Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Přijeďte na jubilejní 60. ročník praktika pozorovatelů proměnných hvězd

Přijeďte na jubilejní 60. ročník praktika pozorovatelů proměnných hvězd

Dvojhvězda AR Scorpii
Autor: M. Garlick/University of Warwick/ESO

Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS, ve spolupráci s hvězdárnou ve Valašském Meziříčí, pořádá 60. praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd, které proběhne 22. - 29. srpna 2020. Máte-li zájem o astronomická pozorování, která mohou posloužit vědě, tak je praktikum určeno přímo pro vás! Na praktiku se pozorovatelé naučí základům pozorování se CCD kamerami a digitálními zrcadlovkami. Můžete zde napozorovat svůj první tranzit exoplanety, nebo dokonce objevit novou proměnnou hvězdu! Praktikum je zvláště vhodné i pro začínající pozorovatele a studenty.

TÉMATA PRAKTIKA

„Pouze tato hvězda je zajímavá !!“ Autor: Jiří Liška
„Pouze tato hvězda je zajímavá !!“
Autor: Jiří Liška
Účastníci praktika se budou moci seznámit s postupy fotometrie pomocí CCD kamer a digitálních zrcadlovek - při jasném počasí se budou aktivně pozorovat proměnné hvězdy a tranzity exoplanet, seznámíme se s novými funkcemi programu SIPS pro ovládání CCD kamer a zpracování snímků.
Po úspěšném nastartování programu pozorování eruptivních hvězd budeme hledat případné další pozorovatele a seznámíte se s dosavadními výsledky. Během praktika se také seznámíte s dalšími pozorovacími programy, do kterých se mohou pozorovatelé zapojit. Připomenou se i starší pozorovací kampaně, které i v současné době přináší nový pohled na vývoj proměnných hvězd. Předběžně je domluvena přednáška Stanislava Daniše na téma výročí 120 let kvantové hypotézy (Max Planck).

Mimo jiné se také budou probírat tato témata
- ovládání dalekohledů a ovládání CCD kamer a DSLR
- příprava pozorování a výběr objektu
- pozorování proměnných hvězd
- pozorování tranzitů exoplanet
- význam a použití fotometrických filtrů

- zpracování surových fotometrických dat
- získání fotometrické křivky, její interpretace a publikace
Kromě dalších aktivit během praktika budou mít účastnící možnost se seznámit s celým areálemhvězdárny, případně otestovat vizuální odhady proměnných hvězd :-) .

Podrobný program bude upřesněn.

PŘIHLÁŠKY

Ukončení příjmu přihlášek je stanoveno na 20. 7. 2020. Přihlásit se můžete přes online formulář

V přihlášce prosím vyplňte údaj o vašich dosavadních pozorovacích zkušenostech (nebojte se vyplnit i to, že nemáte žádné pozorovací zkušenosti – rádi vás naučíme novým věcem)! 

MÍSTO KONÁNÍ PRAKTIKA

Hvězdárna Valašské Meziříčí Autor: Martin Mašek
Hvězdárna Valašské Meziříčí
Autor: Martin Mašek
Praktikum se bude konat v areálu hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Hvězdárna se nachází na hlavním tahu silnice č. 57 směr Hranice na Moravě – Vsetín (i obráceně).

Adresa hvězdárny: Vsetínská 941/78, GPS: 49°27'49.523" N, 17°58'25.168" E, mapa: https://mapy.cz/s/tvT1

SPOJENÍ HROMADNOU DOPRAVOU

Železniční stanice Valašské Meziříčí je frekventovaná a staví zde i mezinárodní rychlíky. Z nádraží je možné dojet na hvězdárnu místní autobusovou dopravou, ale je dosti sporadická a zpravidla nereaguje na příjezdy vlaků. Na hvězdárnu se dá dojít pěšky cca za 30 minut.

UBYTOVÁNÍ A CENA PRAKTIKA

Ubytování je možné v místě hvězdárny v tzv. Škvorníku pro 20 osob – rozdělení 8 +12 osob. Pět osob se bude moci ubytovat v technické budově hvězdárny.

Cena praktika:

  • Nečlen sekce SPHE - 900 Kč
  • Člen sekce SPHE - 800 Kč
  • Student - 550 Kč

Cena zahrnuje platbu za týdenní ubytování a výdaje za drobné občerstvení.

Náročnější účastníci mají možnost se ubytovat v některých blízkých ubytovnách za celkem přijatelné ceny, viz například: Booking.com, Penziony.cz, Hotel.cz


Cena praktika pro ty, kteří nebudou mít ubytování na hvězdárně: 150 Kč

STRAVOVÁNÍ 

Každý účastník si zajišťuje stravování individuálně. Stravování je možné v restauraci Orion (pouze obědy - cca 30m od hvězdárny), pro netrénované jedince porce vystačí i na večeři. V okolí hvězdárny se nachází několik obchodů s potravinami (Albert má otevřeno do 20 hodin). 
​Velmi skromně zařízená kuchyňka se nachází v technické budově hvězdárny (mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice, vařič).

DOPLŇKOVÝ PROGRAM

Poslední večeře páně astronomů před odjezdem do svých domovů. Autor: Jiří Liška
Poslední večeře páně astronomů před odjezdem do svých domovů.
Autor: Jiří Liška
Celotýdenní relaxační procvičování pro utužení organismu pro zdárné zvládání nočních pozorování, nový cvičební program pod názvem n+1 – každý den udělat o 1 cvik více – klik, dřep a leh-sed, počínaje od 1. 1. 2020. Oblíbenou kratochvílí je i návštěva bowlingové herny. Nedílnou součástí bude i opékání špekáčků na přivítacím a závěrečném setkání.

POZOROVACÍ TECHNIKA 

Vlastní přístrojové vybavení účastníků je vítáno (dalekohledy, montáže, CCD kamery, digitální zrcadlovky) - není to však nezbytné. Pro účastníky, kteří nemají vlastní techniku bude během praktika k dispozici hvězdárenská technika, s níž budou moci pozorovat. V případě přenosných montáží s dalekohledy bude možnost jako záznamové zařízení použít vlastní přístroj (CCD, DSLR). 

Samozřejmostí bude využití dálkově ovládaného sekčního dalekohledu Newton 150/750 mm + kamera G2

Dalekohledy v kopulích  

  • Celestron SCT 355/2460 + CCD MII G2-1600
  • Celestron SCT 280/1765 + CCD MII G2-4000
  • Sky-Watcher NWT 254/1200 + CCD MII G2-402

Montáže na střeše jižní budovy (nutno přivést vlastní dalekohled/objektiv a záznamové
zařízení - CCD/DSLR)

  • Sky-Watcher NEQ-6 – bez dalekohledu 
  • Sky-Watcher EQ6 AZ goto synscan + Sky-Watcher astrograf 200/800mm

Přenosné montáže s dalekohledy (nutno přivést vlastní záznamové zařízení - CCD/DSLR)

  • HEQ 5 + TSC/CEL 120/1000
  • C8S GT + Celestron 200mm/2000mm


Těší se na Vás
Ladislav Šmelcer, 
Hvězdárna Valašské Meziříčí, Vsetínská 78
místopředseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Kontakt: lsmelcer@seznam.cz

Společná fotografie praktikantů je také tradicí Autor: Jiří Liška
Společná fotografie praktikantů je také tradicí
Autor: Jiří Liška



Převzato: Sekce proměnných hvězd a exoplanet





16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »