50 hod. Sú to fotografie z celého priebehu zatmenia spracované v jeden obrázok JPEG veľkosti 1600 x 1200 pixelov. Poznámka redakce: Autorovi je 11 let.
hotove_a4.jpg Autor: Pavel Duška

Autor: Pavel Duška
Jméno: Pavel Duška
Místo: Praha - Štěrboholy
Poznámka: Záznam vznikl v čistě amatérských podmínkách, za použití fotoaparátu Panasonic DMC FZ20 a svářečské ochranné kukly. Dlužno dodat, že ne vždy uspokojivě akceptovala optika fotoaparátu takové řešení. Přes všechny obtíže se mi podařilo sestavit tento záznam.
zatmenie_original.jpg Autor: Ľubomír Janoštiak ml

Autor: Ľubomír Janoštiak ml
img_0243.jpg Autor: Ľubomír Janoštiak ml

Autor: Ľubomír Janoštiak ml
Jméno: Ľubomír Janoštiak ml.
Místo: Brezno (Slovensko)
Poznámka: Ráno som pozrel von a ukazovalo sa pekné počasie. Tak som si pripravil astronomicky dalekohľad a fotoapárat. Takto som zachytil celé zatmeie Slnka. Som šťastný že to vyšlo... Technika: Refraktor Bushnell 60/750mm, okulár Plösl 20 mm, folia Baader AstroSolar, fotoaparat Canon PowerShot A530.
czs2011_js.jpg Autor: Jan Sládeček

Autor: Jan Sládeček
sladecek_011.jpg Autor: Jan Sládeček

Autor: Jan Sládeček
Jméno: Jan Sládeček
Místo: Praha, Strahov
Poznámka: Snímky bohužel nejsou tak kvalitní, jak jsem doufal. Měl jsem potíže se zaostřováním teleobjektivu přes folii na okraj Slunce a Měsíce. Fotografováno přes CANON EOS 350D, objektiv SIGMA MF 600/8.

Další snímky

[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

zatms_4_01_11_09.jpg Autor: Jaroslav Dosoudil

Autor: Jaroslav Dosoudil
zatms_4_01_11_11.jpg Autor: Jaroslav Dosoudil

Autor: Jaroslav Dosoudil
Jméno: Jaroslav Dosoudil
Místo: Velká nad Veličkou (okres Hodonín)
Poznámka: Použit fotoaparát CANON EOS 350D, obj. Rubinar 5.6/500, filtr: svařovací sklo, některé foto je složeno ze tří fotek s různou expozicí, jedno foto je koláž (viz níže jako [1]).

Další snímky

[1], [2], [3], [4]

zatmeni_z_pospisil.jpg Autor: Zbyněk Pospíšil

Autor: Zbyněk Pospíšil
Jméno: Zbyněk Pospíšil
Místo: Přerov - Popovický kopec
Čas: 8:39 SEČ
Poznámka: Zatmění s horním a dolním halovým sloupem. Přístroj: Canon EOS 350D, f = 125 mm.
levocske_vrchy_slovensko.jpg Autor: Michaela Kokavcová

Autor: Michaela Kokavcová
Jméno: Michaela Kokavcová
Místo: Levočské vrchy, Slovenská republika (cesta z Ulože do Levoče, Poprad je vzdialený cca 30km)
Čas: 8:27 SEČ
Poznámka: Fotografia vznikla náhodne pri ceste autom cez Levočské vrchy, ktoré boli zaliate Slnkom, práve na prechode, keď sme vchádzali do hustej hmly. Ďalej už bol hmlový filter veľmi silný a Slnko nebolo viditeľné vôbec. Fotené starším mobilným telefónom Sony Ericsson K750i. Filter - hmla. Teplota v Poprade bola o 8.00 SEČ -20,7° C a o 9.00 SEČ -19,0° C.
zatmeni_pazour.jpg Autor: Petr Pazour

Autor: Petr Pazour
zatmeni_pazour_2.jpg Autor: Petr Pazour

Autor: Petr Pazour
Jméno: Petr Pazour
Místo: Praha, Petřín
Poznámka: Názvy snímků: [1] Slunce vychází nad Prahou při částečném zatmění, [2] Částečné zatmění Slunce nad Ocelovým městem. Další fotografie naleznete na www.petrpazour.cz.
p1100086.jpg Autor: Martin Kákona

Autor: Martin Kákona
p1100111.jpg Autor: Martin Kákona

Autor: Martin Kákona
zrcadleni.jpg Autor: Martin Kákona

Autor: Martin Kákona
Jméno: Martin Kákona
Místo: Hvězdárna Svákov (Soběslav)
Čas: 8:14 - 9:43 SEČ
Poznámka: Fotoaparát: DMC-FZ8. Popis snímku [3] v náhledech: Vedle sebe byly dány dva snímky. Levý je směrem od Sluníčka k projekční ploše (ke kopuli dalekohledu) a druhý je směrem od projekční plochy k manželce (tedy ke Sluníčku) Manželka udělala na kopuli "bubáka" a škvírou mezi prsty vznikla projekce zatmění.Snímek je tedy dvakráte zrcadlen. Jeden zrcadlový pohled (levo-pravý) je ke kopuli a od kopule. Druhé stranové převrácení vzniká na dírce mezi prsty (nahoru-dolu). Pořízeno v 9:21 SEČ (krátce před maximální fází úkazu)

Popis snímku zychycujícího průběh teploty: Pozorovací podmínky: 8:00 zataženo, 9:30 jasno, 11:00 skorojasno, bezvětří po celou dobu. Na grafu je vidět vývoj teploty vzduchu v 8 metrech nad zemí měřeno kontaktně (fialová křivka) a teploty oblohy v IR spektru cca 5 µm (zelená a modrá křivka) měřeno pomocí radiačního senzoru. Zelená a modrá křivka vlastně zobrazuje pokrytí oblohy mraky od zataženo v začátku zatmění přes jasno v maximální fázi po skorojasno ke konci. Z přiložených fotografií je také patrný vývoj oblačnosti. První fotografie (vlevo nahoře) je focena bez filtru, druhá přes svářečské sklo č. 9 a zbylé přes svářečské sklo č. 13. Na třetí fotografii a na poslední fotografii je vidět rozptyl světla na vodní páře v atmosféře. Teplota vzduchu se zpožděním koreluje se zatměním. Plato před a za poklesem teploty je způsobeno zvýšenou oblačností.

Průběh teploty při zatmění

vyvoj_teploty.jpg Autor: Martin Kákona

Autor: Martin Kákona

Další snímky

[1], [2], [3]

dsc00904.jpg Autor: Jana Jirků

Autor: Jana Jirků
p1010019.jpg Autor: Jana Jirků

Autor: Jana Jirků
Jméno: Jana Jirků, Miroslav Jirků
Místo: Jindřichův Hradec (hvězdárna)
Poznámka: Fotky jsou pořízeny dalekohledem Celestron o průměru 10 cm, f = 50 cm, také dělostřeleckým binarem 10x80 a přes "šestnáctku" Newton s f = 1,2 m. Poznámka redakce: Podívejte se hlavně na fotografii hvězdárny. Nepřipadají vám stíny stromů na stěně hvězdárny podivné?

Další snímky

[1], [2], [3]

1_pse_2011_krejci.jpg Autor: Ondřej Krejčí

Autor: Ondřej Krejčí
2_pse_2011_krejci.jpg Autor: Ondřej Krejčí

Autor: Ondřej Krejčí
Jméno: Ondřej Krejčí
Místo: Jestřebice (část obce Bernartice)
Čas: 8:36 - 8:39 SEČ
Poznámka: Snímky jsou pořízeny hned za vsí Jestřebice (část obce Bernartice) v čase 8:36 - 8:39. Fotografováno fotoaparátem Nikon D100, objektiv Sigma 55-200mm. Díky mrakům se nechalo chvíli fotit bez filtru, ale později se vyjasnilo a zatmění bylo nutné pozorovat s použitím filtru. Snímek 1 (vlevo) - Slunce ve větvích, expozce: 1/160 s clona: F16, ohnisko: 200mm; Snímek 2 (vlevo) expozce: 1/400 s clona: F10, ohnisko: 200mm; Snímek [1] (dole) expozice: 1/400 s clona: F90, ohnisko: 95mm.

Další snímky

[1]

Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011. Autor: Luděk Fík
Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011.
Autor: Luděk Fík
15353.jpg Autor: Luděk Fík

Autor: Luděk Fík
Jméno: Luděk Fík
Místo: Zlín - Malenovice
Poznámka: Příroda nám hned na začátku roku připravila velkolepé představení, nejlepší to bylo na vlastní oči, zde tedy jen pro připomenutí pár fotek... Foceno Olympusem SP 600 UZ, f~420 mm.

Další snímky

[1], [2], [3]

img_1672.jpg Autor: Radek Frolich

Autor: Radek Frolich
img_1692.jpg Autor: Radek Frolich

Autor: Radek Frolich
Jméno: Radek Frolich
Místo: Velké Bílovice (okres Břeclav, balkon bytu)
Poznámka: Foceno přes Newton 150/750 s fólií Baader AstroSolar a CANON EOS 1000D.

Další snímky

[1], [2], [3], [ 4], [5], [6], [7], [8]

p1040033.jpg Autor: Jan Pospíšil

Autor: Jan Pospíšil
p1040045.jpg Autor: Jan Pospíšil

Autor: Jan Pospíšil
Jméno: Jan Pospíšil
Místo: Praha (Štefánikova hvězdárna)
Poznámka: Vše bylo foceno v Praze na Štefánikově hvězdárně téměř plně automaticky fotoaparátem Olympus SP600UZ z ruky, delší časy "z poličky". Konkrétní informace ke každému snímku jsou v EXIFu. Červeně zabarvené snímky jsou foceny přes dva kotouče z disket. Další snímky najdete níže nebo na adrese www.fosfor.cz.

Další snímky

[1], [2], [3], [4]

dsc_0328.jpg Autor: Lenka Rytychová

Autor: Lenka Rytychová
dsc_0346.jpg Autor: Lenka Rytychová

Autor: Lenka Rytychová
Jméno: Lenka Rytychová
Místo: Praha - Dolní Počernice
Poznámka: Začátek zatmění trochu kazily vysoké mraky, ale maximální fáze byla super. Jednu chvíli dokonce přímo přes Slunce přeletělo letadlo, ale to se bohužel vyfotit nepodařilo.

Další snímky

[1], [2]

p1160721.jpg Autor: Michal Magner

Autor: Michal Magner
Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011. Autor: Michal Magner
Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011.
Autor: Michal Magner
Jméno: Michal Manger
Místo: Žilina (Slovensko)
Poznámka: Obrazky boli urobené blizko dediny Gbelany pri Žiline (Slovensko) fotoaparátom Panasonic Lumix DMC-FZ50. Vacsinou bolo oblačno až polooblačno, na chviločku sa oblaky roztiahli a ukazalo sa Slnko. Obrazky P1160721, P1160729 (v náhledu) a P1160730 (viz níže jako [1]) sú 3 MPx, fotené s ohniskom 36.38, obrazky P1160749 a P1160754 (níže jako [2], [3]) sú 10 MPx s ohniskom 20.4 (ohnisko len odhadované).

Další snímky

[1], [2], [3]

castecne_zatmeni_slunce_1-2011_001.jpg Autor: Petr Drábek

Autor: Petr Drábek
Jméno: Petr Drábek
Místo: Zlín (hvězdárna)
Čas: 9:16 SEČ
Poznámka: Byl to jen velmi krátký okamžik. Foceno bez stativu bez filtru, pořízen pouze jeden snímek. Fotoaparár LUMIX 50, teleobjektiv LTZ 10E.
7070m.jpg Autor: Zbyšek Prágr

Autor: Zbyšek Prágr
7137m.jpg Autor: Zbyšek Prágr

Autor: Zbyšek Prágr
Jméno: Zbyšek Prágr
Místo: Rudná u Prahy
Poznámka: Ráno bylo frišno, ale stálo to za to! Snímky (mimo krajinářského - níže [1]) vznikaly na dvou přístrojích (viz. foto pod textem); použitou technikou byly CANON 20D, objektiv Sigma 400/5,6 + CANON extender 1.4x a filtry Cokin přechodové, šedý G1 - P120 + mauve M2 - P127 + modrý B2 - P123 S nebo sunset 2 - P198. Další snímky jsou přes dalekohled Sky-Watcher 102/500mm, f/5 a nový keramický Herschelův hranol Baader 2" s filtry Baader 2" Solar Continuum a ND 3.0 a okulárem Meade 12 mm. Na zpracování snímků z RAWu byl použit především ACDSee Pro 3. Škoda, že jsem fotil vždy v mezerách přes oblačnost, nikdy nebylo úplně jasno. Ale popravdě, čekal jsem to horší.

Použitá technika

technika_2.jpg Autor: Zbyšek Prágr

Autor: Zbyšek Prágr
technika_1.jpg Autor: Zbyšek Prágr

Autor: Zbyšek Prágr

Další snímky

[1], [2], [3], [4]

zatmeni_2011.jpg Autor: Jaroslav Soumar

Autor: Jaroslav Soumar
Jméno: Jaroslav Soumar
Místo: Hřebeč (Kladno)
Čas: 9:21 SEČ
Poznámka: Zamračený úsměv. Parametry použitého přístroje: NIKON D80 obj. Nikkor 70-300 mm, 4.5-5.6 G AF-S VR IF-ED; expozice: 1/1000 s, clona: f/38, ohnisko: 300 mm (ekvivalent 450 mm pro 35 mm), ISO: 100.
sun110104.jpg Autor: Jiří Grygar

Autor: Jiří Grygar
Jméno: Jiří Grygar
Místo: Praha-Hostivař
Čas: 9:25 SEČ
Poznámka: Zatmění Slunce na rychlovarné konvičce. V kuchyni obrácené oknem na jih jsem přivřel lamely okenní žaluzie, aby zbyly jen úzké škvíry, kterými pronikaly paprsky částečně zatmělého Slunce na bílý lakovaný povrch varné konvice zn. Tefal. Foceno digitálním apáratem Olympus C-220 Zoom automatikou bez blesku. Prohlédněte si také snímek ze stejného času, ale jiného dne (18. ledna 2011), kdy se skrze škvíry na okrajích lamel žaluzie, kudy je provlečena šňůrka, promítl řetězec obrazců Slunce na mikrovlnnou troubu.
s1052194.jpg Autor: Martin Bacúr

Autor: Martin Bacúr
Jméno: Martin Bacúr
Místo: Medzibrod (Slovensko, okres Banská Bystrica)
Čas: 9:26 SEČ
Poznámka: Sluníčko přes disketu. Nie je to veľmi kvalitné, ale som rád, že bolo jasno... Filter bol z magnet. kotúča diskety... Fotené fotoaparátom Samsung.
4_1_2011_zatmeni_slunce_1.jpg Autor: Jaroslav Landa

Autor: Jaroslav Landa
4_1_2011_zatmeni_slunce_4.jpg Autor: Jaroslav Landa

Autor: Jaroslav Landa
Jméno: Jaroslav Landa
Místo: Kadaň (okres Chomutov)
Poznámka: I nás potrápila oblačnost a velmi nízká teplota. Přesto jsme se nenechali odradit od sledování tohoto zajímavého přírodního úkazu. V maximu Měsíc zakryl asi 80 % Slunce a vytvořil ze Slunce kouzelný úsměv (nebo vánoční rohlíček). Náš kroužek astronomie připravil pozorování tohoto zajímavého astronomického úkazu na školním hřišti v průběhu 2. - 3. vyučovací hodiny. Na jednom snímku je zachycena i spontánní reakce žáků v okamžiku vykouknutí Slunce mezi mraky. Prchavý okamžik pohotově zachytili na své mobilní telefony. Další fotografie ze zatmění najdete ve fotoalbu Noční obloha 2011 na adrese www.astro1zs.cz.

Další snímky

[1], [2]

img_8528_neureiterova.jpg Autor: Eva Neureiterová

Autor: Eva Neureiterová
img_8557_neureiterova.jpg Autor: Eva Neureiterová

Autor: Eva Neureiterová
Jméno: Eva Neureiterová
Místo: Omice (u Brna)
Poznámka: Před východem Slunce a zatměním byl pozorován výrazný halový sloup. Během zatmění výhledu bránily mraky, naštěstí ne příliš husté. Foceno fotoaparátem CANON EOS 350D. Další fotografie na Picasaweb.google.com.
15348.jpg Autor: René Sláčal

Autor: René Sláčal
15347.jpg Autor: René Sláčal

Autor: René Sláčal
Jméno: René Sláčal
Místo: Chrášťany u Prahy
Čas: 9:24 SEČ
Poznámka: Teplota: -5°C, fotoaparát: CANON EOS 350D, objektiv: TAMRON 70-300 + Baader AstroSolar Safety folie. Snímek (viz níže jako [1]) zachycen v 8:20 SEČ, druhý v 9:24 SEČ (náhledy) ... a když už jsem si hrál, tak jsem jako bonus vyrobil PFko (viz níže). Ať se Vám v roce 2011 daří! Více na www.reneslacal.eu/slunce.htm.

Další snímky

[1], [Animace: PF 2011]

p1031613.jpg Autor: Stanislava Čočková

Autor: Stanislava Čočková
p1031609.jpg Autor: Stanislava Čočková

Autor: Stanislava Čočková
Jméno: Stanislava Čočková
Místo: Veselíčko (okres Přerov)
Poznámka: Focené kompaktem Olympus. Pozorování proběhlo s dětmi z mateřské školy ve Veselíčku, okres Přerov. Jelikož bylo mlhavo, dalo se fotit i bez filtrů, které ostatně ani nemáme. Jen jeden snímek je přes sklo do svařovací kukly a je na něm vidět hlavně onen fotoaparát v odrazu a malinké slunce uprostřed (viz [4] níže). Protože další zatmění Slunce bude u nás až v roce 2026, budou z malých dětí dospělé osoby a doufám, že si vzpomenou na zážitky ze školky. Poznámka redakce: Další zatmění v České republice bude vidět značně dříve - už 20. března 2015. Jako úplné jej spatří lidé na Faerských ostrovech či Špicberákch. V ČR bude zatmění částečné s maximální velikostí kolem 74 %, a to okolo 10 hodin 46 minut. Výsada zatmění Slunce 12. srpna 2026 je v tom, že bude "pouze" větší jak to letošní (Měsíc zakryje okolo 88 % slunečního průměru nízko na obzoru). Přehled všech slunečních zatmění v ČR mezi lety 1971 - 2060 najdete ZDE.

Další snímky

[1], [2], [3 ], [4]

20110104_0929-sec_sunecl_tampier-hk.jpg Autor: Jiří Tampier

Autor: Jiří Tampier
tampier_vyrez.jpg Autor: Jiří Tampier

Autor: Jiří Tampier
Jméno: Jiří Tampier
Místo: Hradec Králové
Čas: 9:29 SEČ
Poznámka: Zatmění krátce po své maximální fázi. Fotoaparát Canon EOS 450D, teleobjektiv A17E Tamron (60/300 mm), stativ. (Druhý snímek je detail prvního.)
zatmeni_2011_3.jpg Autor: Ivo Cencinger

Autor: Ivo Cencinger
Jméno: Ivo Cencinger
Místo: Hodonín
Poznámka: Počasí tady přálo, oblačnost umožnila sledovat zatmění beze sklíček a filtrů. Já měl jen 3-megový foťáček s 10ti násobným zoomem.
15369.jpg Autor: Jiří Kapras

Autor: Jiří Kapras
15368.jpg Autor: Jiří Kapras

Autor: Jiří Kapras
Jméno: Jiří Kapras
Místo: Ještěd (Liberec)
Čas: 9:26 SEČ
Poznámka: Nad Libercem byla inverzní oblačnost. Jediným místem k pozorování byla příjezdová komunikace k Ještědu, ze které bylo občas něco vidět. Fotografováno přes Panasonic Lumix TZ4.
img_7465a.jpg Autor: Libor Sedlák

Autor: Libor Sedlák
img_7623a.jpg Autor: Libor Sedlák

Autor: Libor Sedlák
Jméno: Libor Sedlák
Místo: Lubná u Rakovníka
Poznámka: Úkaz byl částečně skrytý za oblačnost, ale díky tomu bylo možné u nás spatřit i neobvyklé halové jevy.

Další snímky

[1], [2]

img_5007.jpg Autor: Pavel Uhrin

Autor: Pavel Uhrin
img_5029.jpg Autor: Pavel Uhrin

Autor: Pavel Uhrin
img_5058.jpg Autor: Pavel Uhrin

Autor: Pavel Uhrin
Jméno: Pavel Uhrin
Místo: Čeperka (okres Pardubice)
Čas: 9:26 - 10:54 SEČ
Poznámka: Na zatmění se vyjasnilo ještě před maximální fází. Použitá technika: montáž EQ6, dalekohled GS 180 s průměrem objektivu 80 mm, F = 480mm, sluneční fólie Baader AstroSolar, fotoaparát CANON 450D. Při zatmění jsme také měřili venkovní teplotu (program Cumulus) meteostanicí Topcom 265 NE. Časy snímků: [1] 9:26:30, [2] 9:30:00, [3] 9:42:08, [4] 10:42:42 (níže jako [1]), [5] 10:54:02 (níže jako [2]).

Použitá technika

04012011006.jpg Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Autor: Pavel a Dana Uhrinovi
04012011004.jpg Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Průběh teploty při zatmění

cumulus_teplota2_kopie.jpg Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Autor: Pavel a Dana Uhrinovi

Další snímky

[1], [2]

zamraceny_usmev_3.jpg Autor: Aleš Černohous

Autor: Aleš Černohous
zamraceny_usmev_5.jpg Autor: Aleš Černohous

Autor: Aleš Černohous
Jméno: Aleš Černohous
Místo: nedaleko obce Hliněná (u Děčína)
Poznámka: Mordor v děčínské kotlině a zamračený úsměv. I přes poměrně velkou oblačnost se sluníčko ukázalo. Nejprve se na malinkou chvíli (8:44 - 8:49) ukázalo ve skulině mezi oblaky kousek nad obzorem. To byla jediná chvilka, kdy bylo možné použít svářečské sklo a experimentovat s ním. Poté se na delší čas schovalo a ukázalo opět až 10 min před maximem zatmění. To vydrželo až do cca 9:46. Po celou tuto dobu však pouze prosvítalo přes menší vrstvu oblačnosti a tak již nebylo potřeba žádných speciálních filtrů. Použitá technika: Canon EOS 7D, objektivy Canon EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM a Canon FD 100-300/5.6, redukce bajonetu pro FD objektivy Zykkor - Canon (AF)/FD, svářečské sklo filtr stupně 8.

Další snímky

[1], [2], [3], [4], [5]

0001.jpg Autor: Jaroslav Koblížek

Autor: Jaroslav Koblížek
Jméno: Jaroslav Koblížek
Místo: Prostějov
img_3385.jpg Autor: Milan Zigo

Autor: Milan Zigo
img_3403.jpg Autor: Milan Zigo

Autor: Milan Zigo
Jméno: Milan Zigo
Místo: Česká Lípa
Poznámka: Záběry jsou stranově obrácené. Zatmění bylo možné sledovat mezi mraky. Během maximální fáze se obloha začala ještě více protrhávat! Díky mrakům nebylo nutné používat žádný filtr. Zatmění jsem tedy fotografoval přímo. Během fotografování byl použit astronomický teleskop a digitální fotoaparát. Záběry neprošly žádnou úpravou.

Další snímky

[1], [2], [3], [4]

2011_01_04_09_49v.jpg Autor: Jaromír Ciesla

Autor: Jaromír Ciesla
2011_01_04_10_18v.jpg Autor: Jaromír Ciesla

Autor: Jaromír Ciesla
Jméno: Jaromír Ciesla
Místo: Lysá hora (1324 m. n .m.; Moravskoslezské Beskydy)
Čas: [1] 9:49; [2] 10:18 SEČ
Poznámka: Díky mlze bylo možno udělat několik snímků, aniž by bylo potřeba pouľívat filtr. Chvílemi tak tato hustá mlha usnadnila pozorování pouhým okem. Pozorovací podmínky byly téměř po celou dobu, s občasnými přestávkami výborné, dobré až uspokojivé. Závěr zatmění již pro velkou oblačnost pozorovatelný nebyl. Fotoaparát: Minolta Dimage 413, bez použití filtrů. Podmínky: -11° C, větrno, mlha, chvílemi zcela jasno.
zatmeni_01_2011_026.jpg Autor: Eva a Daniel Krejčí

Autor: Eva a Daniel Krejčí
zatmeni_01_2011_024.jpg Autor: Eva a Daniel Krejčí

Autor: Eva a Daniel Krejčí
zatmeni_01_2011_005.jpg Autor: Eva a Daniel Krejčí

Autor: Eva a Daniel Krejčí
Jméno: Daniel a Eva Krejčí
Místo: Rusava, Hostýnské vrchy
Čas: 9:30 - 10:00 SEČ
Poznámka: Ubývající zatmění Slunce

Další snímky

[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

dsc02970.jpg Autor: Jarda Kvapil

Autor: Jarda Kvapil
dsc02976.jpg Autor: Jarda Kvapil

Autor: Jarda Kvapil
Jméno: Jarda Kvapil
Místo: Praha
Poznámka: Foceno přes folii zrcadlovkou Sony A700 a objektivem Minolta "Big Beercan" 70-300 mm, na stativu.

Další snímky

[1], [2]

p1010436.jpg Autor: Bohumil Ruprecht

Autor: Bohumil Ruprecht
p1010436o_13x18.jpg Autor: Bohumil Ruprecht

Autor: Bohumil Ruprecht
Jméno: Bohumil Ruprecht
Místo: Kopec Vinice (nedaleko Vysokého Mýta)
Čas: okolo 9:59 SEČ
Poznámka: Snímky se podařilo exponovat mezi mraky, kdy již zatmění probíhalo. Oblačnost se postupně stahovala dolů směrem k jihovýchodu a na jejich horní hraně se objevilo Slunce. Fotky byly pořízeny z kopce Vinice, kde je prostor bez zástavy domů a volný výhled k východu. První kontakt Měsíce se Sluncem se vlivem oblačnosti vyfotografovat nepodařilo.

Další snímky

[1], [2]

dsc00745.jpg Autor: Martin Voráč

Autor: Martin Voráč
Jméno: Martin Voráč
Místo: Praha 2
Poznámka: Další krásné snímky autora najdete na picasaweb.google.com.
p1070603.jpg Autor: Josef Honc, Ljuba Hrdinová

Autor: Josef Honc, Ljuba Hrdinová
Josef Honc, Ljuba Hrdinová
Josef Honc, Ljuba Hrdinová
Jméno: Josef Honc, Ljuba Hrdinová
Místo: Bakov nad Jizerou
Poznámka: Použit fotoaparát Panasonic DMC-FZ300. Foto [1] jen se zoomem; [2] pomocí Skywatcher ED80 a okuláru William optics DCL-52. Fotografováno bez filtru, jen přes oblačnost .
vm190318.jpg Autor: Vlastimil Malý

Autor: Vlastimil Malý
vm190374.jpg Autor: Vlastimil Malý

Autor: Vlastimil Malý
Jméno: Vlastimil Malý
Místo: Brno - Bystrc
Poznámka: Ráno s východem Slunce bylo v Brně na Kamechách mrazivo. Nalákal nás na zatmění sluneční sloup, ale pak oblačnosti spíąe přibývalo. Přesto se mi mezi mraky podařilo několikrát zachytit "ukousnuté" Slunce. Foceno na Panasonic DMC-FZ18 bez filtru na plný automat nebo s ručním ostřením.

Další snímky

[1], [2], [3], [4]

dsc_1961_skvrna.jpg Autor: Pavel Štys, Pardubice

Autor: Pavel Štys, Pardubice
Jméno: Pavel Štys
Místo: Pardubice (hvězdárna)
Čas: 10:27 SEČ
Poznámka: Výrazná sluneční skvrna objevující se zpoza Měsíce. Foceno přes teleobjektiv ED80 (ohnisko 600mm, F7.5), fotoaparát Nikon D70, expozice 1/500 s, filtr Baader AstroSolar.
posledni_minuty_czs.png Autor: Filip Kallmünzer

Autor: Filip Kallmünzer
Jméno: Filip Kallmünzer
Místo: Blatná (Nad Vdovečkem)
Poznámka: Poslední minuty částečného zatmění Slunce Přístroj: Canon Powershot a650i; další parametry: foceno v automatickém režimu.
1041.jpg Autor: Vilém Heblík

Autor: Vilém Heblík
1052.jpg Autor: Vilém Heblík

Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Místo: Pardubice
Čas: 9:54 - 10:52 SEČ
Poznámka: V Pardubicích bylo možné začít pozorovat zatmění až zhruba půl hodiny po maximální fázi, ale i tak to bylo zajímavé. První fotografie se mi podařilo pořídit v 9:54 SEČ, to bylo ještě přes slabou vrstvu oblačnosti.Brzy poté se ale vyjasnilo úplně. Kolem 10:05 ustupující Měsíc postupně odkryl skupinu slunečních skvrn č. 1142. Fotografie jsou pořízeny digitálním aparátem Panasonic DMC-LZ7 afokálně za refraktorem 70/700 mm (zvětšení 35x), který byl opatřen fóliovým slunečním filtrem Baader AstroSolar. Snímky jsou ořezány, doostřeny a u některých jsem upravil barvy tak, že Slunce je více žluté. Každý snímek je opatřen popiskem s časem pořízení.

Další snímky

[1], [2], [3]

20110104_034_pse_hk_hphk_projekcecastecnehozatmenisluncevkopuli_mirafotiskvrnu.jpg Autor: Martin Lehký

Autor: Martin Lehký
20110104_013_pse_hk_hphk_projekcecastecnehozatmenisluncevkopuli.jpg Autor: Martin Lehký

Autor: Martin Lehký
Jméno: Martin Lehký
Místo: Hradec Králové (hvězdárna)
Poznámka: Užitý fotoaparát je malý kompakt NIKON COOLPIX S630 12,7 Mpix s možností 7x optického zoomu.

Další snímky

[1], [2], [3]

zatmeni_2011.jpg Autor: Martin Čejka

Autor: Martin Čejka
p1040051a.jpg Autor: Martin Čejka

Autor: Martin Čejka
Jméno: Martin Čejka
Místo: Neratovice (okres Mělník)
Poznámka: Začátek a konec zatmění se odehrál na skoro jasné obloze, při maximální fázi se Slunce schovávalo za mraky. Zatmění také pozorovali žáci neratovické školy Ing. M. Plesingera-Božinova (druhý snímek).
dscf8748.jpg Autor: Viera Míčková

Autor: Viera Míčková
Jméno: Viera Míčková
Místo: Radimov (Slovensko)
Poznámka: Stop! Právě probíhá částečné zatmění Slunce... (aneb jak se pozoruje na vesnici)
leden_009.jpg Autor: Eva Lipinová

Autor: Eva Lipinová
Jméno: Eva Lipinová
Místo: Ostrava
Poznámka: Zatmění se leskne nad věžákem. K mému překvapení se na fotkách vycházejícího Slunce tam objevily "odrazy" srpečků. Více na duhovaposelstvi.blog.cz.
201101040750.jpg Autor: Kamera ČHMÚ, Ondřejov

Autor: Kamera ČHMÚ, Ondřejov
201101040930.jpg Autor: Kamera ČHMÚ, Ondřejov

Autor: Kamera ČHMÚ, Ondřejov
Jméno: Kamera ČHMÚ, AKS Ondřejov (foto zaslal František Janda)
Místo: Ondřejov (u Prahy)
Poznámka: Sám jsem sice zatmění pozoroval a předváděl návštěvníkům, ale už nebyl čas fotit. Toto jsou zajímavé snímky z meteorologické kamery v Ondřejově, z nichž jsem dva vybral a přikládám. [1] Kondenzační pruhy a červánky před východem Slunce, [2] Maximální fáze zatmění, díky vlastnostem optiky můžeme vidět převrácený srpek Slunce. Kamera míří směrem jihovýchodním, náleží ČHMÚ.
foto_2011.jpg Autor: Lenka Zigová

Autor: Lenka Zigová
Jméno: Lenka Zigová
Místo: Česká Lípa
Poznámka: Malí astronomové. Fotečka, na které nejmenší dětičky z naší mateřské školy MŠ Arbesova, pozorovaly částečné zatmění Slunce v České Lípě. Po svačince jsem vyrazila s dětmi na most (nejlepší místo na pozorování, cca 5 minut od školky) a od 9:20 do 9:35 jsme pozorovali částečné zatmění Slunce. Bylo to téměř jediných 15 minut, kdy bylo možné Slunce pozorovat, jinak bylo po zbytek dopoledne zataženo.


Doporučujeme:
[1] Fotografická soutěž k zatmění 4. ledna 2011
[2] Fotografie částečného zatmění Slunce z Česka
[3] Ukazy.astro.cz
[4] Fotogalerie na Astronomie.cz
[5] Fotogalerie na Spaceweather.com




O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.

Štítky: Zatmění Slunce


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »